Open menu

Munster? Dat is toch stinkkaas? Tja, het is maar wat je onder ‘stinken’ verstaat. Wij Goudse kaas-eters zijn gewoon niets gewend!

In Nederland staat Munster vooral bekend als ‘stinkkaas’. Best jammer, want daardoor zullen veel mensen hem laten links liggen. En da’s zonde, want het is een lekker kaasje voor bij een stukje stevig boerenbrood. De smaak is dan ook lang niet zo sterk als de geur. Maar dat ie een opvallend sterke geur heeft, is een feit. ‘Oh,’ zegt de dame van de kaaswinkel, ‘Je wilt een stukje munster? Dan zal ik er maar een extra zakje omheen doen, want anders mag je niet meer in de bus!

Hoe ziet het eruit?
De kaas zelf is licht geel van kleur, een beetje zoals Goudse kaas. De dunne, zachte korst die eromheen zit is iets donkerder geel, met een rode ondertoon. Er zitten barsten in, alsof de kaas uit z’n voegen barst.

Hoe ruikt ie?
Leg deze kaas vijf minuten open op het aanrecht, en als je daarna de keuken binnenwandelt heb je het idee alsof je in een overvolle kaaswinkel bent terechtgekomen. Sterk, dus. Minpuntje; de geur blijft na het eten van de kaas nog een tijdje in je adem hangen, dus niet eerst een stukje kaas eten en daarna nog op stap!

Wat eet je erbij?
Munster is het lekkerst in combinatie met stevig, donker brood. Als daar nog rozijnen, vijgen en/of noten inzitten, is het helemaal goed. Wit stokbrood kan ook wel, maar dat proef je naast de sterke smaak van de kaas eigenlijk niet meer. Verder is Munster ook lekker in een salade, maar gebruik het met mate!

Hoe smaakt ie?
Zoals je aan de hand van de geur kan verwachten; stevig, zout en romig. Naast deze kaas smaakt jonge Goudse kaas als lauwe melk. De eerste hap is kan er nogal inhakken, maar geef niet meteen op! Als je eenmaal aan de sterkte van de smaak gewend bent, is hij hartstikke lekker.

Waar koop je hem?
Bij de goedgesorteerde kaaswinkel, je betaalt ongeveer 2,50 per honderd gram.

Munster, da’s toch ook een plaatsnaam?
Inderdaad, Munster is een plaatsje in Frankrijk. De plaatsnaam is afgeleid van de Latijnse naam voor klooster (monasterium). Het waren dan ook monniken die in de 7e eeuw de kaas voor het eerst maakte, volgens de legende naar recept van een Ierse monnik. De bewoners van een nabijgelegen plaatsje, Gérardmer, maakte men ook Munster. Maar omdat de twee steden nou niet de beste vrienden waren, gaven de bewoners van Gérardmer hun kaas een andere naam: Géromé. In Frankrijk wordt Munster ook wel eens onder die naam verkocht, of onder de ‘gulden middenweg’ Munster-Géromé.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama