Open menu

Italiaans vegetarisch kerstmenu voor vier personen

Italiaans vegetarisch kerstmenu

voor vier personen

Bruschetta met broccoli

***
Klassieke minestrone

***

Fiorelli met geroosterde groenten en tapenade

***

Perendessert met ricotta en honing

 

Bruschetta met broccoli
8 roosjes broccoli
4 sneden geroosterd brood
2 teentjes knoflook
4 el olijfolie
zout en peper.

Stoom de roosjes broccoli in ongeveer 10 minuten gaar. Snij de gare broccoli-roosjes in de lengte doormidden en hou ze warm. Wrijf het brood in met knoflook en druppel er wat olijfolie op. Schik op elke snee geroosterd brood vier stukjes broccoli. Bestrooi naar smaak met per en zout en besprenkel met de rest van de olie.

Klassieke minestrone
50 gram witte bonen
50 gram macaroni
2 wortels
½ stengel bleekselderij
1 ui
1 grote aardappel
2 eetlepels olijfolie
250 gram tomaten
1 liter water of groentebouillon
1 el fijngehakte peterselie
marjolein
1 uitgeperst teentje knoflook
½ theelepel Marmite
zout en peper
2 el geraspte Parmezaanse kaas.

Week de witte bonen tenminste 12 uur in ruim koud water. Kook de bonen in het weekwater in ca. ½ uur gaar. Kook de macaroni in ruim water met wat zout in ca. 10 minuten gaar. Maak de worteltjes schoon en snij ze in plakjes. Maak de selderie schoon en snij hem in reepjes. Maak de ui schoon en snij hem klein. Schil de aardappel en snij hem in kleine blokjes. Verhit de olie en fruit hierin de groente en de aardappel ca. 10 minuten. Roer de groente en de aardappel tijdens het fruiten regelmatig door. Snij de tomaten in stukken en voeg deze met de helft van het water of de bouillon aan de groente en aardappel toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat alles ca. 20 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de witte bonen, de macaroni, de rest van het water of de bouillon, de peterselie, de marjolein, de knoflook en de Marmite toe. Breng de soep weer aan de kook en laat hem nog eens ca. 20 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken. breng de soep op smaak met zout en peper en serveer hem met geraspte Parmezaanse kaas die er aan tafel overheen wordt gestrooid.

Fiorelli met geroosterde groenten en tapenade
1 grote rode paprika in vierkantjes van 2,5 cm
2 kleine rode uien in grove stukken
1 venkelknol in grove stukken
2 courgettes in stukken
200 g kerstomaatjes
2 el olijfolie
1 el vers gehakte marjolein, basilicum of tijm
350 g fiorelli (trompet-achtige pasta) of andere pasta met een leuke vorm
zout
gemengde Italiaanse kruiden (om mee te bestrooien)
4 el versgeraspte Parmezaanse kaas
250 g kant-en-klare tapenade (de meeste tapenades bevatten ansjovis, maar er zijn ook vegetarische tapenades, bijvoorbeeld Tapenade crema van Epifine).

Verwarm de oven voor op 240 graden Celcius, leg de paprika, uien, venkel, courgettes en tomaten in een braadslee. Druppel de olie erover en strooi er de versgehakte kruiden over. Bak 40 minuten in de oven tot de groenten aan de randen zwart beginnen te worden, roer de groenten af en toe om. Kook de fiorelli beetgaar in water met wat zout. Laat de fiorelli uitlekken in een zeef. Doe de tapenade in de pan en verhit enkele seconden. Voeg de uitgelekte pasta toe en meng goed. Verdeel de pasta over de borden, leg er geroosterde groenten op, bestrooi met Italiaanse kruiden en Parmezaanse kaas.

Perendessert met ricotta en honing
3 peren geschild en ontdaan van klokhuis
1 tl citroensap
200 g ricotta
4 el honing
1 tl gemalen kaneel
2 el rum
2 eiwitten
de blaadjes van 1 takje tijm.

Pureer de peren met het citroensap in een keukenmachine. Meng er de ricotta, honing, kaneel en rum door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het perenmengsel. Verdeel de puree over vier schaaltjes die in de diepvries kunnen. Strooi er blaadjes tijm over en zet ze voor het serveren een paar uur in de vriezer.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Brussel - Pois Chiche
maandag, 29 april 2024

  Midden-Oosterse duurzame foodbar - € tot €€

Utrecht - Heimat
dinsdag, 16 april 2024

 informele groentegastronomie - €€€

Amsterdam - Kailash Parbat
dinsdag, 02 april 2024

 authentiek, vegetarisch Indiaas  - € tot €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama