Open menu

Deze misschien wel oudste kaas ter wereld wordt het beste gemaakt door Griekse schapen en hun herders, hoewel de Denen daar anders over denken.

Hoe ziet het er uit?
Deze kaas is wit, glad en heeft geen korst. Het wordt verkocht in platte stukken of in blokjes en wordt bewaard in gezouten water of olie. Verder is het een droge kaas; wanneer het niet in water of olie wordt bewaard, droogt hij uit.

Hoe smaakt het?
Zout! Afhankelijk van het soort melk dat is gebruikt, kan de smaak pittiger worden. Dat is vooral het geval bij Griekse schapenmelkfeta. Feta is in ieder geval een duidelijk aanwezige smaakmaker in een gerecht. Het bevat gemiddeld 45% vet.

Waar te koop?
Feta is zeer goed verkrijgbaar. Ook de goedkopere supermarkten hebben het in de koeling. Wel is het meestal de wat mildere Deense feta die je in de supermarkt aantreft. Feta van het merk Dodoni (AH) is echte Griekse feta en bestaat uit 80% schapenmelk en 20% geitenmelk.

Wat kost het?
Niet veel, gemiddeld betaal je tussen de 1,50 en 2,00 voor een stuk van 200 gram koeienmelkfeta. De echte Griekse feta is iets duurder.

Herkomst?
Feta bestaat al duizenden jaren en werd zelfs al vermeld in de Odyssee (800-600 BC), één van de oudste bekende en bewaarde werken uit de Griekse letterkunde. Een van de karakters daarin, Polyfemus de cycloop, wordt gezien als de uitvinder van kaas.
Het is vrijwel zeker dat feta is ontstaan in het gebied dat wordt begrensd door Triëst in het noorden, de piramiden in het zuiden, Sicilië in het westen en Perzië in het oosten. Het was eeuwenlang een belangrijk handelswaar en er bestaan vele soortgelijke versies van, zoals het Bulgaarse sirene, het Turkse beyaz peynir en het Russische brynza. Het woord feta stamt af van het Italiaanse fetta, dat 'plakje' betekent.

De Grieken vinden dat feta echt Grieks is en hebben bij het Europese Hof bepleit dat alleen hun kaas feta mag heten. Met succes, want vorig jaar werd besloten dat binnen enkele jaren feta uit bijvoorbeeld Denemarken (wat hier vooral in de winkels ligt) geen feta meer mag heten!

De Grieken stellen strenge eisen aan hun feta. Zo mag het alleen gemaakt worden van melk van oude schapenrassen die leven en grazen in een aantal aangewezen gebieden. De schapen mogen kiezen uit zo’n 2500 inlandse planten en struiken voor hun dieet. Ook moeten de herders speciale productiemethoden gebruiken om de melk tot kaas te maken.
Geitenmelk mag gebruikt worden, maar niet meer dan 30% per kaas.

Hoe gebruik ik het?
Feta gaat in hartige gerechten, bijvoorbeeld in blokjes door de salade, of bij de pasta of in deeg. Je kan er ook een dip mee maken voor op toastjes. Typisch Griekse gerechten met feta zijn horiatiki (Griekse boerensalade), spanakopita (spinaziekaastaart), tyropita (feta-filodeegflapje) en tirokafteri (feta-paprikadip).

Nog meer recepten met feta:

Pasta met feta en olijven
Yoghurt-fetasoep met munt

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama