Deze week strijden we tegen verspilling! Het gemiddelde huishouden gooit echt veel te veel nog eetbare dingen weg. Om dit verminderen kun je verschillende dingen doen: plannen wat je klaarmaak,t wanneer je boodschappen doet, zodat niet teveel koopt, niet verlegen zijn om een restje terug op te warmen, creatief zijn met wat er in de koelkast of diepvries ligt en... je realiseren dat bepaalde delen van de groenten tegen alle verwachtingen in toch eetbaar zijn. Op maandag maken we tagliatelle met pompoensaus, op dinsdag een vegetarische shepherd's pie. Verder maken we nog bloemkool, kikkererwten en splijtkool uit de oven, bloemkoolstronksoep met pastinaak, risotto met paddenstoelen, oudbrood-quiche en een radijslunch. Op zondag eindigen we met Aalsterse vlaai.
Maandag
Om verspilling te vermijden is het een goed idee om grote groenten die je niet in één keer opkrijgt, zoals bijvoorbeeld pompoen of bloemkool, tijdig in te vriezen voor later gebruik. Daarna moet je dan ook niet vergeten dat ze in de vriezer zitten. Deze tagliatelle met pompoensaus van Eelco is een lekkere manier om een bak pompoenblokjes te verwerken. Daarnaast is deze pasta ook nog eens erg gemakkelijk voor een maandag.
Dinsdag
Ovenschotels zijn een goede manier om restjes groenten te verwerken. We maken een vegetarische shepherd's pie met kidneybonen en knolselder. Maar... pas het recept gerust aan op basis van wat je in huis hebt. Durf te variëren, zolang de verhouding in het recept maar enigszins gerespecteerd blijven. Serveer met een salade of met gestoomde broccoli.
Woensdag
Bloemkool uit de oven is erg lekker. Vanavond maken we gegrilde bloemkool met kikkererwten en splijtkool, alles samen op één bakplak. Serveer hierbij een tahindressing en warm platbrood of pittabrood. Bewaar vooral de groene bladeren en de stronk van de bloemkool, want die hebben we morgen nodig.
Donderdag
Bloemkool is een erg populaire groente, maar vaak worden de bladeren en de stronk meteen in de groenteafvalbak gegooid. En dat is zonde! Want van de stronk en bladeren kan je nog een lekkere soep maken - zeker als je er nog pastinaak bij doet. In ieder geval bewaren, die stronk! Verder maken we nog een simpele risotto met paddenstoelen. De cantharellen vervangen we dit keer wel door oesterzwammen.
Vrijdag
Oud brood hoeft niet de kliko in, je kunt er nog heel wat mee maken: wentelteefjes, broodpudding en zelfs een quiche. Deze oudbrood-quiche is een ultiem restjesrecept. De bodem maak je van oud brood en de vulling van restjes. Het is makkelijk, een stuk gezonder dan het origineel met bladerdeeg en het ziet er ook nog eens fantastisch uit.
Zaterdag
Van de radijs kun je eigenlijk alles gebruiken. De blaadjes hoeven helemaal niet weggegooid te worden als ze nog mooi groen zijn. Ze kunnen perfect in een salade, in een soep of fijngehakt in de aardappelpuree. En heb je zin in een snelle lunch zonder afval? Dan is dit voor jou! We maken van het lof een lichtje roomsoep. Daarna maken we een 'Brusselse boterham' met kwark en plakjes radijs.
Zondag
Het oud brood is al op. Wel vinden we nog een half pak speculaas en een ontbijtkoek in de koekjeskast. Ideaal voor het maken van Aalsterse vlaai, een oud streekgerecht uit deze Oostvlaamse stad. In feite is het een broodpudding, maar dan met speculaas en ontbijtkoek. Mocht je nog een paar verweesde kruidnoten tegenkomen, dan mogen die er ook bij. Deze Aalsterse vlaai bewaart zich een paar dagen in de koelkast.