Open menu

combi-magnetronZinkt zelfs Marja en Liny van Hoe Schoon Is Jouw Huis de moed in de schoenen bij de aanblik van de keuken in je studentenhuis? Of moet je de keuken met zoveel anderen delen dat je vaak pas om 9 uur ’s avonds kunt beginnen met koken? Dan is een eigen combimagnetron een handige oplossing.

Een combimagnetron is een combinatie van een magnetron en een oven. Soms zit er ook nog een grillfunctie bij en/of een crispfunctie. Dat laatste zorgt voor een knapperig bovenlaagje terwijl je de magnetron gebruikt.

De magnetron verwarmt eten door middel van microgolfstraling. Watermoleculen in het voedsel bewegen door deze straling, wat resulteert in warmte. Een nadeel is dat de opwarming zich vooral beperkt tot de buitenste laag van het voedsel. Daarom moet je het eten altijd tussendoor even doorroeren, zodat het door en door verwarmd is. Zo voorkom je niet alleen onsmakelijke koude happen, maar ook een mogelijke voedselvergiftiging!

De magnetron is niet alleen geschikt voor het opwarmen van kant-en-klaar maaltijden. Er kan ook in gekookt worden. Doordat je minder vocht hoeft te gebruiken dan bij koken op het gasfornuis, blijven vitamines als vitamine C beter behouden bij het koken van bijvoorbeeld aardappelen. Niet alleen aardappels kunnen erin bereid worden, maar bijvoorbeeld ook appelmoes en rabarbercompote. Je hoeft dit niet constant door te roeren, want het brandt niet aan zoals op het gasfornuis, wanneer je eventjes niet oplet.

Niet alles kan in de magnetron. Eieren in de schaal ontploffen en metalen dingen als vorken en aluminiumfolie kunnen zelfs brand veroorzaken; in de supermarkt is daarom speciale magnetronfolie te koop. Lees de beschrijving dus goed door, voordat je het apparaat in gebruik neemt.

De ovenfunctie maakt gebruik van warme lucht om je eten te verwarmen of te koken. Met de grill creëer je een mooi korstje op je gerecht en kun je tosti’s maken.

Let er bij aankoop op dat de oven warm genoeg kan worden. Minstens 200 graden C is wel zo handig, anders loop je het risico dat je bepaalde dingen niet kunt maken. Hou ook rekening met de inhoud, zodat je ovenschalen er in passen. Vergeet niet om wel ovenschalen te gebruiken die oven- en magnetronbestendig zijn!


De prijzen variëren, maar voor 100 euro heb je al een behoorlijk goed apparaat.
Denk je erover om een combimagnetron aan te schaffen, dan is www.kieskeurig.nl een handige site om meer info over de apparaten te verkrijgen.


Met de volgende recepten heb je snel een lekkere maaltijd of snack.


Magnetron: bouillon met ravioli met stoomgroenten

Voor 1 persoon

250 ml bouillon
een handjevol ravioli met je favoriete vulling (versvak van de supermarkt)
1 zak stoomgroenten (kant-en-klaar te verkrijgen)
evt. wat geraspte kaas

Doe de bouillon in een aardewerken soepkom en voeg de ravioli toe. Zet de kom in de magnetron. Leg de zak stoomgroenten ernaast. Bereid de stoomgroenten volgens de verpakking. Roer af en toe de bouillon door om te zorgen dat alles goed verhit wordt.
Als alles goed verwarmd is, roer dan wat van de groente door de soep heen. De rest kan je apart opeten.
De soep kan je besprenkelen met de kaas.


Grill: Toast met Hüttenkäse

Voor 1 persoon

1 snee (oud) brood
pesto/tapenade/tomatenpuree/ketchup
Hüttenkäse
verse basilicum
peper en zout

Grill het brood aan beide kanten.
Besmeer het met pesto en smeer daaroverheen een flinke klodder Hüttenkäse.
Strooi er peper en zout op en maak het af met enkele blaadjes basilicum.


Oven: Mollie Katzen's Bananen-broodpudding

Voor 6 personen

3 kopjes vol stukjes brood (wit brood, ciabatta)
3 grote bananen, zonder bruine plekken
4 grote eieren
2 koppen melk
snufje zout
half kopje bruine suiker
1,5 theelepel vanille extract
1/8 theelepel amandel extract
snufje nootmuskaat
evt.: 2 eetlepels boter, limoenschijfjes, yoghurt/crème fraiche

Verwarm de oven voor op 175 graden C.

Beboter een niet al te grote cake- of taartvorm of ovenschaal.
Verdeel de stukjes brood over de bodem van de vorm.
Pel de bananen en snij ze in plakjes. Leg de plakjes ook op de bodem van de vorm.
Schud de vorm even heen en weer zodat alles goed verdeeld ligt.
Meng the eieren, melk, zout, suiker, extracten en nootmuskaat goed door elkaar. Laat het mengsel 5 minuten rusten.
Giet het mengsel dan in de vorm, over het brood en de bananen. Duw met je vinger of met een lepel een beetje op het brood, zodat het beter het vocht opneemt.
Bak de pudding in de oven gedurende 35 tot 40 minuten. De bovenkant hoeft nog niet helemaal gestold te zijn, want het kookt nog even door terwijl het al uit de oven is.
Laat het 15 minuten staan voordat je het serveert. Het moet nog wel warm zijn.
Serveer het met een schijfje limoen en een klodder crème fraiche of yoghurt.

Het vanille-extract kan je vervangen door een zakje vanillesuiker en de amandel-extract door amaretto. Een flinke snuf kaneel past hier ook goed bij.

http://www.molliekatzen.com/

the Kitchenary

horecarama