Open menu

Veel gebruikt in de Griekse en Italiaanse keuken, want je kunt er de meest saaie pizza mee opleuken; oregano, ook bekend als het wilde zusje van marjolein!

Iedereen die graag met kruiden kookt, heeft waarschijnlijk wel een potje gedroogde oregano op het aanrecht staan. De kruidige smaak komt het best tot zijn recht in combinatie met bijvoorbeeld tomaat, waardoor hij heel geschikt is voor pastasauzen en pizza’s. Maar het is ook een smaakmaker in risotto; is je rijsthap wat klef en smaakloos uitgevallen, dan maakt wat oregano erdoorheen het meteen een stuk kruidiger!

All in the family
Wat niet zo bekend is, is dat er eigenlijk twee soorten oregano zijn. De latijnse naam voor Oregano is Origanum Vulgare, terwijl die voor Marjolein Origanum Majorana is. Dezelfde familie dus! Oregano luistert ook wel naar de naam wilde marjolein of marjoraan, terwijl de 'echte marjolein' zoete marjolein wordt genoemd. Om te zorgen dat alle hoofden niet teveel gaan tollen, hebben we het hier vooral over oregano en bewaren we marjolein voor later.

Kruidendokter
Oregano werd al in de Middeleeuwen gebruikt. Niet alleen in de keuken, maar ook voor medische toepassingen. Zo werd een aftreksel gebruikt als hoestdrank en smeerden de mensen papjes van oregano op helende wonden. Ook schijnt het kruid goed te helpen tegen zeeziekte.

Zelf kweken
Oregano is een stoer plantje dat de winter overleeft, dus als je hem in het voorjaar zaait, heb je er meerdere jaren plezier van! Eind maart, begin april kun je de plant op laten komen in een pot, die bij voorkeur lekker warm binnen staat. Zodra het zonnetje een beetje begint te schijnen, ongeveer eind mei, kun je de pot ook buiten zetten. Heb je een tuin, dan kun je de plantjes eventueel overplanten in de grond. Zorg dat ze veel zon krijgen en dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Vijfendertig centimeter tussen de plantjes is voldoende.
Heb je geen zin om zelf plantjes te kweken, maar wil je wel graag verse oregano, dan kun je ook eens langs de waterkant van de grote rivieren kijken. Daar groeit oregano soms zo maar in het wild!

Vers of gedroogd?
Zoals bij de meeste kruiden is ook de verse variant van oregano sterker dan de gedroogde versie, dus gebruik er minder van naarmate het kruid verser is. Maar wees niet getreurd als je alleen een potje met gedroogde kruiden bij de hand hebt, want een flinke scheut is al genoeg voor een typisch oregano-smaakje aan je gerecht.
Oregano wordt vooral veel gebruikt in de Italiaanse en Griekse keuken. Je kunt het kruid gebruiken in pastasauzen en op pizza’s, maar ook in stoofschotels en in dressings voor griekse salades.


Recepten
Ovenschotel met tomaat en aardappel
Komkommermoes met oregano
Vijgen met oregano en walnoot

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama