Open menu

altBánh wattes? Banh mi is een Vietnamees, gevuld stokbroodje dat niks met mie te maken heeft. Knapperig stokbrood associeer je misschien niet meteen met Vietnam, maar het land is een flinke tijd een Franse kolonie geweest, dus wat wil je: die Fransen slepen hun ambachtelijke brood natuurlijk overal achter zich aan. Leuk voor Nieuwjaar, want het is toevallig ook nog eens Nieuwjaar in Vietnam dit weekend.

Niet alleen de Chinezen vieren morgen Nieuwjaar, ook de Vietnamezen doen dat en ze noemen dit feest Tet. Geen idee of ze dan bánh mi eten.

Wat gaat er op een bánh mi? Je begint met een stokbroodje, daar doe je een beetje hete chilisaus op (er wordt gedebatteerd of srirachasaus wel of niet authenthiek is, van mij mag je ook best Albert Heijn chilisaus gebruiken), mayonaise (echt waar, ook in Vietnam), komkommerschijfjes, vulling (in ons geval: gecarameliseerde tofu), pickles, koriander en eventueel nog meer hete chilisaus op.

Het leek mij een goed idee de tofu eerst even te grillen en daarna te laten sudderen in een zoete saus. Vietnamezen vinden het heel gewoon om dingen te sudderen in een soort caramelsaus. Werkte heel goed.
Op de bánh mi gaan huisgemaakte pickles. Traditioneel van wortels en daikon (=rettich), maar ik had geen zin zo'n enorme daikon te kopen, dus nam ik een kleine meiraap, die zijn makkelijk te krijgen bij Turkse supermarkten en natuurwinkels. Nadeel van daikon is dat het heel erg gaat stinken als je ze inmaakt, hoewel die stank er alleen is direct nadat je de pot hebt open gedaan, daarna vervliegt de geur weer, het is niet zo alsof een broodje met daikonpickles een stinkend broodje oplevert. Ingemaakte meiraap stinkt overigens niet, dus nog een voordeel aan meiraap gebruiken.
De komkommer liet ik weg, omdat gegrilde lenteui me lekkerder leek.

alt

Vegetarische Bánh Mi

Lunch voor 2 personen
200 g - 250 g tofu
2 lenteuien
1/2-1 groene peper
2,5 el suiker
2 el sojasaus
scheutje zonnebloemolie
1 el limoensap
optioneel: een klein stukje kombu
paar takken koriander (5 g)
scheutje hete chilisaus
beetje mayonaise
2 pistoletjes/kleine baguettes

Voor de pickles (zie hieronder voor tips als je geen tijd hebt op de pickles te wachten)
200 g wortels
1 meiraap (100 g) (of neem daikon, zie boven)
1,5 el suiker
1 tl zout
350 ml azijn
250 ml water

  • Maak de pickles minimaal een dag van te voren. Schil de wortels en meiraap. Snij in lucifers en doe ze in een grote, schone pot van een liter.
  • Breng de azijn en het water aan de kook en roer de suiker en het zout erdoor, laat oplossen. Giet het mengsel over de groenten. Draai de pot dicht en laat afkoelen. Berg de pot dan op in de koelkast en laat hem daar in elk geval een nachtje staan. Je hebt nu meer pickles dan je nodig hebt voor de broodjes, maar het spul blijft zeker een week of twee lekker (eet bij rijst- en noedelgerechten, tosti's of zo uit het vuistje. Kan ook mee in de broodtrommel).
  • Leg de kombu in een schaaltje en giet er twee eetlepels kokend water over. Laat even weken. Heb je geen kombu? Sla deze stap over.
  • Snij de tofu overlangs in drie langwerpige plakken van een centimeter dik. Snij daarna één plak in de breedte nog een keer doormidden.
  • Ik heb een grilpan van gietijzer en daar plakt de tofu aan vast, dus ik gebruik aluminiumfolie om de tofu op te grillen. Als jij een anti-aanbakgrilpan hebt hoeft dat mogelijk niet, ik werk nooit met een anti-aanbakgrilpan. Verhit de grilpan op hoog vuur. Leg er zodra de grilpan heet is aluminiumfolie op, bekwast die met wat zonnebloemolie en leg de plakken tofu erop. Grill drie minuten. Leg het aluminiumfolie met de tofu dan op je aanrecht en pulk het aluminiumfolie voorzichtig van de tofu af. Draai de tofu om, en leg het aluminiumfolie met tofu weer op de grilpan en grill de andere kant drie minuten. Pulk dan het folie weer voorzichtig van de tofu af en leg de tofu op een bordje even apart.
  • Snij de lenteui in grote stukken en grill die één minuut aan elke kant. Leg apart.
  • Verhit de suiker op halfhoog vuur in een grote pan met een eetlepel water. Schud de pan af en toe een beetje. Hou de pan goed in de gaten, na ongeveer zes minuten is de suiker lichtbruin. Haal de pan dan onmiddellijk van het vuur. Haal de kombu uit het bakje met het water en giet het water heel voorzichtig (let op: spatgevaar!) in de pan met suiker. Gebruikte je geen kombu? Giet dan twee eetlepels gewoon water voorzichtig in de pan met suiker. Zet de pan weer op zacht vuur en roer rustig. Het is niet erg als er wat suiker aangekoekt is, roer voorzichtig los, voeg de sojasaus en het limoensap toe. Laat deze caramelsaus zacht pruttelen en voeg de tofu voorzichtig toe. Laat de tofu zeven minuten sudderen op zacht vuur, overgiet de bovenkant af en toe met wat van het vocht. Keer de tofu halverwege.
  • Was de koriander en droog goed af. Snij de groene peper in ringen (als je niet van scherp houdt, kun je de zaadlijsten en zaadjes verwijderen).
  • Snij de broodjes open. Besmeer met wat mayonaise en een beetje chilisaus. Beleg elk broodje met anderhalve tofuplak. Verdeel de gegrilde lenteuien, pickles, de groene peper en de koriander erover.
  • Serveer meteen. Wie wil kan er meer chilisaus overheen doen aan tafel.

Tips

  • Geen tijd pickles te maken? Neem augurken. Of koop gepickelde radijzen bij de Chinese supermarkt.
  • Geen zin te klooien met tofu? Gebruik vegetarische kip van de Vegaslager, Vleeschsmakers of uit de diepvries van de Chinese supermarkt en bak die hard aan.
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

the Kitchenary

horecarama