Knoflook is het hele jaar verkrijgbaar. Dat betekent helaas niet dat er ook het hele jaar door lekkere knoflook te koop is. In de zomer komt in Nederland de nieuwe lichting knoflook uit Zuid-Europa en zelfs Nederland zelf, op de markt.
Dit is het moment om in te slaan. Bewaar de nu nog nattige tenen op een donkere, koele plek en hoop dat ze nog een tijdje goed blijven. De tenen onder de olie gooien kan ook, al wordt dat soms afgeraden in verband met een eventuele kans op botulisme.
Je kunt de knoflook ook geperst invriezen in een ijsblokjesvorm (wel plastic erover heen, anders gaat je vriezer er te zeer naar ruiken). Dame Raya geeft ons via Twitter de tip om de tenen gepeld en al in te vriezen.
Veel mensen houden niet knoflook, vanwege de 'penetrante' smaak en geur. Het feit dat er de helft van het jaar vieze, gedroogde knoflook te koop is, die grotterig en oud smaakt, helpt daarbij niet. Ook de knoflookpuree en tenen in pot, evenals knoflookpoeder, is echt drie keer niks in vergelijking met de knoflook die momenteel te koop is, die dus wel echt zalig geurt en smaakt.
Knoflook begint stengelig als 'verse knoflook'; er zijn dan nog geen tenen aan een bol gevormd. Als je de knoflook laat groeien, komt er daarna een bol onder de grond met tenen. De bovenste helft wordt ook weleens afgesneden en verkocht als stengels, die je bijvoorbeeld door een salade kunt doen.
De verse aanvoer bollen, heeft geen 'schilletjes', zoals de gedroogde die in de winter vaak uit China komt. Deze nieuwe bollen hebben een strak, bijna spierwit vel en de stengel is nog wat groen. Een hele lekkere is de Spaanse, die vaak paars gekleurd zijn.
De tenen zijn eveneens wit en er zit nog geen groen stengeltje in waaruit al dringend een nieuwe knoflook wil groeien.
En ja, je gaat ervan uit je snuitje stinken (van de verse veel minder dan de gedroogde en verwerkte producten trouwens). Maar als iedereen nu regelmatig die heerlijke en gezonde knoflook eet, dan hebben we daar geen last meer van. Si?