De tapas-liefhebbers onder ons hebben deze Spaanse schapenkaas vast wel eens gegeten, maar ken jij hem al? Deze week in Say Cheese: Manchego
Hoe ziet het er uit?
Het is een stevige, bleekgele, kaas. De korst is zeer bijzonder: omdat deze oorspronkelijk het patroon had van de gevlochten esparto-gras manden waarin de herders de wrongel persten. Bovenop hadden de kazen een patroon van de bloemen waarmee ze werden afgedekt. Tegenwoordig wordt dit herkenbare patroon nog geïmiteerd in de kaasvormen waarin de kazen worden geperst.
Hoe smaakt het?
De kaas wordt over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk en ondanks dat heeft het een uitgesproken pikant zoute smaak.
Hoe gebruik ik het?
Manchego is vaak terug te vinden als tapas gerecht, samen met iets zoets zoals bijv. druiven. De tapas-restaurants gebruiken hem ook wel in salades, samen met ijsbergsla, sinaasappel en paprika.
Waar te koop?
Bij kaasspeciaalzaken en delicatessenwinkels
Wat kost het?
-
Meer informatie over deze kaas
Herkomst
Manchego is een harde Spaanse schapenkaas. Het wordt alleen vervaardigd uit de melk van het schaap dat graast op de vlaktes van La Mancha. De schapen eten het gras en de struiken van de Dahesa en produceren een dikke, aromatische melk die Manchego zijn specifieke smaak geeft.
Overige kenmerken
Een volledige kaas is ongeveer 20 cm doorsnee, 12 cm hoog en weegt ongeveer 3 kilo. Het vetpercentage ligt rond de 50%. Manchego is verkrijgbaar in verschillende rijpingen.
Verse, jonge kaas wordt verkocht als Manchego fresco. Wanneer de kaas tussen de 3 en 13 weken oud is, wordt het Manchego curado genoemd en van 9 tot 12 maanden Manchego viego. Er bestaat ook nog een soort die Manchego en aceite heet, en die is ouder dan een jaar. Deze laatste kaas wordt gedurende het rijpen gedompeld in olijfolie. Dit proces zorgt er voor dat de kaas beter houdbaar is.
In Nederland vinden we voornamelijk de Manchego curado en de Manchego viego.
Tip
Omdat de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk, is deze geschikt voor zwangere vrouwen.