Tarwevrij eten dat is best te doen. Het is beslist even puzzelen, want van tarwe wordt naast brood in heel veel andere voedingsmiddelen verwerkt. Maar ondanks dat lukte het mij zelfs op vakantie in het buitenland.
Na het lezen van het boek Broodbuik besloot ik om de proef op de som te nemen en een poosje tarwevrij te gaan eten. Dit niet bepaald onomstreden boek is geschreven door een Amerikaanse preventiecardioloog die patiënten met klachten als overgewicht, diabetes, buikpijn, vermoeidheid en huidproblemen op een tarwevrij dieet zet. Een gedeelte van de patiënten lijkt op te knappen door het broodbuikdieet.
Dat betekent overigens niet dat deze mensen lijden aan coeliakie, oftewel een glutenallergie. Gluten zijn eiwitten die in bepaalde granen, zoals tarwe, voorkomen en mensen met coeliakie moeten levenslang gluten vermijden. Zij mogen ook geen spelt of gewone havermout eten, wat weer wel toegestaan in in het broodbuikdieet.
Hoewel tarwe in heel veel producten verwerkt is viel het vooral de eerste paar weken best mee. Het was warm en dan is yoghurt met fruit, een salade of een kom soep een heerlijk alternatief voor gewoon brood. Omdat ik gewend ben alles zelf te maken, kwam er ook geen tarwe via een sluiproute op mijn bord. Ik voelde me na een aantal dagen zonder tarwe energiek, vrolijk en gewoon in alle opzichten een stuk beter. En dat was ook te zien, mijn huid voelde zacht en gladder dan daarvoor. Daarom besloot ik om door te gaan met het zoveel mogelijk vermijden van tarwe.
Toen ik me bedacht dat speltbrood een alternatief is voor tarwebrood, kocht ik bij de reformwinkel een speltbrood en deed dat in de vriezer. Zo kon ik naar behoefte een aantal boterhammen ontdooien of er gewoon een tosti van maken, iets waar ik dol op ben.
Maar toen ging ik op vakantie. Naar Cyprus en dat maakte dat mijn tarweloze voornemens iets minder makkelijk uit te voeren waren dan thuis. Mijn ontbijt bestond uit yoghurt met vers fruit, dadels en walnoten. En met regelmaat een gekookt eitje. Tussendoor at ik noten of een rijstwafel met kaas, maar rijstwafels zijn in Cyprus bijna niet te krijgen en zijn ook erg duur. Als lunch nam ik een salade, een verslavend lekker bonengerecht of havermout geweekt in yoghurt met gedroogd fruit. Die havermout had ik meegenomen in de koffer (bovenop de T-shirts van mijn man. Het pak dat een beetje open was gegaan tijdens de reis deed hem denken dat hij plotseling roos had gekregen).
Tarwevrij eten is een beetje puzzelen, maar is heel goed te doen. Bijvoorbeeld die havermout, thuis eet ik dat ’s morgens en als je een beetje varieert met het fruit, de noten en of zaden dan smaakt het steeds anders.
Havermout-ontbijt
- De avond voor het ontbijt neem drie el havermout (gewoon die goedkope) en meng deze met gedroogde cranberries, abrikozen of dadels in stukjes, rozijnen of wat je lekker vindt.
- Schenk hier royaal yoghurt, (ik neem sojayoghurt) over en roer het goed door.
- Dek af en zet in de koelkast.
- De volgende morgen strooi je er wat noten of zaden over en eet je er wat vers fruit naast. Heerlijk en heel voedzaam.
Mijn favoriete bonengerecht is zo ontzettend lekker, snel en makkelijk dat ik je graag het recept geef:
Lunch voor twee of hoofdgerecht voor één
1 flinke ui
een scheut olijfolie
1 blikje of potje witte bonen in tomatensaus
75 gram oude kaas in blokjes
- Verhit de olijfolie in een koekenpan met hoge rand.
- Snipper de uit en bak deze zachtjes goudbruin en gaar.
- Voeg de bonen toe en laat ze af en toe omscheppend goed heet worden.
- Voeg de kaas toe, schep goed door en laat de kaas zacht smelten in het gerecht.
- Dien op en eet met een lepel.