Amarenen: engeltjes die op je tong piesen
Onze mederedactieleden hebben ons al vaak streng toegesproken als er weer eens amarenen voorkwamen in één van onze recepten: "Zeg, mogen die amarenen in dat recept ook vervangen worden door kersen uit pot, want in menigeen dorp zijn die fancy, Italiaanse amarenen, die nog duur zijn ook, niet te krijgen hoor! En waarom zijn ze eigenlijk beter dan kersen uit pot?"
Naar amarenen moet je inderdaad even op zoek. Wij wonen allebei in een stad waarin je vrij veel Italiaanse winkels vindt. En die hebben altijd een potje amarenen voor je klaar staan. We kwamen helaas nog geen webwinkel tegen waar ze amarenen verkopen. Maar stop niet met lezen als je geen zwoele Italiaan om te hoek hebt: amarenen zijn de omweg waard en ze blijven lang, heel lang goed in de koelkast. En dan heb je ook wat! Maar wat eigenlijk precies?
Het enkelvoud van deze kers is amarena. De amarena is een klein, donker type kersje. Antoinette van de site Italiaans koken met Antoinette noemt de kers "zuurzoet, maar niet bitter". Zure kersen worden meestal niet uit het handje gegeten (zoals de kersen die wij in Nederland vooral kennen), het zuurzoete zorgt ervoor dat Italianen de kers graag inmaken met een tandenverwoestend zoete siroop. De kers is zeker ook aantrekkelijk voor wie geen zoetekauw is, de kers heeft ook na inmaken nog een klein beetje zure smaak op een prettige manier.
Amarenen kun je kopen in meerdere soorten potten, maar de meest bekende is toch wel die van het merk Fabbri: een sierlijke blauwwitte pot (zie foto), te krijgen in meerdere formaten.
Je kunt zowel de kersen als de siroop gebruiken, de kersjes zijn al ontpit. Er is verschil in structuur met 'gewone' kersen op water of siroop: ze zijn wat steviger en ze hebben veel meer smaak. In een pot amarenen zit overigens meer dan alleen kersen en suiker. Er is ook nog kersensap aan toegevoegd, vertelt de ingrediëntenlijst. Of dat sap van de amarene komt, is de vraag. Ook zijn er smaakstoffen aan toegevoegd. Waarschijnlijk is dat amandelaroma, die een licht-bittere tint aan de kersen geeft, hoewel dat bittere ook van fijngemalen kersenpitten kan komen.
Amarenen op siroop worden gebruikt in zoete gerechten, zoals taarten en ijs. Koop heel erg lekker vanilleijs en giet daar een lepeltje amarenensiroop over. Of maak zelf ijs met amarenen of zie de recepten hieronder. We kregen ook nog een lezerstip: maak luxe limonade door amarenen met de siroop in een hoog glas te doen en met veel ijskoud spuitwater te overgieten. Serveer met rietje en een lepel: werd zestig jaar geleden al zo bij Rimini geserveerd.
Een potje amarenen komt bovendien goed van pas om desserts op te leuken: met een lepel siroop over de pannenkoek, of wat amarenen door de hangop heb je ineens een serieus toetje in plaats van een saaie hap. Maar zo maar één kers in een bakje om op te snoepen omdat je een rotdag had, kan ook. Dat zien we je met gewone, saaie kersen uit pot nog niet zo vlug doen.
In die zelfde Italiaanse winkels waar je de amarenen koopt, zie je ze ook wel eens verwerkt in nougat: lekker! (Maar let wel even op of er geen gelatine in zit, als je dat niet eet).
Een pot amarenen is vrij prijzig, maar je hoeft niet meteen voor de grootste pot te gaan, in het kleinste potje gaan ook nog altijd veel kersen en zoals gezegd: ze blijven lang goed. Een lezer wees ons bovendien erop dat supermarkt Lidl ze af en toe heeft, voor een gunstige prijs.
Onze adresjes om ze te kopen: Pomino op de Langebrug 83 in Leiden, Pino op de Hooigracht 106 in Leiden en Pasta Panini op de Rozengracht 82 in Amsterdam.
Meer!
- Cannoli met amarenen
- Eton mess met amarenen en sinaasappelsaus
- Proseccococktail met amarenen
- Chococakejes met amarenen
- Amarenenijs met rozemarijn