Een lekkere vegaburger maak je het makkelijkste met een eitje erdoor, maar een puur plantaardige burger is een stuk lastiger: ik eindigde vaak met een burger die al uit elkaar brokkelde als ik er naar keek. Op een gegeven moment kwam ik op het briljante idee om naast kikkererwten ook kikkererwtenmeel te gebruiken. Voor de luchtigheid gebruik ik geraspte courgette en bakpoeder, en karwijzaad en paprikapoeder zorgen voor de nodige pit. Nu ik deze burgers al ettelijke keren met succes heb gemaakt, is het tijd om het recept met jullie te delen.
Veel werk is het niet om de burgers te maken: de burgermassa heb je in zo'n vijf minuten in elkaar gedraaid en na het opstijven kunnen ze zo de pan in.
Voor 4 burgers van elk ca. 90 gram
120 g kikkererwten (een half blik)
50 g courgette
2 tl komijnzaad (of 1 tl komijnpoeder)
2 tl paprikapoeder
snuf chilipoeder (optioneel, naar smaak)
½ tl zout
½ zakje bakpoeder
90 ml kikkererwtenvocht (8 el)
90 g kikkererwtenmeel (8 el)
scheutje neutrale (zonnebloem)olie om te bakken
- Prak in een schaal de kikkererwten (zonder vocht, het vocht gebruik je later) tot een grove pasta, deze hoeft zeker niet glad te zijn, je wil textuur.
- Rasp de courgette (bijvoorbeeld gewoon met de kaasschaaf) en voeg deze toe aan de kikkererwten. Voeg meteen ook komijnzaad, paprikapoeder, chilipoeder, zout en bakpoeder toe.
- Vermeng het mengsel met het kikkererwtenvocht en voeg, al omscheppend, net zo lang kikkererwtenmeel toe tot je een massa krijgt waarvan je een burger kunt vormen. Ik had van elk precies 90 gram/milliliter nodig.
- Laat de burgermassa een half uurtje opstijven in de koelkast.
- Verhit een scheutje neutrale olie in een koekenpan. Vorm van het deeg vier burgers (gebruik voor een extra mooi resultaat een dessertring) en bak de burgers op middelhoog vuur in 10 minuten goudbruin. Keer na vijf minuten de burgers om.
Ik at de burgers dit keer bij een andijviestamppot, maar je kunt ze natuurlijk ook bij andere aardappel-groente-maaltijden serveren. Mijn man eet ze het liefst samen met aloo ghobi, ze zijn dus vrij universeel inzetbaar.
De burgermassa kun je rustig twee dagen in de koelkast bewaren. En heb je een burger over? Koud op een (burger)broodje met een klodder ketchup en je favoriete burgergroenten (sla, tomaat, ...) zijn ze een kleine traktatie,