Asafoetida staat in veel landen bekend onder een naam die iets met de duivel van doen heeft: in het Frans en bepaalde dialecten van het Engels wordt er verwezen naar de uitwerpselen van de duivel (Merde du Diable en Devils Dung). In het Turks wordt het ’t duivelskruid genoemd (Seytantersi, Seytan bökösu of Seytanotu) en ook in het Nederlands staat het kruid beter bekend als Duivelsdrek. Wat is het precies? Is de smaak net zo vies als de geur en wat kun je er mee?
Oorsprong
Asafoetida betekent letterlijk ‘hars met sterke geur’. De naam is opgebouwd uit asa en foetida, respectievelijk Perzisch voor hars en Latijn voor sterke geur. De hars wordt gewonnen uit de wortels en stengels van de Ferula asafoetida, een plant met gele bloemetjes uit Zuid-West Azië. Asafoetida, soms onder de naam Hing, wordt in winkels vooral in bruine poedervorm verkocht, die weer verkregen wordt uit de hars en gemengd wordt met rijstebloem en arabisch gom.
Bewaren
Vanwege de sterke geur is het verstandig asafoetida in een goed afgesloten, luchtdicht potje te bewaren.
Smaak & gebruik
De sterke geur wordt (gelukkig) minder sterk zodra ermee gekookt wordt. De smaak van asafoetida is ui-achtig, doch apart en sommigen menen dat ‘je het moet leren waarderen’. In de Vedische keuken, waar gebruik van ui en knoflook uit den boze is, wordt asafoetida gebruikt als vervanger ervan. Je kunt met 1 theelepel asafoetida, 1 eetlepel ui en 1 teentje knoflook vervangen.
Medicinale werking (?)
Het sap van de Ferula asafoetida wordt geroemd om zijn vele mogelijke medicinale krachten. Het schijnt de spijsvertering te bevorderen en winderigheid te voorkomen. Ook zou het bloeddrukverlagend zijn. De poeder wordt ook nog wel eens gebruikt als alternatieve behandeling van astma en bronchitis. Hetsap, tot olie verwerkt, kan ook gebruikt worden in aromatherapieën vanwege zijn vermeende medicinale werking tegen o.a. astma, bronchitis, (kink)hoest, vermoeidheid en stress.
Waar te koop
In een ruimgesorteerde toko. Let goed op alle verschillende namen waaronder asafoetida bekend is.
Recepten met asafoetida
Regal Red: Bietensoep (voor 4 personen)
5 ml hele komijnzaadjes
5 ml hele venkelzaadjes
5 ml gemalen koriander
1 ml cayennepeper
1 laurierblaadje
1 ml asafoetida
15 ml olie
1-2 fijngesneden knoflookteentjes
2 fijngesneden uien
1 fijngesneden wortel
1 fijngesneden bleekselderijstengel
250 ml geraspte butternut (pompoen)
4-6 bieten in blokjes
1 liter bouillon
200 ml crème fraîche of yoghurt
peterselie
Verhit olie in de pan op een middelmatige pit. Voeg de zaadjes toe en laat ze bruin worden tot de geur vrij komt. Voeg dan de koriander, cayenne peper, laurierblad en asafoetida toe en laat het een paar seconden mee bruinen. Draai het vuur wat lager en bak de uien glazig. Voeg de knoflook toe en laat het geheel nog 3 minuten sudderen. Voeg de groenten en de bouillon toe en laat het 30 – 40 minuten zachtjes koken, tot de biet zacht is. Pureer de soep en serveer het met crème fraîche of yoghurt en garneer het met peterselie.
Bron: Quiet Food (2006) (vrije vertaling uit het Engels)
Aloog Gobi uit Rajasthan (voor 4-6 personen)
4 eetlepels ghee, boter of zonnebloemolie
snufje asafoetida
snufje fenegriekzaad
1 theelepel venkelzaad
handvol verse fenegriekblaadjes, fijngehakt
handvol verse koriandersteeltjes, fijngehakt
6 verse groene chilipepers, fijngehakt
1 theelepel gemalen kurkuma
1 niet te grote bloemkool, in roostjes verdeeld, geblancheerd
3 middelgrote aardappelen, in blokjes, voorgekookt
zout en peper
Verhit de ghee in een zware pan en voeg de asafoetida, het fenegriekzaad en venkelzaad toe. Voeg na 1 minuut de verse fenegriek en koriander toe. De ghee zal flink spatten, dus dek de pan enkele seconden af met een deksel. Voeg de chilipepers, kurkuma, bloemkool en aardappelen toe. Schep ze door de ghee. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Voeg wat water toe om de groenten los te maken. Laat de groenten afgedekt zachtjes gaar sudderen op laag vuur.
Bron: World Food Café (1999)
Meer! Algemene recepten met asafoetida Chutney- en picklerecepten met asafoetida Indiase recepten met asafoetida (in het Engels) |