Open menu

Een yoghurtmachine in de aanbieding bij Lidl. Je weet hoe dat gaat met tijdelijke non-foodproducten bij Lidl: dan moet je rennen! Dus stond ik maandagochtend vroeg voor de deur naast een man die een sixpack bier kwam halen. En ik kreeg een machine te pakken! Dat ze er een week later nog lagen, omdat echt niemand erop zit te wachten om zelf yoghurt te maken, hebben we het niet over.

 

Dus daar stond op mijn aanrecht een machientje en potjes met gekleurde deksels. Ik had meteen zin aan de slag te gaan. Maar hoe? In het bijgeleverde instructieboekje stond dat je dunne yoghurt kon verwachten. Daar had ik natuurlijk geen zin in: ik wilde dikke, milde yoghurt en dus mailde ik Elisabeth, van agriturismo Le Mole sul Farfa, waar ik eerder dit jaar met mede-redacteuren Miranda en Tertia was en we heerlijke zelfgemaakte yoghurt kregen.

Experimenten met de yoghurtmachine

"Houdbare biologische melk verwarmen en zeven, goede, milde biologische yoghurt toevoegen en dan zonder deksels in de machine", was het advies van Elisabeth. Ik volgde die braaf op en het resultaat was een heerlijk milde en dikke yoghurt!

Ik heb daarna nog vele experimenten gedaan: met verse volle melk, halfvolle houdbare melk, verwarmen, niet verwarmen. Mijn conclusie: verse volle melk en halfvolle houdbare melk, ook verwarmt, geeft slappe yoghurt. Houdbare volle melk niet verwarmen kan wel, dan wordt de yoghurt ook best dik (dikker dan uit pak), maar niet zo dik als met verwarmde melk en bovendien is het iets zuurder.

Hieronder het perfecte recept voor iets meer dan een liter lekker dikke zelfgemaakte yoghurt en eentje voor roomyoghurt. Voor een smaakyoghurt kook je vers fruit of vriezerfruit tot het kapot gaat en wat indikt (voeg eventueel wat suiker toe) en roer dit voorzichtig door de afgekoelde yoghurt. Vanzelfsprekend wordt de yoghurt dan wel weer dunner.

Recept zelfgemaakte yoghurt

1 liter biologische houdbare melk
150 ml biologische milde yoghurt (bij AH hebben ze precies een bakje met dat formaat)
ook nodig: een yoghurtmachine, een pan en een zeef

Zorg dat je brandschone yoghurtpotjes klaar hebt staan.

Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur of in elk geval onder 40 graden. Giet de melk door een zeef in een kom, om velletjes eruit te zeven.  Roer de yoghurt erdoor. Schep het mengsel in de potjes met behulp van een soeplepel of door de melk eerst weer over te gieten in een schone schenkkan/maatbeker.
Zet de potjes zonder deksels in de yoghurtmachine. Zet dan het apparaat aan. Na ongeveer negen uur is de yoghurt klaar. Doe de deksels op de potjes en zet meteen in de koelkast. De volgende dag is de yoghurt nog dikker en kun je ‘m eten. Roer de yoghurt niet door, want dan wordt hij weer slap.

Recept roomyoghurt

0,75 liter biologische houdbare melk
250 ml slagroom
150 ml. biologische milde yoghurt
ook nodig: een yoghurtmachine, een pan en een zeef

Zorg dat je brandschone yoghurtpotjes klaar hebt staan.

Zelfde werkwijze als bij de yoghurt in het recept hierboven. De slagroom voeg je toe als de melk na het verwarmen weer is afgekoeld.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

the Kitchenary

horecarama