Open menu

Verse muntthee, daar kan natuurlijk geen theezakje uit een doosje tegenop. Maar behalve thee zetten kun je nog veel meer met munt en zijn specifieke smaak!

‘Munt’ is een verzamelnaam voor zoveel verschillende planten dat je er een compleet boek over zou kunnen schrijven. Je hebt watermunt, herfstmunt, pepermunt, kruipmunt, wollige munt, groene munt en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het meest gebruikt in het dagelijks leven zijn pepermunt en groene munt, ook wel kruizemunt genoemd, omdat die twee de meest specifieke smaak hebben. De twee zijn vrij makkelijk uit elkaar te houden; pepermunt heeft paarse blaadjes en soms ook paarse bloemen. Groene munt heeft, hoe kan het anders, groene bladeren en kleine witte bloempjes.

Sprookje
De latijnse term voor munt, ‘Mentha’, is afkomstig uit de Griekse mythologie. De griekse God van de onderwereld, Hades, werd verliefd op een mooi meisje dat Mentha heette. Persephone, de vrouw van Hades, was uiteraard niet blij met haar jonge concurrente, wat het begin van een lange ruzie tussen de twee vrouwen was. Hades kreeg het niet voor elkaar de ruzie te sussen en besloot zijn jonge geliefde te veranderen in een plantje. Het frisruikende plantje werd naar haar vernoemd.

Munt in de winkel
Bij de grotere supermarkt kun je verse munt in zakjes kopen. Let erop dat de muntblaadjes helder van kleur zijn, zonder verkleuringen. Bewaar de munt in de groentenla, dan blijven ze ongeveer een week goed. Je kunt ook gedroogde munt kopen, dat is in een goed afgesloten pot een jaar houdbaar.

Munt in je tuin
Munt kun je goed zelf in je tuin of in een bak op het balkon laten groeien. De zaadjes zijn miniscuul, dus de kans is groot dat de plantjes erg dicht op elkaar staan als ze opkomen. Ook hebben ze de neiging alle kanten op te groeien, dus hou je versgeplante plantjes goed bij, anders staat je hele tuin straks vol munt.

In de keuken
In gerechten wordt meestal groene munt gebruikt. Pepermunt is erg sterk van smaak; daar kun je bijvoorbeeld wel goed thee van trekken. Haal de blaadjes na een paar minuten uit het hete water, anders wordt de thee bitter. Groene munt is trouwens ook geschikt, al wordt de smaak van de thee dan wat milder.
Munt is lekker in warme gerechten (voeg de blaadjes op het laatste moment toe), bijvoorbeeld in gerechten met couscous, komkommer en courgette. Door munt te combineren met etenswaar die niet al te sterk van smaak is, komt het kruid ’t beste uit. Munt is ook erg lekker in koude gerechten, zoals toetjes met ijs en koude dressings en sauzen. Door de uitgesproken smaak is munt lastig te combineren met andere kruiden. Bieslook kan nog wel, bijvoorbeeld in een sausje met yoghurt en mayonaise. Gebruik niet teveel van de bieslook, anders botsen de smaken teveel. In toetjes is een combinatie van chocolade en munt erg lekker, maar ook met fruit, zoals aardbei, sinaasappel en meloen. Tot slot is groene munt bekend als ingrediënt van de Cubaanse cocktail Mojito.

Doe het zelf:
Aardappelsalade met yoghurt-munt-saus
Mojito

Foto: Annemieke

the Kitchenary

horecarama