Open menu

pannenkoekgourmet thbZo lang ik me kan heugen is het al familietraditie: pannenkoekgourmet met hartige pannenkoekjes. Waarschijnlijk ooit door mijn moeder bedacht als goedkope en kindvriendelijke variant op het traditionele gourmetten, maar ondertussen is het uitgegroeid tot een volwassen eetfestijn met ontzettend veel variatiemogelijkheden.

Gourmetten is leuk en lekker, zeker met de kerstdagen. In onze Eerste Hulp bij Gourmet vind je volop ideeën voor falafel, tempé, groente en Aziatische gerechten. Ook elders vind je inspirerende gourmetrecepten. Maar voor mij gaat er niets boven pannenkoekgourmet. Liefst met zo'n ouderwets spiritusgourmetstelletje, omdat de pannetjes heter worden en je net wat meer controle hebt over het resultaat. Mocht je nog zo'n stel in huis hebben: afstoffen en gebruiken! Vroeger vond je ze in elke Blokker en Marskramer, maar ondertussen lijkt het alsof je ze alleen nog maar online kunt vinden.

De meeste pannenkoekrestaurants komen nog steeds niet veel verder dan spek, ui, champignons en kaas als het om hartige pannenkoek gaat. Ik vraag me weleens af waarom, want je kunt echt alle kanten op met de gewone pannenkoek. Daarom vind je in dit artikel een basisrecept en inspiratie voor schier oneindig vele variaties.

pannenkoekgourmet aansteken

De basis: pannenkoekbeslag

Er is geen enkele reden om een pannenkoekmix te kopen, waar je volgens de aanwijzingen alsnog melk en eieren aan toe moet voegen. Gebruik gewoon (patent)bloem. Ik reken ongeveer 100 gram bloem per persoon, goed voor 5-6 pannenkoekjes.

Voor vier personen

400 g (patent)bloem
3-4 (biologische) eieren
700-800 ml melk
snuf zout

Klop de eieren in ca. 1 minuut los. Voeg ca. 400 ml melk en een snuf zout toe, en dan geleidelijk de bloem. Blijf goed kloppen en voeg extra melk toe als het beslag te dik wordt. Het resultaat moet een lobbig beslag zijn. Voor een iets dikker beslag heb je ca. 700 ml melk nodig, voor een iets dunner beslag ca. 800 ml. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Tips:

  • extra luchtig wordt het beslag als je een gedeelte van de melk vervangt door bruisend water, of door wat bakpoeder toe te voegen.
  • voeg een snuf nootmuskaat uit de rasp toe om het beslag alvast (neutraal) op smaak te brengen (of zet de rasp op tafel).
  • hou wat beslag zonder zout apart voor een zoet pannenkoekdessert.

preipannenkoek pan

Hartige vulling

Het meest voor de hand liggend zijn ingrediënten die je ook op de pizza zou doen. Dat zijn dan groenten als paprika, courgette, champignons, prei, ui, verse spinazie, (kers)tomaat. Minder gebruikelijk, maar zeker lekker, is bijvoorbeeld venkel. Denk ook aan verse kruiden als peterselie en oregano, of wat rucola om op de pannenkoekjes te strooien. Ook smaakmakers als knoflook en pepertjes mogen niet ontbreken, vind ik. Wat mij betreft mag je ook artisjokken, olijven, kappertjes of gedroogde tomaat op tafel zetten. Tip: zorg voor variatie, maar snij niet meteen te veel van alles: terwijl je pannenkoek gaar wordt, heb je voldoende tijd om de schaaltjes even bij te vullen.

Voor wie graag kaas in zijn of haar pannenkoek heeft, kun je naast de gewone Goudse kaas ook denken aan mozzarella of brie. Of je raspt wat harde Italiaanse kaas over je pannenkoek als die op je bordje ligt.

Verder mogen op tafel peper en zout niet ontbreken, evenals gedroogde Italiaanse kruiden en andere specerijen, zoals curry, paprikapoeder en nootmuskaat. En natuurlijk (olijf)olie om in te bakken.

Hiermee heb je dan de basis voor eindeloos variëren:

  • lekker simpel: kerstomaat, paprika en peterselie met Goudse kaas
  • voor de spinazieliefhebber: spinazie, knoflook, pepertje, mozzarella
  • Aziatisch geïnspireerd: prei, champignons, pepertje, ui, currypoeder
  • Italiaans: kerstomaat, mozzarella en oregano, of in plaats van oregano bestrooid met rucola
  • simpel champignonnerig: ui, champignon, peterselie
  • venkel en Italiaanse kruiden, bestrooid met Italiaanse harde kaas

Ook lekker zijn flinterdunne pannenkoekjes, opgerold en gevuld met bijvoorbeeld yoghurt, komkommer, radijs en peterselie. Of maak okonomiyaki, Japanse pannenkoekjes gevuld met bijvoorbeeld kool, wortel en lenteui, gegarneerd met iets als HP Sauce en mayonaise.

Dit zijn maar een paar mogelijkheden. Net als bij een pizza toont zich in de beperking de meester: dunne pannenkoekjes met twee tot drie ingrediënten in één bepaalde richting zijn vaak lekkerder dan alles-door-elkaar-pannenkoekjes. Maar uiteraard is dit geen vaste regel: iedereen mag doen en laten wat hij of zij wil, ook als dat leidt tot een mislukte, te dikke curry-mozzarella-artisjokkenpannenkoek en algehele hilariteit.

pannenkoek kerstomaat rucola

Dessert

Als je wat beslag zonder zout apart hebt gehouden, kun je als dessert een of meerdere zoete pannenkoekjes maken. Meng wat suiker - en misschien ook wat kaneel - door het beslag en bak de pannenkoekjes in boter. Ook met zoete pannenkoekjes kun je variëren zoveel je wilt:

  • naast de bekende appelpannenkoek met stroop kun je ook een bananenpannenkoek maken, met poedersuiker of juist met loempiasaus
  • op zijn Duits: zoete pannenkoek bestrooid met kaneel en suiker, en wat appelmoes
  • voor de durfals: geflambeerd met rum, met een bolletje vanilleijs
  • op zijn Frans: met Nutella
  • fruitig: besmeerd met jam en/of bestrooid met besjes of ander rood fruit

Ook hier geldt: de enige beperking is je eigen fantasie. Leef je uit!


Dit artikel is gesponsord door gourmetten.nl, maar is geheel onafhankelijk tot stand gekomen.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama