Open menu

Na een weekje proberen zijn Monique en Bianca nog niet echt deskundig op het gebied van budgetkoken, maar de volgende tips hebben hen in ieder geval een stuk op weg geholpen.

  • Koop je boodschappen in één keer voor de hele week. Dit is de eerste paar dagen wel wat wroeten met de koelkastruimte, maar bij tussentijds boodschappen doen kom je sneller in de verleiding dingen mee te nemen die je niet nodig hebt.
  • Winkel altijd met een boodschappenbriefje. Ook dit helpt je bij het voorkomen van onnodige aankopen.
  • Let op de aanbiedingen! Het klinkt suf, maar toch loont het de moeite. Met een beetje mazzel hoef je nooit een krat bier voor de volle prijs te kopen, en ook dingen als kaas en wc-papier kun je doorgaans met flink wat korting verkrijgen. Ook aanbiedingen als 2 voor de prijs van 1 zijn goed te benutten voor lang houdbare producten.
  • Koop zo min mogelijk kant en klaar. Een krop sla koop je al voor 49 cent, een zakje gewassen sla kost al snel 1 euro extra. Ook zakjes met sauzen en soepen zijn in verhouding veel duurder.
  • Pas op met vleesvervangers zoals Quorn, want die zijn na openen vaak maar 24 uur houdbaar. Je kunt ze wel invriezen, zie hieronder.
  • Zorg dat je wat basisproducten op voorraad hebt, zoals blikken gepelde tomaten/tomatenblokjes, een stuk kaas, houdbare (soja)room, bloem, boter, eieren, melk en bouillon. Hiermee kun je met wat kruiden en/of groenten al snel een lekkere saus of soep in elkaar draaien. Ook is het handig om bijvoorbeeld rijst, gedroogde peulvruchten en bonen, pasta en aardappelen in huis te hebben. Als je een vriezer hebt, kun je hierin restjes eten bewaren en altijd handig: een pakje bladerdeeg, een pak diepvries spinazie en een pak diepvries doperwten. Ook brood en vleesvervangers die in de aanbieding zijn kun je grootschalig inkopen en maanden in de vriezer bewaren.
  • Koop een notenkraker en een zakje ongepelde noten. Deze zijn veel langer houdbaar en minder duur dan de kleine zakjes en pakjes met bijv. gepelde walnoten.
  • Eet groenten van het seizoen. Aardbeien en asperges zijn in de winter nou eenmaal duurder. Heb je toch trek in bepaalde groenten? Als groenten goedkoop zijn, worden ze ook vaak ingevroren en later in het seizoen tegen een lagere prijs verkocht dan de verse groenten. Met de kwaliteit is doorgaans niks mis. Zelf kun je ook goed groenten invriezen. Koop ’s zomers bijvoorbeeld goedkope paprika’s op de markt. Was ze, snij ze door de helft en haal de zaadlijsten eruit. Vries de paprikahelften in z’n geheel in, of snij ze alvast in reepjes. Deze zijn na ontdooien goed bruikbaar voor warme gerechten, rauw is het iets minder.
  • Laat jezelf 1x per week uitnodigen om bij iemand te komen eten. Flesje wijn mee van 4 euro en je hebt weer een avondje goedkoop gegeten.
  • Ga geen boodschappen doen met een lege maag.
  • Bewaar statiegeldflessen voor moeilijke tijden. Als je een weekje of twee lege flessen spaart, kun je van het statiegeld heel aardig boodschappen doen. Handig aan het eind van de maand!
  • Maak pastasauzen en curry’s in grote hoeveelheden tegelijkertijd en vries in! Twee keer achter elkaar hetzelfde eten is saai, maar na een paar dagen heb je er vast wel weer trek in!
  • Trek genoeg tijd uit om bij verschillende supermarkten langs te gaan. Groenten van goede kwaliteit maken je maaltijd, dus daar kun je wel een paar centen meer voor uitgeven. Potten gepelde tomaten e.d. kun je juist beter wat goedkoper aanschaffen.
  • Bewaar je kassabon en check je aankopen voor je de winkel uitgaat! Je zult zien dat er best wel eens wat mis gaat bij de kassa (de caissières zijn tenslotte ook maar mensen).
  • Neem je pinpas niet mee als je boodschappen gaat doen, maar alleen cash. Dan kun je écht niet meer uitgeven dan je bij je hebt.
  • Neem een moestuin. Voor 2 euro heb je bijvoorbeeld een zakje zaad met wel 200 sla plantjes er in. Heb je hier geen tijd voor? Overweeg een moestuin samen met je beste vriend(in). De helft van het werk, en doorgaans heb je toch te veel oogst om alleen op te eten. Heb je helemaal geen groene vingers, dan kun je altijd nog wat argeloos rondscharrelen op een moestuinencomplex. Zoek een vriendelijk ogende gepensioneerde uit, en geef hem/haar complimentjes over hoe mooi en verzorgd de tuin erbij ligt. Vertel dat je overweegt ook een moestuin te nemen, en vraag of het echt zoveel lekkerder is dan uit de supermarkt. Grote kans dat je wat meekrijgt! De steden hebben doorgaans meerdere tuincomplexen, dus deze truc is meerdere malen toe te passen.
  • Hou je aankopen bij in een kasboekje bij. Zo zie je precies wat in welke winkel goedkoper en duurder is, en kun je je winkelrondje volgende keer plannen.
  • Is je fantasie op? Er zijn kookboeken te krijgen met goedkope en/of simpele gerechten. Ook op de hoofdpagina van Vegatopia en in Koken & zo vind je regelmatig nieuwe recepten. Als je regelmatig iets nieuws kookt, hou je de variatie erin. Probeer creatief te zijn met weinig!
Meer!
Zou jij het redden met een budget van € 5 per dag?
Budgetkoken: inkopen
Praktijkervaring van Bianca
Praktijkervaring van Monique
Het NIBUD

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama