Open menu

courgettestoof kleinCourgettes zijn de ideale groente voor in de moestuin. Je hebt er nooit zoveel werk van en een rijkelijke oogst is haast gegarandeerd. In het hoofdseizoen wil je je dan wel eens afvragen wat je er nu weer mee kan maken. Vandaag maken we een relatief simpel gerecht dat is geïnspireerd door de keuken van het Midden-Oosten. Door de toevoeging van de rozijnen krijg je een kruidig gerecht met een zoete toets. Erg lekker met couscous. De groenten geven wat aromatisch vocht vrij dat wordt opgenomen door de couscouskorrels. Voor een extra stevige maaltijd kan je ook een blik kikkererwten toevoegen.

Voor 2 personen als hoofdgerecht.

1 sjalot of kleine ui
2 knoflooktenen
3 (tros)tomaten
2 standaardcourgettes à 300-350 g per stuk
1 tl kerriepoeder of ras-el-hanout
snuf zout
50 g rozijnen
30 g pijnboompitten
1 el fijngehakte peterselie of koriander
olijfolie om te bakken
peper

  • Rooster de pijnpoompitten met de nodige zorg goudbruin in een droge anti-aanbakpan. Zet opzij.
  • Hak de sjalot of ui fijn en bak ze glazig in een pan met olijfolie. Hak de knoflooktenen fijn en voeg toe.
  • Snij de tomaten in stukken in voeg ze toe. Je mag de tomaten ook ontvellen door ze eerst kruiselings in te snijden en een minuut in kokend water en daarna in koud water te dompelen. Maar wanneer dit een doordeweekse bereiding is, neem ik vaak de moeite niet.
  • Maak de courgettes schoon en snij ze in stukken. Voeg ze toe, samen met de kerriepoeder (of ras-el-hanout), de rozijnen en een snuf zout.
  • Laat het geheel onder regelmatig roeren een tiental minuten gaar stoven op middelhoog vuur met het deksel op de pan. Kijk vooral zelf hoe gaar je de courgette wil, maar kook ze zeker niet tot moes.
  • Kruid bij met peper en eventueel nog wat kerriepoeder en werk af met de pijnboompitten en de fijngehakte peterselie.

Dien op met couscous.

 courgettestoof

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama