Open menu

Als tweede in deze serie over bekende en minder bekende kazen: het Cypriotische kaasje Halloumi. Nu nog redelijk onbekend, maar door z'n goede grill-eigenschappen verwachten wij dat deze kaas redelijk snel gaat opkomen als barbecue-hit!

Hoe ziet het er uit?
Halloumi is een witte verse kaas, vergelijkbaar met feta. Het wordt verkocht als kleine rechthoekjes.


Hoe smaakt het?

De kaas is romig, wat rubberachtig en over het algemeen steviger en minder broos dan feta. Halloumi is doorgaans ook een stuk minder zout, ondanks de pekelbehandeling die het krijgt tijdens de bereiding.

Hoe gebruik ik het?
In het Midden-Oosten wordt de kaas veelal rauw gegeten, maar halloumi is dé barbecuekaas bij uitstek. In Libanon staat de kaas ook wel bekend als kebabkaas. Het wordt er op straat verkocht, in blokjes gesneden aan spiezen en ter plaatse gegrild op een houtskoolvuurtje. De kaas wordt aan de buitenkant namelijk snel krokant en goudbruin, terwijl de binnenkant een beetje smelt. De kaas smaakt heerlijk met pitabrood, sla en houmous.

Waar te koop?
Halloumi is niet zo heel goed verkrijgbaar in Nederland, maar de meeste kans maak je bij Turkse of Algerijnse groentewinkels. Ook de betere supermarkt of kaaswinkel heeft het waarschijnlijk in het assortiment.


Wat kost het?

Halloumi is vrij duur; een voorverpakt kaasje van ca. 250 gram kost tussen de 3 en 4 euro.

Meer informatie over deze kaas


Herkomst

Halloumi is een schapen- of geitenkaas die oorspronkelijk gemaakt werd door de Bedoeïenen in het Midden-Oosten. Het is een stevige, zoute kaas die lang houdbaar is en om die eigenschappen dus ideaal voor de reizende Bedoeïenenvolken. Door zijn enorme populariteit werd de kaas vervolgens ook gemaakt in de rest van het Midden-Oosten en Griekenland, maar wij kennen halloumi als een typisch Cypriotisch kaasje.


Overige kenmerken
De kaas is niet te kruimelen, maar je kunt hem wel in plakken snijden. Al deze specifieke eigenschappen worden verkregen tijdens het maken van de kaas. De wrongel wordt in de mallen ondergedompeld in heet water, vervolgens doorgekneed met fijngehakte munt en daarna uitgerold als deeg en in stukken gesneden. Je kunt het meteen eten of een maand laten rijpen. De vacuümverpakte kaas is een paar maanden houdbaar, dus altijd handig om in de koelkast te bewaren.


Tip
Vind je de kaas toch nog te zout? Week hem voor gebruik dan in handwarm water of melk om het restant aan zout te verwijderen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama