Open menu

altWanneer ik in een Aziatische toko ben, wil ik altijd veel te veel kopen. Uren kan ik er ronddwalen. Al die kleurige verpakkingen, met onbegrijpelijke teksten erop, verleiden me om veel meer te kopen dan ik eigenlijk nodig had. Zo ook laatst, toen er een zak tapiocaparels in mijn mandje belandde.

Ik had geen idee wat ik ermee wilde maken, maar die kleine, witte bolletjes oefenden een onwaarschijnlijke aantrekkingskracht uit. Ze moesten mee. Om vervolgens weken in de kast te liggen, want wat kon ik er mee maken?

De New York Times bood gelukkig uitkomst. Via hun website vond ik een recept voor een gebakken pudding met tapiocaparels, met een crème brûlée suikerlaagje.
Het maken van deze pudding is helemaal niet moeilijk, maar geeft wel een mooi resultaat. Je maakt het eigenlijk net als custard, alleen voeg je er tapiocaparels aan toe. Deze kook je in de melk en slagroom, tot ze volledig doorzichtig en zacht zijn. Dat duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. In het recept wordt de pudding op smaak gemaakt met kaneel, maar je kunt natuurlijk ook zelf met verschillende smaken experimenteren. Voeg bijvoorbeeld kardemom, gember en eventueel peper toe voor een spicy variant. Of geef er een lichte bloemensmaak aan door rozensiroop of oranjebloesemwater door de pudding te roeren. Laat in dat geval wel de kaneel door het bovenste suikerlaagje weg.

In het recept maken ze de pudding in een grote ovenschaal. Ik koos voor eenpersoonsbakjes. En de smaak? Die was prima, lekker zoet en romig, toch wel een beetje als een crème brûlée. De textuur, licht glibberig, is de eerste paar happen wel even wennen.

Zelf deze pudding proberen? Kijk hier voor het recept.

alt

Wat is tapioca eigenlijk?

Tapioca is een zetmeelproduct, dat wordt gemaakt van de cassavewortel. Het wordt verwerkt tot meel of tot verschillende vormen, zoals de parels. Tapioca heeft nagenoeg geen geur of smaak en leent zich daardoor uitstekend voor zowel zoete als hartige gerechten. Het is waarschijnlijk het meest bekend van kroepoek. Naast garnalen, is tapiocameel namelijk het hoofdbestanddeel hiervan.

De tapiocaparels vind je in iedere toko, in verschillende groottes. Van heel kleine, piepschuimachtige balletjes, tot formaat kleine knikker. Wanneer je de tapiocaparels kookt, worden ze zacht en transparant. Niet geheel onterecht worden ze daarom regelmatig vergeleken met kikkerdril. Heel handig is dat tapioca geen gluten bevat, waardoor ook mensen met glutenallergie het gewoon kunnen eten.

Wat maak je er nog meer mee?

Een rondje internet leert al gauw dat tapioca(parels) het vaakst in zoete gerechten worden gebruikt. Recepten voor puddings en nagerechten, veelal in combinatie met tropisch fruit of kokos, vind je op het web in overvloed. Door de parels in melk gaar te koken, krijg je een soort rijstpudding. Met kruiden, bijvoorbeeld kaneel, en suiker breng je dit op smaak. 
Misschien wel het meest bizar is de BBT: de Bubble Tea uit Azië. Dit populaire drankje bestaat uit koude thee, melk, vruchtensiroop en grote, zwarte tapiocaparels. Je drinkt het uit een doorzichtige plastic beker, met een breed rietje om de parels op te kunnen slurpen. Mocht je dit experiment zelf aan willen gaan: hier vind je een recept.
Tapiocaparels kun je uiteraard ook verwerken in een hartige of zoete soep. Het vervult dan de rol van producten zoals vermicelli of rijst.

Wil je indruk op je gasten maken, bereid dan eens ‘faux caviar’, oftewel nep kaviaar. Kook hiervoor tapiocaparels net niet gaar, zodat de kern nog ondoorzichtig is. Giet het af en spoel goed met koud water. Leg de parels vervolgens in vloeistof, zoals balsamicoazijn, wijn, sojasaus of geconcentreerd bessensap. Laat ze hier enkele uren in weken, zodat ze zich volzuigen met de vloeistof. Giet af en je hebt een ingrediënt dat in de presentatie van een chique gerecht zeker niet misstaat!

Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

the Kitchenary

horecarama