Open menu

Wij houden van Indiaas eten en wilden wel eens beter leren hoe dit moest. Hiervoor volgden wij een workshop bij Rada’s Kookstudio in Amsterdam.

De Indiaas Hindoestaanse keuken is 100% vegetarisch en is gebaseerd op de Ayurveda. Gerechten uit deze Vedische keuken kenmerken zich door het gebruik van kruidenmengsels, ghee (een soort geklaarde boter) en het weglaten van knoflook en uien. Weglaten van zulke belangrijke smaakmakers klinkt misschien raar, maar volgens de Vedische keuken is dit goed voor de spijsvertering.

We worden met thee ontvangen door Rada Meursing, een goedlachse Hollandse vrouw. Rada vertelt dat ze tijdens haar studie in Groningen in contact kwam met het hindoeïsme. Daarna heeft ze 10 jaar in een hindoeïstisch klooster gewerkt, waar ze alles  leerde ze  van de Vedische keuken. Vooral door het te doen, want net als wij nu wist ze er niet veel van. Daarna vond ze het tijd om haar kennis over te brengen, onder andere door het geven van workshops. Na een voorstelrondje en een korte uitleg over de beginselen en kruiden, moeten wij aan de slag, want daar zijn we tenslotte voor gekomen.

De groep bestaat uit ongeveer 10 personen. We hebben maar een paar uur, maar we moeten wel een uitgebreid menu met toetje klaarmaken. We doen dit twee aan twee. Het Vegatopiateam maakt het chapatideeg en een perenchutney. Gelukkig houdt Rada een oogje in het zeil, want ondanks de tips om van te voren het recept goed door te lezen en de kruiden te mengen, komen we al snel in tijdnood. Dankzij de hulp van een paar perenschillers, komt ons deeg en chutney toch op tijd af.

Een van de hoogtepunten vanmiddag is het maken van de chapati’s. Nadat we het deeg hebben uitgerold en verwarmd, keren we het deeg boven de gasvlam om. Snel, want anders verbrandt het. Dat gebeurt dan ook wel een paar keer, maar na een tijdje heeft iedereen het in zijn vingers. Leuk om te zien hoe deze “pannenkoekjes” lekkere, luchtige broodjes worden.

Dan kunnen we aan tafel. We genieten van deze uitgebreide, zelfgemaakte maaltijd. Tomaten- en perenchutney, panir met spinazie, dahl met tomaten en pakora’s. De chapati gebruiken we als bestek, zoals het hoort met de rechterhand. Het is allemaal veel te veel, maar de heerlijke zoete notenbonbons kunnen er nog wel bij. En Rada had gelijk. Na deze uitgebreide maaltijd hebben we nog veel energie. De enthousiasme en kennis van Rada werken aanstekelijk, en we gaan met een groot kruidenpakket naar huis. Wil je, net als wij, meer weten over de Indiaas vegetarische keuken, volg dan ook een van de workshops of kijk even op de site: www.kookstudio.net.

Morgen plaatsen we een recept om zelf de chapati's mee te maken.

the Kitchenary

horecarama