Open menu

altDe melk moest op. En dus maakte ik een bechamelsaus voor een lasagna, want als ergens veel melk in moet is het wel lasagna: 500 ml voor twee personen. Maar toen bedacht ik dat aardappel bij de schorseneren, die ook al op moesten, misschien beter zou passen dan het deeg van lasagnavellen. Een aardappellasagna dus. Met gruyèresaus. Mag dit gerecht nog wel lasagna heten?

Ik bedacht me nadat ik dit gerecht had opgegeten dat ik in het Amsterdamse restaurant Aan de Amstel, van kookboekenschrijfster Yvette van Boven, eens een taleggiolasagna at met aardappel waar ook geen deegvellen in voorkwamen. Allemachtig wat was dat gerecht toen lekker. En als het daar lasagna (of lasagne) mag heten, mag dat hier ook.

Er gaan schorseneren in dit gerecht. Die vind je niet in de meeste supermarkten maar wel in natuurwinkels. Het zijn zwarte wortelachtige dingen, die als je ze geschild hebt opeens wit zijn. Het schillen is een beetje hinderlijk, omdat de schil een plakkerige substantie op je handen achterlaat. Maar het is niet zo dat je handen de rest van je leven blijven plakken, dus er is geen reden daar al te dramatisch over te doen. Als je geen schorseneren hebt, kun je ook wortels nemen of in het seizoen witte asperges.

De savooiekool combineert geweldig goed met de kaassaus, dus die moet je onder geen beding door iets anders vervangen.

Aardappellasagna

425 g aardappels 
4 schorseneren (+/- 275 g)
4 grote bladeren savooiekool
100 g bloemkool
500 ml melk
100 g gruyère
2 el bloem
klont boter
zout, peper

  • Schil de schorseneren, spoel ze af en snij ze in stukjes van vijf of zeven centimeter. Kook ze in een pan water beetgaar, kook de bloemkool ook mee. Giet af.
  • Snij de nerven uit de bladeren kool en kook die beetgaar in een pan met water. Giet af en snij de bladeren doormidden.
  • Schil de aardappels en snij ze in dunne plakken, niet veel dikker dan een euro. Ik vind dat dit handig gaat met een mandoline.
  • Kook de aardappels net iets minder dan beetgaar en giet af.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rasp de gruyère.
  • Maak de melk een beetje lauw, bijvoorbeeld in de magnetron.
  • Laat de klont boter smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe, roer even, en voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe, steeds goed roeren zodat er een papje ontstaat dat daarna een saus wordt. Als alle melk erbij zit voeg je de kaas toe, hou een klein beetje kaas apart. Laat de kaas oplossen, zet het vuur niet te hoog. Laat nog even doorwarmen zodat de saus wat dikker wordt.
  • Leg de schorseneren en bloemkool in een ovenschaal. Leg er een laag met plakjes aardappel op. Giet daar iets minder dan de helft van de saus op en strooi en zout en flink wat peper over. Leg daar de koolbladeren op en weer een laag aardappel. Giet de rest van de saus er over, strooi er zout en peper over en daarna het handje overgehouden kaas. Dek af met aluminiumfolie en doe 20 minuten in de oven. Haal het folie weg en laat nog 20 minuten in de oven.

Je kunt dit gerecht ook een dag van te voren maken en dan opwarmen. 


altMeer lasagna


 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

the Kitchenary

horecarama