Open menu

Of wij een thuismenu wilden testen. Een vegetarisch thuismenu. Van Jonnie Boer. Nou, dat leek ons eigenlijk best de moeite waard, mailden wij koeltjes terug. Terwijl wij ondertussen probeerden om het wildbonzende hart en de gierende adrenaline weer onder controle te krijgen. Dat kon toch alleen maar een waanzinnige culinaire ervaring worden? Eh... nou...

Een vegetarisch thuismenu. Van Jonnie Boer. Nou, dat leek ons eigenlijk best de moeite waard, om het maar eens onderkoeld te formuleren. Maar na afloop hadden we toch wel wat te mekkeren...

Wat voorafging
Kort nadat Sinterklaas z'n hielen had gelicht, mailde sterrenrestaurant De Librije een blijde boodschap de wereld in: ook dit jaar zou een Librije-kerstmenu voor de thuiskok beschikbaar zijn. Met de beste ingrediënten, voorbereid door de keukenbrigade van het sterrenrestaurant en dus thuis geen omkijken meer naar. Klonk voortreffelijk, maar ja, het was allemaal nogal... eh... vlees-en-vissig wat er op het menu stond (fazant met abrikoos, gerookte zalm, edelhertfilet, dat soort werk) en dat mailden we Boer dan ook. De volgende ochtend lag er een reply: met plezier maken we een vegetarische variant voor u en als het nou goed bevalt, bieden we volgend jaar standaard ook een vegetarisch kerstmenu aan.

En toen?
Dat aanbod leek ons wel wat en dus togen we op de maandag voor kerst naar Zwolle, naar de Librijewinkel, een spin off van het restaurant dat delicatessen verkoopt die eigenhandig door Jonnie en zijn vrouw Thérèse geselecteerd zijn. Veel wijnen, maar ook mosterd, azijn, dressings, kruiden et cetera. We kregen er een bakje kaneelijs uitgereikt (oef, ijs... hoe gaan we dat koel houden in de trein terug?), een brief met instructies, een dvd met kerstgroet + instructies en een doos. Een grote zwarte doos van 80x40x10 cm, die we bij voorkeur recht dienden te houden.

En in die doos zat een soort magnetronmaaltijd?
Nee, natuurlijk niet, mallerd! In de doos een keur aan potjes, zakjes en cellofaantjes met daarin de voorbereide spullen. Van zuurkoolbouillon tot risotto van eekhoorntjesbrood.

En daaruit was makkelijk een fantastisch kerstmenu samen te stellen?
Eh, nou dat viel nog helemaal niet mee. Gelukkig hadden we ons geheime wapen in de vorm van Vegatopia-kok Tertia in stelling gebracht, anders hadden we op kerstavond vast huilend tussen de fraaie potjes gezeten.

Wat schortte er dan aan?
Eh... ken je dat spreekwoord van het gegeven paard?

Ja, niet in de bek kijken en zo. Maar kom op zeg, dat doen we natuurlijk wel gewoon. Wat was er allemaal mis?
Laten we zeggen dat je kon zien dat er voor kerst onder hoge druk gewerkt is bij De Librije en dat men nog niet zoveel ervaring heeft met het instructiegedeelte. Niet alles was duidelijk gelabeld ("Wat moeten we met deze pijpjes? In het ijs steken?" "En die gele bolletjes in plastic, zijn dat de peterselie-eitjes of de truffelomeletjes?"). Niet alles zat in de doos ("Stap 12: witlof uit het potje halen. Zie jij ergens witlof in een potje?"). En niet alles wat in de doos zat, stond op de lijst met instructies ("Nee, witlof zie ik niet. Wel aspergetips. Wat moeten we daar eigenlijk mee?")

Een dikke onvoldoende dus?
Nee hoor. Want het zag er allemaal wel mooi verzorgd uit. Luxe doos, kekke potjes, fraai wit schaaltje, mooi mandje met brood (dat echt maar heel even in de oven hoefde, zoals de Librijemedewerker ons nog op het hart gedrukt had, en dat wij dus in ons enthousiasme enigszins geblakerd lieten worden). En het gaat uiteindelijk natuurlijk om de smaak.

En dat zat wel goed?
Absoluut. Verrassende smaakcombi's die in je mond ineens helemaal op hun plaats vallen. En een wat we ook erg waarderen, is de totale afwezigheid van wat we maar 'vegetarische clichés' zijn gaan noemen: de bergen salade, pompoenprutjes en champignonbaksels die je doorgaans in vegetarische menu's aantreft.

Oké, geitenkaas is ook zo'n cliché, maar die komt goed tot z'n recht in de Terrine van aardappel en geitenkaas met gekonfijte aubergine, peterselie-eitjes en kruidenolie waar we ons Librije-kerstmenu mee begonnen. Kritisch kanttekeningetje: de aubergine was verpakt in een plastic spuitzak die we in heet water dienden te leggen. Maar met een gloeiendhete spuitzak, is het spuiten wel lastig als je geen vuurvaste handen hebt...

Daarna was er Zuurkoolbouillon met kruidnagelroom, compote van appeltjes, uitjes en krentjes met gerookte boter. Wow! Wat een supercombi van zuur met romig en lekker fris. Jammer dat de kruidnagelroom gewone room was, want dat kruidige zou het vast nog aparter gemaakt hebben. We hadden ook nog een ongelabeld potje met iets wat Tertia determineerde als 'kaasblokjes met chili-jam' en dat hebben we ook maar bij deze gang gelegd. Wat niet slecht beviel.

Als hoofdgerecht was er de Omeletjes van truffel, truffelravioli's en risotto van eekhoorntjesbrood met schuim van knolselderij. Volgens de receptbeschrijving zou hier witlof bij moeten. Dat zat helaas niet in de doos. Wel aspergetips en sprouts. Kon ook, maar of het zo hoorde? Wij werden er wat onzekerig van en daardoor werd het een iets mindere gang.

Het dessert was weer adembenemend: Baba geweckt met Gieterse bessen, kaneelijs en boerenjongens. Een zoetfrisse cake, met een lekkere stoot alcohol voor een verzadigd gevoel.

Goed, Vegatopia's Jan, spreekt u dan uw finale oordeel maar eens uit!
Smaak: 9+
Inhoud doos: 8+
Handleiding: 6-
Totaal: 8-

En wat moest dat dan kosten?
€ 69,95 per persoon. Dat is veel geld voor wie gewend is om z'n kerstmenu bij Friet van Piet te halen. Maar hé, we hebben het hier over een menu van een driesterrenchef en dan is dat een schijntje.



Meer!
Links:
Restaurant De Librije
De Librijewinkel
Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

the Kitchenary

horecarama