Open menu

Begin januari is een goed moment om het afgelopen jaar te evalueren en te bedenken wat we in 2008 gaan doen. Wat willen we in 2008 graag op ons bord zien verschijnenen van welke culinaire trends hebben we inmiddels onze buik meer dan vol?

Hier kijken we naar uit in 2008

1. Afhaaleten op niveau
Geen armetierige stoommaaltijd, diepvriesbak of naar kartonsmakende foe yong hai, in 2008 gaan we voor afhaaleten op restaurantniveau. De kantoorklerk kan in de Amsterdamse Zuidas al enige tijd terecht bij eetwinkel Zwaan, waar je na een dag zwoegen kakelvers eten ophaalt, thuis de smakelijke ingrediënten mengt, roerbakt en voorziet van de nodige niet al te vette sauzen. Alles komt met een duidelijke instructie.

Maison van den Boer is in 2007 al begonnen met een winkel waar je luxe afhaalmenu’s ophaalt die vergezeld gaan van een minitieuze omschrijving hoe de maaltijd thuis dient te worden bereid. Je betaalt er wat voor, maar dan heb je ook wat voor tijdens een bijzonder dinertje met vrienden. Eh, en mensen van Maison den Boer: in 2008 graag ook een vegetarisch menu aanbieden, oké?

Zelf mochten we vorige week genieten van een doe-het-zelf-kerstmenu van topkok Jonnie Boer. Alles kwam in een grote doos vol potjes, zakjes en pakjes, knisperend vers en de beste ingrediënten.

Met afhaaleten op niveau kan iedereen een topmaaltijd thuis maken, zonder uren te hoeven piekeren over smaakcombinaties en te stressen omdat tien verschillende winkels moeten worden bezocht op zoek naar producten. Zie ook onze nummer 1 van wat we niet meer willen in 2008.

2. Zout met een smaakje
Al sporadisch gespot in 2007: zout met een smaakje. Zout heeft natuurlijk al een smaakje van zichzelf, maar dat weerhoudt experimentele koks er niet van om er rooksmaak, citroengrassmaak, zeesmaak of zelfs zwart sesamzaad aan toe te voegen. Wij hebben er zo onze bedenkingen bij. We vrezen dat in de loop van 2008 allerlei jolige eetcafe’s ons proberen te verblijden met enge botertjes waar zout met een smaakje doorheen gemengd is. Maar, goed uitgevoerd, kan zout met een smaakje ook best nog wat gaan opleveren. We geven het vooralsnog het voordeel van de twijfel.

3. Aziatische streetfood
Tapas, maar dan anders: wij eten in 2008 hapjes uit Azië bij de borrel. Niet uit één land, maar hapjes uit allerlei landen bij elkaar: Chinese gyoza, Koreaanse slarolletjes, tempura uit Japan en Indonesische tofu-sateh met ketjapsaus combineren leuk samen en zijn weer eens wat anders dan het eeuwige Turkse brood met aïoli. Past bovendien ook goed bij onze volgende aanbeveling voor 2008.

4. Chinees bier
Niets zo lekker op een zomerse dag als een Tsingtao biertje. Niet eens vanwege de Olympische spelen, maar wel in het kader van de oprukkende Chinese economie, is Tsingtao bier voorbestemd om een hit te worden op de terassen. Het bier is een beetje zoetig, smaakt licht en is lekker bij een hapje. Daaaag glaasje rosé.

5. Cranberries
Cranberries zijn lekker, doen het goed gebakken in cakes, rauw in smoothies, als compote bij een stukje kaas, voorkomen blaasonsteking en zijn als sapje een prima niet-alcoholisch alternatief. En ze zijn mooi roze.

Maar er zijn natuurlijk ook culinaire gewoonten waar we minder vrolijk van worden, en in 2008 liever niet meer zien.

Hier hebben we genoeg van in 2008

1. Koks die zeggen dat eten koken gemakkelijk is
Jamie Oliver die roept dat je zomaar drie willekeurige producten bij elkaar kunt gooien om een heerlijke maaltijd te maken waar al je vrienden van zullen genieten, nou daar hebben we in 2008 absoluut genoeg van. We hebben waarschijnlijk te vaak geleden onder goed bedoelde maar beslist niet geslaagde kruidencombinaties om de vrolijke Engelse kok nog te geloven. Goed koken is niet gemakkelijk, goed proeven is nog veel moeilijker en over zelf combinaties bedenken hebben we het dan nog niets eens.

Maar het goede nieuws is: dat is helemaal niet erg! Er zijn genoeg kookboeken die heel precies uitleggen hoe je een recept moet koken en als dat je zelfs niet ligt dan ga je toch gewoon in een goed restaurant eten, of je haalt eten af van niveau? Zie ook onze nummer 1 van wat we wel willen in 2008.

2. Je misselijk eten in sterrenrestaurants
Nog geen Hollands fenomeen, en we hopen dat het dat ook niet wordt: jezelf misselijk eten in sterrenrestaurants. Een beetje internationaal sterrenrestaurant serveert tegenwoordig namelijk minimaal een 9-gangenmenu en dat zijn echt geen nouvelle cuisine porties. Amuse kwintetten, vier verschillende desserts en een leeggestrooide koekjestrommel bij de koffie zijn geen uitzondering. Van zoveel eten word je niet vrolijk, zelfs niet als het heel erg lekker eten is. De Romeinse traditie om tijdens het eten te gaan kotsen hebben we gelukkig langgeleden achter ons gelaten en dat willen we graag zo houden. Terug naar de vier-gangenmenu’s dus chefs.

3. Cocktails
Een echte hit zijn ze nooit geworden in Nederland, de cocktails. Wij vinden ze te duur, te vastgoed-wereld, te Jimmy Woo, maar vooral: wat is er mis per een glas pure drank? Door al dat gemix, geklooi en gefrut smaakt alles zoet, en van dat waterige aardbeitje bovenop ons glas worden we ook al niet vrolijk. Doe dan maar een goed glas Schotse whisky.

4. Slowfood
Slowfood, sja, het is zo’n hol begrip. Wat moeten we er eigenlijk mee? Iedereen heeft het al over producten van goede herkomst, genieten van je eten en vergeten groenten. We kennen het, we eten het en hebben we eigenlijk wel echt een club nodig die de Utrechtse Sint Jans-ui promoot?

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

the Kitchenary

horecarama