Open menu

gratin van peterseliewortel kleinPeterseliewortel is nog steeds vrij onbekend bij ons, dit in tegenstelling tot andere landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland. Maar wanneer je naar de betere groenteboer of naar de biowinkel gaat, dan vind je hem wel. De peterseliewortel lijkt uiterlijk op pastinaak, maar uiteindelijk zijn het twee verschillende groentes. De smaak van peterseliewortel is kruidiger en minder zoet dan de pastinaak. Omdat de groente minder bekend is, is het ook minder evident om er recepten voor te vinden. Je kan hem natuurlijk altijd bereiden zoals alle knolgroenten, maar het is leuker om er iets specifieks mee te doen, waardoor de smaak meer tot uiting komt. Zelf maakte ik onlangs een gratin van peterseliewortel. Oorsponkelijk is dit een Duits recept, maar ik heb het recept een Franse draai gegeven, zodat het gerecht romiger wordt.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

550 g peterseliewortel (ongeveer)
2 uien
een teen knoflook
2 dl room
2 dl melk
70-100 g geraspte kaas, afhankelijk van de grootte van de ovenschaal
zout
peper
vers geraspte nootmuskaat
klontje boter

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de uien schoon, snij ze doormidden en daarna in dunne ringen. Bak ze glazig in een kookpan met een klontje boter. Hak de knoflookteen fijn en voeg deze toe.
  • Schil de peterseliewortel en verwijder de uiteinden. Snij in dunne plakjes van ongeveer 3 milimeter. Wanneer de wortel erg dik is, snij je hem best nog eerst doormidden. Doe de plakjes bij de uien en roer even om.
  • Doe de room, melk, het zout, de peper en de nootmuskaat in de pan bij de peterseliewortel. Breng aan de kook en laat drie minuten koken. Haal van het fornuis.
  • Haal de peterseliewortel en de ui met een schuimspaan uit de pan. Orden de plakjes peterseliewortel netjes in een ovenschaal, maar niet zo minutieus als bij een aardappelgratin: zolang ze maar plat liggen is het goed. Zorg ook dat de ui vermengd zit tussen de plakjes peterseliewortel. 
  • Giet het room-melkmengels over de peterseliegroenten en zet het gerecht 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
  • Strooi ongeveer vijf of tien minuten voor het einde de kaas over de gratin. Anders brandt hij mogelijk aan.

Serveer met een salade, met brood of zelfs met een aardappelgerecht.

gratin van peterseliewortel

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama