Open menu

HavermoutIk ben helemaal geen suikerhater. Liever eet ik een koekje met echte suiker in plaats van zoetstoffen waar ik zo’n vreemde, weeïge nasmaak van krijg. Maar het punt is: het gaat bij mij nooit lang goed. Eerst kan ik nog gerust één koekje eten, of twee. Niet veel later gaan de koekjes met stapels tegelijk mijn mond in en eet ik gedachteloos zo een pak Bastognekoeken leeg.

Dan is de stap naar een ontbijt met veel zoetigheid zo gemaakt. En als ik in de ochtend al zoet heb gehad, dan wil ik gedurende de dag alleen maar meer. Dus plunder ik de snoeppot op werk, is een tussenstop op ieder treinstation funest en rij ik ‘s avonds nog even naar de benzinepomp voor een ijsje. Op dit soort momenten is het tijd voor mijn tijdelijke suikerdieet. Even geen geraffineerde suiker meer en matig met zoet in het algemeen.

Deze repen zijn dan wel lekker zoet, maar vullen enorm. Je blijft er dus niet van dooreten. Door ze niet te bakken, lijken ze op rauw koekjesdeeg. Dat maakt het gemis aan geraffineerde suikers voor mij helemaal goed.

Ongebakken havermoutrepen met pindakaas

voor ongeveer 10 repen

150 g dadels, zonder pit
100 g rozijnen
handje rozijnen en handje pinda’s
100 g pinda’s, ongezouten
1 el arachide-olie, of andere neutrale olie
8 el havermout
zout
extra nodig: keukenmachine, ovenschaal, eventueel bakpapier

  • Doe de dadels en de rozijnen in de kom van de keukenmachine. Draai alles fijn tot het een grote, plakkerige bal vormt. Doe het dadel-rozijnenmengsel in een kom.
  • Doe dan een handje rozijnen en een handje pinda’s in de kom van de keukenmachine en hak dit met de 'pulse'-knop in grove stukjes. Voeg het grove mengsel bij de gemalen dadels en rozijnen.
  • Doe vervolgens de pinda’s (100 gram) in de kom van de keukenmachine. Maal de pinda’s. Voeg, wanneer de pinda’s fijngemalen worden, de olie toe en draai alles tot een gladde massa. Voeg deze pindakaas bij de dadels, rozijnen en grof gemalen pinda’s. Voeg een snuf zout toe.
    In plaats van zelf pindakaas te maken, kun je ook kant en klare gebruiken. Kies dan wel voor een stevige (zoals van de biowinkel) en niet een erg smeuïge (zoals Calvé).
  • Kneed met je handen alles door elkaar tot een 'deeg'. Voeg lepel voor lepel de havermout toe en kneed alles erdoor tot je een stevig, niet te droog en niet te plakkerig deeg hebt. Is het te vochtig, voeg dan extra havermout toe. Is het mengsel wat droger, doe er dan niet alle havermout in.
  • Doe het deeg in de ovenschaal en druk het plat tot een koek. Zet het minimaal een uur in de koelkast. De havermout wordt dan wat zachter.
  • Snij de koek in repen. Eet ze direct of bewaar ze in een luchtdichte trommel in de koelkast, met laagjes bakpapier ertussen tegen het plakken.


Meer met havermout!

the Kitchenary

horecarama