Open menu

bonen seitanworstjes thbIk vind een lekker worstje op zijn tijd erg lekker, maar de vegaworstjes uit de supermarkt vind ik vaak te laf. Al eerder heb ik geëxperimenteerd met kidneybonen-groenteworstjes die met ei worden gebonden, maar nu heb ik - op basis van een recept van de worstvormpjes die ik twee jaar geleden heb gekocht - een plantaardige versie op basis van tarwegluten. Bonen-seitanworstjes dus, die je ook nog eens snel in elkaar hebt gedraaid.

Zoals ik al bij aankoop had verwacht, gebruik ik de siliconen worstvormpjes niet heel erg regelmatig. Maar ook als ik ze slechts enkele keren per jaar gebruik, vind ik het de investering nog steeds waard. Het werkt een stuk makkelijker en sneller dan worstjes draaien met behulp van huishoudfolie.

Wellicht moet je even op zoek naar tarwegluten, je vindt het in (online) bakwinkels en bij vele molens. Ik fiets regelmatig naar Korenmolen de Windotter in IJsselstein voor een nieuw voorraadje meel om brood te bakken. Tegenwoordig neem ik ook standaard een zakje gluten mee.

De massa voor seitanworstjes is iets minder makkelijk te vormen dan die voor de worstjes op ei-basis en de ongebakken worstjes glanzen iets minder. Maar dat maakt niets uit, want na het bakken zien ze er net zo lekker uit, bovendien vind ik de iets stevigere structuur van de seitanworstjes aangenamer.

De bonen-seitanworstjes zijn prima in te vriezen. Laat ze dan wel langzaam ontdooien voordat je ze bakt. De worstjes zijn lekker bij een warme (aardappel-groente-vleesvervanger)maaltijd, maar stiekem eet ik ze ook graag op een broodje met wat curryketchup.

Voor 8 worstjes à 50 gram

100 g kidneybonen (of andere bruine bonen)
1 flink zongedroogd tomaatje
1 ontvelde paprika uit de pot
1 augurk
paar chilivlokken naar smaak
1 tl venkelzaad
1 tl piment
ca. 160 ml water
zout naar smaak
100 g tarwegluten

verder: staafmixer of keukenmachine, worstvormpjes of huishoudfolie

  • Doe alle ingrediënten, behalve zout en gluten, samen met het water in een mengbeker en maal dit tot een fijne massa.
  • Proef of de massa zout genoeg is en voeg eventueel zout naar smaak toe.
  • Schep de gluten door de massa en meng tot een vormbare massa. Voeg, indien nodig, een scheutje extra water of juist een schepje extra gluten toe. Controleer of je wel ongeveer 400 gram massa in totaal hebt.
  • Vorm de worstjes in de worstvormpjes of met huishoudfolie (lees hier hoe) en stoom de worstjes in 40 minuten gaar. Je kunt hiervoor een stoommandje gebruiken, of je maakt met behulp van wat schaaltjes een verhoging in de pan, waarop je de worstjes kunt neerleggen.
  • Laat de worstjes afkoelen en vries in, of bak ze meteen goudbruin, net zoals je andere vegaworstjes zou bakken.

bonen seitanworstjes bord

bonen seitanworstjes ongebakken

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama