Open menu

borsjt klein3Niets past zo goed bij de kille, grijze wintermaanden als een warme, kleurige soep! Tijd voor Borsjt! Borsjt komt oorspronkelijk uit Rusland, maar is ook in de omringende Oost-Europese landen populair. Het is een stevige maaltijdsoep die prima vegetarisch kan.

Biet is het belangrijkste ingrediënt van borsjt. Dat komt mooi uit in deze tijd van het jaar, want rode bieten staan bekend als powerfood. Vooral sporters lijken in de ban van bietensapjes. Het nitraat, dat in grote hoeveelheid in rode bieten voorkomt, helpt namelijk om verzuring van spieren uit te stellen en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Voor dit effect moet je echter wel minimaal een halve liter bietensap drinken. Hier staat tegenover dat grote hoeveelheden bietensap maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Ook kan rode-bietensap je bloeddruk flink verlagen, met onder andere duizeligheid als gevolg. Kortom: to beet or not to beet, het blijft de vraag ...

Wat wel zeker is, is dat een enkele keer borstj op het menu niet zal leiden tot betere sportprestaties, maar ook niet tot maag-, darm- of bloeddrukproblemen. Gebruik voor deze soep het liefst verse bietjes, daar zit meer smaak (en kleur!) aan dan de voorgekookte en voorgeschilde variant. Borstj bevat naast bieten nog een boel andere groenten. Oorspronkelijk vulde men de ingrediënten vooral aan met wat men toevallig op voorraad had. Oost-Europese vrienden van me vinden het dan ook typisch westers om een recept te volgen. 'Koken doe je vanuit gevoel, ervaring en smaak, niet vanuit regeltjes'. Naast dat borsjt dus uit van alles kan bestaan, staat het ook niet vast of de soep heet of koud moet worden opgediend. Sterker nog; de soep hoeft niet eens als soep gegeten te worden, maar kan ook een soort groentestoofpot zijn.

De variant in dit recept wordt warm gegeten. Veel Russen hebben de gewoonte er ook geprakte eieren, rundvlees en stukken augurk in te doen, maar ik vind ‘m het lekkerst met een klodder crème fraîche.

voor 4 personen

4 grote rode bieten
1 groene paprika
3 aardappels
⅙ witte kool
4 wortels
1 tomaat
½ rode Spaanse peper
1 kleine ui
1 teen knoflook
10 takjes tijm
4 takjes dille
4 takjes platte peterselie
schil van halve onbespoten citroen
50 ml zonnebloemolie
2 laurierblaadjes
6 jeneverbessen
750 ml water
scheut appelazijn
crème fraîche

Voorbereiding:

  • Boen de bieten schoon en doe ze ongesneden in een pan. Vul de pan met water tot ze ruim onder staan. Kook de bieten gedurende 30 minuten.
  • Leg ondertussen de paprika (voorzichtig met een tang) op het vuur van een groot gaspit. Na een paar minuten worden de eerste zwarte blaren zichtbaar op de paprikaschil en draai je de paprika om. Doe dit regelmatig, tot de paprika rondom zwart ziet. Doe de hete paprika in een afgesloten plastic zak en laat afkoelen. Hierna kun je de paprika eenvoudig van schil en pitjes ontdoen. Snij de gegrilde paprika in blokjes.
  • Giet de bieten af en laat ze in een pan met koud water afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Vervolgens kun je het vel gemakkelijk van de bieten wrijven. Snij de bieten hierna in blokjes.
  • Schil de aardappels en snij in blokjes.
  • Snij de witte kool in smalle reepjes.
  • Snij de wortel, tomaat en Spaanse peper in stukjes.
  • Snipper de ui.
  • Kneus de teen knoflook en hak deze fijn.
  • Rits de blaadjes tijm van de takjes.
  • Hak dille en peterselie fijn.

Bereiding:

  • Verhit de zonnebloemolie in een soeppan en fruit daarin de ui, knoflook, Spaanse peper en citroenschil.
  • Voeg de aardappel, biet, witte kool, wortel, tomaat, laurierblaadjes, jeneverbessen en tijm en het water toe. Kook alles circa 30 minuten, zet dan het vuur uit.
  • Haal de citroenschil en de laurierblaadjes uit de soep.
  • Roer de paprika, peterselie en dille door de soep.
  • Breng op smaak met een flinke scheut appelazijn en eventueel naar smaak een snufje zout.
  • Serveer de soep met crème fraîche en dille.

Priyatno!

borsjt


Meer rode biet!

Sophie, gastredacteur. Vult haar dagen voornamelijk met eten en praten over eten. Dat laatste ook in de rol van diëtist. Schrijft en twittert (@Sowiesophie) daarnaast ook graag over eten of zomaar wat gedachtenvoer.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama