Soms doe je een ontdekking en kom je er vervolgens achter dat dit voor de mensen om je heen niets nieuws is. Zo las ik laatst over gepofte knoflook en besloot meteen daarop een bolletje in de oven te gooien, omdat er toch al een lasagne in ging. Mede-redacteuren Jol en Meta bleken dit al jaren te doen. Gepofte knoflook is dan ook een heerlijke smaakmaker die je op allerlei verschillende manieren in kunt zetten.
Allereerst het basisrecept:
- Snij het topje van de bol knoflook af, zodat de 'kontjes' van de teentjes zichtbaar zijn.
- Druppel wat olijfolie in de geopende bol knoflook, zodat de teentjes een olielaagje hebben.
- Pof de knoflook, al dan niet ingepakt in aluminiumfolie of bakpapier, minstens een half uur in een oven van 140-180 graden.
- Laat de knoflook iets afkoelen en druk de zachte teentjes (of de puree) uit de schil.
- In een bakje in de koelkast blijft de gepofte knoflook rustig een week goed.
Ik heb online behoorlijk wat 'echte', uitgebreide recepten gezien, maar eigenlijk komt alles neer op ditzelfde eenvoudige principe. In de meeste recepten wordt de knoflook in ruim aluminiumfolie verpakt, maar net als Jol leek bakpapier me net zo handig: dat bakpapier kun je trouwens gewoon hergebruiken. Meta poft de knoflook zelfs regelmatig zonder bakpapier of aluminiumfolie, zonder noemenswaardige effecten - de knoflookpasta wordt misschien ietsje droger. De olijfolie zorgt ervoor dat de knoflooktenen net iets meer karameliseren, maar die kun je in principe ook achterwege laten. Oftewel: vrijheid, blijheid, je kunt vrijwel niets (echt) fout doen.
Net als Jol en Meta had ik al bedacht dat het zonde is om de oven alleen voor een bolletje knoflook aan te zetten: gooi dus gewoon een bolletje erbij als je toch de oven gebruikt, voor bijvoorbeeld een ovenschotel. Let op dat 180 graden wel zo ongeveer de maximumtemperatuur is.
En waarvoor gebruik je dan de gepofte knoflook? De smaak is zoet met een licht bittere noot, maar vooral umami. Lekker door bijvoorbeeld:
- aardappelpuree en stamppot
- (plantaardige) bechamelsaus
- soep, risotto en pastasaus
- hummus of andere bonenspread
- (sla)dressing, samen met olie en azijn
- tahinsaus
- knoflooksaus of aioli (Jol vindt dit echt lekkerder dan rauwe knoflook)
- kruidenboter
Ook kun je bijvoorbeeld je tosti of gevuld pitabroodje extra lekker maken door er wat gepofte knoflook op te wrijven.
Gepofte knoflook is dus universeel inzetbaar in alle situaties waarin je wat meer umami kunt gebruiken. Het is dus absoluut de moeite waard om altijd een bakje of potje in de koelkast te hebben staan.