Open menu

Gisteren bespraken we het Duitse kookboek 'Vegetarisch mit Leidenschaft' van Andi Schweiger. In het boek vind je vele verrassende recepten waarin ingrediënten net even wat anders dan gebruikelijk worden verwerkt. Vandaag een recept voor een Aziatische lasagne met wonton deegvellen.

Normaal gesproken publiceren we recepten uit kookboeken precies zoals ze in het boek staan. Voor dit boek maken we een uitzondering en geven een Nederlandse vertaling van het recept.

Aziatische lasagne met shiitake en spitskool

Voor vier personen

2 sjalotten
12 shiitake-paddenstoelen
1 gele paprika
1 rode paprika
½ spitskool
2 el ingemaakte gember (uit een pot)
20 g verse gember
½ bosje koriander
2 el koolzaadolie (*)
zeezout
4 el ketjap manis (zie tip)
1 el sojasaus
8 el zoete chilisaus
800 g kokosmelk
1 tl geroosterde sesamolie
20 wonton deegvellen (ontdooid)

* Noot van de vertaler: in Duitsland wordt koolzaadolie als neutrale olie gebruikt, je kunt ook gewoon zonnebloemolie gebruiken.

  • Schil de sjalotten en snij ze in kleine blokjes. Maak de shiitake-paddenstoelen schoon en snij ze in plakjes. Snij de paprika's doormidden, verwijder de zaden, was ze, en snij ze in schijfjes.
  • Snij de harde stronk uit de spitskool. Snij de kool met de mandoline in dunne schijfjes. Snij de ingemaakte gember in kleine blokjes, schil en rasp de verse gember. Was de koriander en centrifugeer deze droog, hak de blaadjes fijn.
  • Verhit de olie in een pan en bak de sjalotjes op middelhoog vuur glazig. Voeg de shiitake-paddenstoelen toe en bak ze 2 minuten. Voeg de paprikaschijfjes toe en bak ook deze 2 minuten. Voeg nu ook de spitskool toe en breng op smaak met zeezout (zie tip).
  • Meng de ingemaakte en de verse gember door de groente. Voeg de ketjap manis, sojasaus en de zoete chilisaus toe, evenals de kokosmelk. Breng aan de kook en breng op smaak met de sesamolie en eventueel nog wat zeezout.
  • Leg de wonton deegvellen in kokend zout water en haal ze er meteen weer uit. Maak afwisselend laagjes van het groentemengsel en de wonton deegvellen en strooi de koriander erover.

Tips

Als je sojasaus gebruikt, moet je voorzichtig zijn met de hoeveelheid zout, omdat de sojasaus ook al nogal zout is. Gebruik daarom liever iets te weinig zout en breng het gerecht pas op het eind op smaak.

Ketjap manis is een stroperige saus uit Indonesië, die tegelijkertijd zout en zoet is – daarom wordt het ook wel 'zoete sojasaus' genoemd. Ketjap manis kun je gewoon in de supermarkt kopen (noot van de vertaler: ketjap manis is in Duitsland minder gangbaar dan in Nederland).

© ZS Verlag / Stefan Braun

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama