Open menu

altIn woon in Leiden en jaarlijks vieren we op 3 oktober het Leidens ontzet. Ik laat me wel eens verleiden tot een rondje stad, maar liever blijf ik weg van de schreeuwende kermis. Met de traditionele hutspot maak je mij niet echt blij, maar de keuken induiken voor hutspot met een twist doe ik wel graag. Ach, het is nu 4 oktober, dierendag en bovendien hondenweer. De hutspot mag vandaag ook nog!

 

Hutspot aardappel-peen-bataat-pompoen met gekarameliseerde ui en limabonen

voor 3 personen

500 g aardappel
250 g wortel/peen
1 bataat (ongeveer 250 g)
250 g oranje pompoen (geschild gewicht)
2 rode uien, in halve ringen
2 witte uien, in halve ringen
1 el honing
1 blik limabonen (400 g)
75 g feta, verkruimeld
6 olijven, in ringen
15 g gepelde pompoenpitten, eventjes geroosterd
1 el Dijon mosterd
1/2 tl gemalen komijn
roomboter
zout

alt

Begin met het garen van de aardappels en groenten. Je kunt ze in grote stukken koken, maar ook stomen, zoals ik deed. Snij dan de dan aardappels, penen, bataat en pompoen in kleine blokjes en stoom ze gaar.

Bak de uien in een klont roomboter op laag vuur in een pan met dikke bodem. Na ongeveer een kwartier voeg je een snufje zout en de honing toe. Laat dan nog tien minuten op laag vuur pruttelen.

In de tussentijd kun je de pompoenpitten roosteren, de olijven halveren en de feta verkruimelen. Kook de limabonen op laag vuur in een beetje water of het vocht uit het blik .

Als de aardappels en groenten gaar zijn (giet ze indien nodig af en laat het vocht goed verdampen), stamp je ze. Er mogen best nog wat stukjes in blijven. Mijn stampppot was smeuïg genoeg aan door slechts een klont roomboter toe te voegen. Maar wellicht moet je nog iets vocht (bijvoorbeeld het kookvocht of een scheutje melk) toevoegen als de stamppot te stijf is. Roer de mosterd en komijn erdoor en breng verder op smaak met wat zout.

Schep de stamppot op de borden (leuk met een serveerring). Schep de bonen en uien erover en dan de feta, pompoenpitjes en de olijven.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama