Open menu

frambozemtaartjessi_thbDenk je aan zomerfruit, dan denk je vast aan frambozen. Je kunt er van alles mee maken, waaronder ook deze heerlijk frisse taart van Jessi. De lemon curd maakt hem extra fris en de maanzaadjes geven een nootachtige smaak aan de korst. Een echte zomertaart.

fr1

Voor de vulling
250 gram frambozen (je kunt ook biologische frambozen kopen, een echte aanrader en juist nu helemaal niet zo duur)
3 eetlepels maizena
100 gram suiker
1/2 potje lemon curd (ik gebruikte die van Chivers, zelf maken mag ook)
2 eetlepels paneermeel

Voor het deeg
330 gram bloem
2 flinke eetlepels roomboter
2 eetlepels suiker
1 theelepel maanzaad
1/2 theelepel zout
ongeveer 6 eetlepels ijswater
eventueel steunvulling (bijv. gedroogde bonen)

  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng bloem, suiker, maanzaad en zout door elkaar. Je kunt ervoor kiezen de keukenmachine te gebruiken, dat werkt heel makkelijk. Natuurlijk kan met de hand ook prima.
  • Voeg de margarine/boter toe en meng tot je een kruimelig deeg hebt.
  • Voeg enkele eetlepels ijswater toe en meng goed door. Voeg zoveel ijswater toe als nodig is om een samenhangend deeg te verkrijgen.
  • Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en leg de andere helft in de koelkast.
  • Vet een lage taartvorm licht in en bekleed met het deeg. Je kunt de randjes netjes krijgen door met de deegroller over de rand te rollen. Vul eventueel met steunvulling en bak 10 minuten, verwijder dan de steunvulling en bak nog 5 minuten. Door de bodem voor te bakken voorkom je dat hij niet gaar wordt.
  • Was ondertussen de frambozen en weeg ze af.
  • Schep de maizena en de suiker voorzichtig door de frambozen en probeer ze zoveel mogelijk heel te laten.
  • Haal de taartvorm uit de oven en strooi het paneermeel over de bodem. Dit voorkomt dat de bodem erg soppig wordt.
  • Verdeel vervolgens de lemon curd over de bodem, het geeft niet als het mengt met het paneermeel. Schep dan de frambozen op de lemon curd en probeer zo weinig mogelijk vocht mee te scheppen. Dit vocht kun je trouwens prima bewaren en bijvoorbeeld gebruiken als sausje over ijs.
  • Rol tenslotte het resterende deeg uit, vergeet de bloem niet te strooien, en maak met een klein uitsteekvormpje wat gaatjes in het deeg. Het deeg gaat bovenop je taart, duw het overtollige deeg weg met je deegroller. Duw de randjes even aan en bak dan ongeveer 30 minuten in de warme oven.

fr2

Het is jammer, maar je moet de taart echt helemaal laten afkoelen voor je hem kunt proeven. Anders is de kans vrij groot dat je vulling nog niet stevig genoeg is. Erg lekker met vanille-ijs of gewoon bij koffie of thee.

Recept & foto's door Jessi.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama