Tajine. Ik heb niet eens zo'n aardwerken schaal met bijbehorende hoge deksel die me altijd een beetje doet denken aan een Mexicaanse sombrero. Maar dat weerhoudt me er niet van regelmatig een Marokkaanse stoofpot te maken, die ik dan gewoon tajine noem.
Bij een leuk Marokaans restaurant in een heel gewone woonwijk in Parijs, leerde ik de truc om groene olijven met pit toe te voegen aan de tajine. Lekker! Als je tajine gaar is, hoort er nog wat vocht in te zitten. Dat vocht giet je over de couscous of bulgur die je er bij kunt eten, die dan heel sappig en lekker wordt. De couscous of bulgur kun je gewoon even in wat heet water laten wellen voordat je het sap van de tajine erover giet.
Voor een vullender gerecht, kun je nog een blik kikkererwten toevoegen.
Bijgerecht voor 2 personen
12-15 bospenen
1 uitje
1 kaneelstok
10 groene olijven met pit
6 parten ingemaakte citroen
2 tl korianderpoeder
1 tl geelwortelpoeder
2 tl gemberpoeder
1/4 bouillonblokje
1 1/2 tl zout
snuf cayennepeper
scheut olijfolie
250 ml kokend water
optioneel: plukje safraandraadjes
- Was de bospenen. Schrap ze als ze heel zanderig zijn. Snij ze in de lengte doormidden
- Snipper de ui.
- Verhit de olie in een diepe pan waar je ook een deksel bij hebt. Fruit de ui zachtjes gedurende vijf minuten. Doe dan de wortels erbij en bak die vijf minuten mee. Voeg dan alle andere ingrediënten toe, draai het vuur heel laag en doe een deksel op de pan. Laat koken tot de wortel gaar is, bij mij was dat tien minuten, maar als jouw lage vuur lager is dan het mijne, kan het ook wel 15 minuten duren. Haal dan de deksel van de pan en zet het vuur nog een minuut hoog. Serveer.
Ik at het gerecht met bulgur, yoghurt (waar ik wat zout en komijnzaad door had gedaan) en een groene salade.