Open menu

risotto met gegrilde pompoen thbKook vooral naar eigen ingeving: durf verschillende ingrediënten met elkaar te combineren en stijlen met elkaar te vermengen. Om je hierbij te inspireren geven we deze week een weekmenu dat bestaat uit fusiongerechten: gerechten die deels Nederlands zijn maar ook deels een heel andere oorsprong hebben. We beginnen met risotto met gegrilde pompoen, schorseneren en paddenstoelen. Op dinsdag maken we een kruidige kapucijnercurry met kokosmelk. Daarna gaan we verder met stamppot van zoete aardappel met miso, geitenkaas en rucola. Op donderdag bakken we een preitaart met kerrie en op vrijdag maken we nasischijven. Het weekendetentje wordt portobellotaartjes, conchiglioni rigati gevuld met tomatensaus en burrata en als dessert tiramisu. Tot slot bakken we op zondag zoete aardappeltulbandcakejes met mokkaglazuur en suikerpecans.

Maandag

We bijten de spits af met risotto met gegrilde pompoen, schorseneren en paddenstoelen. Dit is een echte herfst- of winterrisotto. De ingrediënten komen nu uit Nederland en zijn onovertroffen. Schorseneren kunnen nieuw voor je zijn, maar ze zijn echt heel leuk om een keer klaar te maken. Het verschil tussen verse schorseneren en schorseneren uit een glas (die je vooral in België heel gemakkelijk en goedkoop vindt) is hemelsbreed.

risotto met gegrilde pompoen

Dinsdag

Met Nederlandse ingrediënten hoef je niet per se enkel traditionele Hollandse kost te maken. Onze basisingrediënten zijn kapucijners, bleekselderij en wortels, maar dit keer maken we er een kruidige kapucijnercurry met kokosmelk mee, geïnspireerd op de Indiase keuken. Het is een gemakkelijk te bereiden gerecht dat past voor veel gelegenheden. Serveer met rijst.

Kapucijnercurry

Woensdag

Op de website Dutch Food Heritage vinden we een recept dat tegelijk Hollands maar ook erg on-Hollands is, namelijk zoete aardappelstamppot met zoete-aardappelstamppot met miso, gerijpte geitenkaas en rucola. Fusion op een Nederlandse leest dus en een leuke afwisseling op de klassieke stamppot. Dit is een volledig gerecht op zich, hier hoeft niets meer bij.
Dutch Food Heritage stamppot

Foto: Dutch Food Heritage

Donderdag

Preitaart is een klassieker in de keuken. Het gerecht is zo ingeburgerd dat haast elke familie wel een eigen versie heeft. Bij Emma thuis kwam en komt er steevast preitaart met kerrie op tafel. Serveer met een frisse wortelsalade.

preitaart

Vrijdag

Wil je iemand uit Zuidoost-Azië een culinaire schok bezorgen? Geef haar of hem dan een bamischijf. Ze verwachten totaal niet dat ze in Nederland noedels samenpersen, paneren en in de frituurpan kieperen. De bamischijf is ontstaan door het samenkomen van Indische en Nederlandse eetculturen en het feit dat zo'n bamischijf gemakkelijk en goedkoop industrieel te produceren is, ook door kleine bedrijfjes. Vanavond maken we zelf een minder bekende variant van de bamischijf: de nasischijf - met rijst in plaats van noedels dus. Serveer met friet en pindasaus.

Zaterdag

Vaak zijn gerechten die we Italiaans noemen niet traditioneel uit het land zelf maar eerder een mengeling van verschillende invloeden. Dit is totaal geen probleem zolang het maar lekker is en je erkent dat het geen tradioneel gerecht is. Voor haar kerstmenu uit 2019 speelde Hedwig met dit gegeven en maakte "fusion Italiaans in stijl". Hieruit maken we vanavond het hoofdgerecht: krokante portobello-quiches met verse kruiden, gehakte walnoten en manchego uit de oven, met als bijgerecht conchiglioni rigati gevuld met tomatensaus en burrata. Als dessert is tiramisu dan weer een prima idee.

secondo portobelloquiches

contorno conchiglioni

Zondag

Eerder deze week maakten we reeds een stamppot van Dutch Food Heritage. Op dezelfde website ontdekten we nog een heel ander recept met eveneens zoete aardappel dat we jullie niet wilden onthouden: zoete aardappeltulbandcakejes met mokkaglazuur en suikerpecans. Deze Nederlands-Amerikaanse gebakjes zijn zowel mooi en lekker. Dus ideaal voor bij de koffie wanneer je bezoek krijgt.

Dutch Food Heritage tulbandcakejes

Foto: Dutch Food Heritage

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama