Met de komst van de ijsmachine is zelf ijs maken zo gedaan. In 30 minuten heb je een heerlijke bak vers ijs in welke smaak je maar wilt en met welke ingrediënten je maar wilt. Geen ijsmachine? Geen nood, zolang je een diepvries hebt, lukt het ook prima zonder.
Hoewel supermarktijs de laatste jaren kwalitatief beter is geworden, zijn er helaas nog veel soorten die hard en smakeloos zijn en bomvol artificiële smaakjes zitten. Daarnaast is het aantal smaken vaak nog beperkt tot saai vanille-ijs en aardbei-ijs (waar soms overigens geen aardbei bij in de buurt is geweest). Des te meer reden om het zelf eens te proberen.
Het leukste van zelf ijs maken is nog wel dat je alle smaken kan maken die je maar wilt. Laat dus je fantasie gaan en bedenk combinaties die je in de supermarkt niet snel zal tegenkomen, zoals knoflookijs, avocado-ijs of een gazpachosorbet. Is dit iets te hip voor je, dan kan een ‘saai’ vanilleroomijsje natuurlijk ook.
Roomijs
Echt roomijs behoort minstens 8% melkvet te bevatten. Je kunt een ‘light’versie maken als je aan de lijn doet, maar dat komt de smaak niet ten goede. Gebruik daarom volle zuivelproducten en neem liever een kleinere portie of laat de lijn even voor wat die is.
Als basis kun je kiezen uit room, yoghurt, melk en/of eieren. Voor een wat specialere basis gebruik je karnemelk of mascarpone. Hier voeg je smaakmakers als vruchten, specerijen (vanille, kaneel, koekkruiden, kardemom) of likeuren aan toe en suiker. Iets extra’s krijgt het door er koekjes(deeg), stukjes chocolade of geroosterde en gekarameliseerde noten doorheen te roeren. Allemaal tegelijk mag natuurlijk ook; wat Ben & Jerry kunnen, kun jij beter!
Sorbetijs en granita
Sorbetijs bestaat meestal geheel uit fruit en suikersiroop en is romiger dan je zou denken. Soms worden er eiwitten aan toegevoegd, maar dit is niet perse nodig. Maken is simpel: je maakt een suikersiroop door in een pan op het vuur suiker in water te laten oplossen. Dit laat je goed afkoelen en meng je met gepureerd fruit, vruchtensap of siroop. Vervolgens kan het in de ijsmachine.
Je kan al het fruit gebruiken wat je wilt, bij zuur fruit moet je alleen iets meer suiker toevoegen. Als het fruit zo rijp mogelijk is, krijg je meer smaak en hoef je minder suiker te gebruiken. Bij fruitsoorten met veel pitjes en velletjes is het verstandig om het fruitpapje eerst te zeven.
Oorspronkelijk werden sorbets gebruikt om de mond te verfrissen tussen 2 gangen door en het is nog steeds een verrassende afwisseling in een menu. Je hoeft niet perse fruit te gebruiken, ook komkommers en tomaten zijn geschikt.
Een soort van sorbet is de granita: deze hoeft niet in de ijsmachine, maar kan in de diepvries, waardoor het eindresultaat veel korreliger is dan bij een sorbet. Ooit was de verhouding suiker/water anders dan bij de sorbet, maar tegenwoordig wordt hier geen rekening meer mee gehouden.
In een Italiaanse Granita di Caffe gaat geen fruit, maar juist koffie. Zo kan je ook een granita maken van thee of likeur.
Tips en inspiratie
- Wat geldt voor koken in het algemeen, geldt ook voor ijsmaken: alleen met de beste ingrediënten maak je het beste ijs.
- Wat voor ijs je ook maakt, houd er rekening mee dat de zoetkracht van suikers afneemt door kou. Maak je ijsmengsel dus net iets aan de te zoete kant.
- Zorg dat je ijsmengsel zeer goed is afgekoeld voordat je het in de ijsmachine doet, anders kan de ijsmachine het niet tot ijs draaien.
- Voeg bij rode vruchten zoals bessen en frambozen wat citroen- of sinaasappelsap toe; dit accentueert de smaak van deze vruchten.
- Voor een bijzondere gelegenheid is het leuk om het ijs op een speciale manier op te dienen. Je kan ijshoorntjes kopen of zelf maken of het ijs is mooie wijnglazen of leuke kommetjes doen. Serveer het met sausjes, slagroom of geroosterde nootjes
- Maak je een sinaasappelsorbet? Serveer deze dan in een voorzichtig uitgeholde sinaasappel.
- Maak gebruik van meerdere soorten/kleuren/smaken van dezelfde vrucht. Dus een bolletje blauw druivenijs en een bolletje wit druivenijs, of bolletjes van water-, honing- en Cantaloupe meloen.
Geen ijsmachine?
IJs kan ook gewoon gemaakt worden in de vriezer, alleen kost het iets meer tijd en moeite. Zo moet het ijs geregeld met een vork doorgeroerd worden om ijskristallen te breken. Deze maken het ijs minder zacht en romig. Als het ijs aan de kanten begint te bevriezen is het tijd om het goed door elkaar te roeren. Uiteraard hoeft er bij een granita-ijsje minder geroerd te worden; alleen een keer vlak voordat het helemaal bevroren is.
In plaats van een diepvriesbakje kun je ook een diepvrieszakje gebruiken. Je hoeft dan niet te roeren; om ijskristallen te voorkomen knijp je in het zakje om het geheel weer te laten mengen.
Citrus-granita
3 sinaasappels
3 mandarijnen
2 citroenen
175 g suiker
200 ml water
Maak een suikersiroop van de suiker en het water. Laat dit afkoelen.
Pers de vruchten uit. Meng het sap goed met de suikersiroop en doe dit in een diepvriesbak in de vriezer. Wanneer het ijs aan de kanten begint te bevriezen, roer het dan door met een vork en laat het verder doorvriezen.
Koffie-ijs (met Snickers)
¼ l melk
¼ l slagroom
3 el koffie
175 g suiker
2 eidooiers
evt. 1 Snickers reep die een uur in de koelkast heeft gelegen
Mix de eidooiers met de eieren totdat het een romig geheel is.
Breng de melk zachtjes aan de kook met de koffie en laat dit 10 minuten trekken en haal het dan van het vuur. Zeef het daarna om eventuele koffiekorreltjes te verwijderen.
Laat het lauw worden en roer dan 1 eetlepel hiervan door het suiker-eimengsel. Als dit goed is opgenomen, kun je de ‘koffiemelk’ voorzichtig en onderwijl flink roerend bij het suiker-eimengsel gieten. Blijf goed roeren om gekookte eieren in je ijs te voorkomen! Als alles goed is gemengd laat je het goed afkoelen.
Klop de slagroom half stijf en roer het door bovenstaand mengsel.
Draai het vervolgens tot ijs in de ijsmachine en voeg tegen het eind een halve in kleine stukjes gesneden Snickers reep toe.
Meer! Meer informatie: De ijsmachine Nog meer ijsrecepten en info! |