Open menu

appelcakejes kleinAls het weer het even toelaat, staat bijna heel Nederland in tuin of op balkon te barbecueën. Ik ben geen fan van barbecue, maar als mijn buren op burendag een buurtbarbecue organiseren, laat ik mijn gezicht natuurlijk wel even zien. Ik verschijn dan pas als het barbecuegedeelte zo goed als voorbij is en de koffie tijdelijk de wijn vervangt. De kinderen zijn dan druk met het verbranden van marshmallows, de brokken rocky road gaan rond en ik zet mijn cakejes op het buffet, zodat iedereen die dat wil zichzelf kan trakteren. Dit jaar maakte ik appelcakejes, die ik op smaak bracht met citroen, gember en kaneel. Mijn hazelnoten waren op, dus gebruikte ik de walnoten die ik nog had liggen. Het resultaat was een hoeveelheid kruidige, gevulde cakejes die schoon opgingen.

De door mij gebruikte vormpjes zijn wat groter dan een muffinvorm, ik maakte uit onderstaande hoeveelheid beslag 13 cakejes. Ik verwacht dat het ongeveer 16 'standaard'-muffins zal opleveren. Houd er bij het vullen van de vormpjes rekening mee dat de cakejes nog rijzen.

Voor 13 tot 16 cakejes

300 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
1½ tl kaneelpoeder
½ tl zout
50 gr (bruine) basterdsuiker
150 ml melk
60 g boter
2 eieren
2 appels
1 biologische citroen
50 gram walnoten
5 gemberbolletjes

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de citroen en rasp het geel van de schil, hak de walnoten in stukjes en snijd de gemberbolletjes heel fijn. Was de appels, ontdoe ze van het klokhuis en rasp ze grof.
  • Klop de eieren en roer ze door de melk, gevolgd door de citroen, noten en appel.
  • Verwarm de boter tot het heel zacht is, bijna smelt, en voeg dat ook toe aan de melk.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en het kaneelpoeder in een ruime kom. Voeg zout en suiker toe en roer goed door. 
  • Giet het melkmengsel bij het meelmengsel en schep het voorzichtig door elkaar. Roer niet te lang of te heftig, als de boter opgenomen is, is het beslag klaar.
  • Giet het beslag in de vormpjes en bak de cakejes 20 tot 25 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Controleer met een houten prikker of ze gaar zijn: kleeft er beslag aan de prikker, laat ze dan nog een paar minuten in de oven staan - maar let op dat ze niet te donker worden.
  • Haal de cakejes uit de oven en laat ze een paar minuten in hun vorm afkoelen. Haal ze dan uit de vorm en laat ze op een taartrooster staan tot ze helemaal zijn afgekoeld.

Ik vond ze mooi zat zo, maar als je wil dat de cakejes glimmen, smeer er dan een dun laagje (abrikozen)jam op

appelcakejes groot

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama