Open menu

vrienden van vegatopiaVegatopia is één van de oudste vegetarische websites wereldwijd. Achter Vegatopia staat een team van enthousiaste vrijwilligers die alle werken aan hetzelfde doel: lekker vegetarisch eten en toegankelijke vegetarische recepten. Met dit kerstmenu willen we een hommage brengen aan iedereen die zich voor Vegatopia inzet en ingezet heeft. We beginnen met een recept uit het Vegatopia kookboek, dat in 2015 werd uitgegeven door Nieuw Amsterdam. Daarna volgen er drie recepten die afkomstig zijn van de persoonlijke blogs van onze redacteuren en gastredacteuren van Vegatopia. Onderaan het menu vind je een overzicht van alle blogs.

De recepten zijn geschreven door verschillende mensen, maar ze vullen elkaar perfect aan. Het resultaat is een feestelijk menu.

Het menu is voor vier personen

Salade van cantharellen met waterkers en munt

***

Spinaziesoep met kruidenkaas

***

Feestelijke pakketjes met linzen en bieten-granaatappelsiroop

***

Tulband met 'dronken' kersen

 

Salade van cantharellen met waterkers en munt

Het eerste recept is afkomstig uit het Vegatopia kookboek. Deze salade is een simpel te maken voorgerecht. De cantharellen en de waterkers zijn niet-alledaagse, ietwat sjieke ingrediënten, waardoor we deze salade een geslaagde binnenkomer vinden voor een kerstdiner.

voor de dressing:

2 el extra vergine olijfolie
1 teen knoflook
½ tl dijonmosterd
4 tl citroensap
snufje zout
snufje suiker

voor de salade:

140 g waterkers
60 g radicchio (rode, bittere sla)
30 blaadjes munt
300 g cantharellen
1 el olijfolie
zout
peper
3 el extra vergine olijfolie

  • Maak eerst de dressing. Schil de knoflook en pers deze uit boven een glazen potje waar je ook een deksel bij hebt. Voeg de mosterd toe en roer deze even los. Doe alle overige ingrediënten voor de dressing erbij. Doe dan het deksel op het potje en schud goed – zo krijgt de dressing een mooie binding. Proef en breng, indien nodig, verder op smaak met citroensap, olijfolie of zout. Zet het potje opzij.
  • Pluk alle blaadjes van de waterkers en gooi de steeltjes weg. Snijd de radicchio ragfijn. Meng de waterkersblaadjes en radicchio in een kom.
  • Snijd de munt fijn en houd apart.
  • Maak de cantharellen goed schoon met een borsteltje of keukenpapiertje. Verhit één eetlepel gewone olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de cantharellen in twee minuten al roerend gaar en voeg wat zout en peper toe. Als je cantharellen wat minder vers zijn, zullen ze één of twee minuten langer moeten bakken – draai het vuur dan iets lager en voeg een paar druppels water of een beetje olijfolie toe.
  • Haal de cantharellen uit de pan en doe ze in een kom. Meng er de muntblaadjes en de extra vergine olie door.
  • Schud de dressing in het potje nog even goed door en roer deze door de waterkerssalade. Verdeel de salade over vier bordjes en verdeel daar weer de cantharellen over. Serveer direct.

vriendencantherellen

Spinaziesoep met kruidenkaas

Bij dit kerstmenu serveren we een spinaziesoep waarin de spinazie eindelijk een hoofdrol krijgt! Het recept is afkomst van de blog Een potje koken van Miranda. Zij was zeer lang actief bij Vegatopia en haar bijdragen zijn bijna ontelbaar.

1 sjalot
1 el olijfolie
1 courgette
1 l groentebouillon
450 g bladspinazie (gewassen)
4 el kruidenroomkaas 
zout en peper

  • Snipper de sjalot fijn en hak de courgette in blokjes.
  • Verwarm de olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalot een minuut tot hij glazig wordt.
  • Doe dan de courgette erbij en bak een minuut mee.
  • Giet de groentebouillon erbij en breng het aan de kook. Laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Voeg nu hand voor hand de spinazie toe. Steeds als de spinazie in het water geslonken is, kun je er een nieuwe hand bij doen. Als alle spinazie erin zit, laat je het nog twee minuten pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Roer de kruidenkaas erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.

vriendenspinaziesoep

Feestelijke pakketjes met linzen en bieten-granaatappelsiroop

De kunst met Kerst is om een feestelijk diner te bedenken waarbij je op het 'moment suprême' het meeste voorwerk al hebt kunnen doen. Daar is dit hoofdgerecht uitermate geschikt voor: je kunt hierbij namelijk álles voorbereiden. Je hoeft op de avond zelf de filodeegpakketjes alleen nog maar in de oven te schuiven en de saus op te warmen.

Dit recept komt van Hedwigs recepten en voedingswetenschappen, een website boordevol recepten en achtergrondinformatie over eten. Daarnaast heeft Hedwig dit jaar ook haar eigen kerstmenu op Vegatopia, lekker elegant!

voor de filodeegpakketjes:

1 pak filodeeg (2 uur van tevoren uit de vriezer halen)
1 ui
2 tenen knoflook
600 g zoete aardappels
3 vers gekookte rode bietjes (dus niet voorverpakte. AH heeft vers gekookte, deze geven niet zoveel rood sap af en zijn lekkerder)
1/4 bosje peterselie
2 el olijfolie
450 g gare bruine linzen (uit blik)
50 g roomboter, gesmolten

extra nodig: grote snijplank en keukenkwastje

voor de saus:

1/2 liter bietensap
2 grote el granaatappelsiroop (Turkse winkel)
1 tl aardappelmeel
2 tl water
25 g roomboter

voor de gegratineerde geitenkaas:

2 rolletjes geitenkaas
80 g gehakte walnoten

(Voor)bereiding een dag van tevoren: 

  • Haal het filodeeg twee uur voor je begint uit de vriezer.

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de zoete aardappels en de rode bietjes in kleine blokjes en hak de peterselie heel fijn. 
  • Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie, voeg er na vijf minuten de blokjes zoete aardappel aan toe en bak het geheel zo'n tien minuten op halfhoog vuur (de zoete aardappel mag niet verkleuren). Doe nu de bietenblokjes erbij en bak nog even twee minuten mee. Draai het vuur uit.
  • Laat de linzen uitlekken in een zeef. Spoel ze af en voeg ze bij het zoeteaardappelmengsel, samen met de fijngehakte peterselie.

  • Haal het ontdooide filodeeg uit de verpakking en leg in het geheel onder een vochtige theedoek.
  • Smelt de roomboter voorzichtig. Zet een kommetje met de gesmolten roomboter klaar.
  • Leg een vel filodeeg op een grote snijplank en vet het met een kwastje met roomboter in. Draai het velletje om en kwast ook de achterkant in met roomboter.
  • Haal een nieuw velletje filodeeg onder de vochtige theedoek vandaan en leg op het ingevette vel. Kwast ook dit vel goed in met roomboter.
  • Beleg 1/3 van de onderste helft van de twee ingesmeerde filodeegvelletjes met 1/5 van de linzenschotel. Hou voldoende ruimte over aan de zijkant. Klap de zijkanten over de linzen heen en vouw het pakketje dicht.
  • Leg het pakketje met de naad naar beneden in een grote bak of ovenschaal.
  • Herhaal dit nog drie keer. Je hebt nu vier pakketjes gemaakt en nog vier filodeeg-velletjes over. Deze kwast je ook in met de boter die je over hebt. Verfrummel ze in grote proppen (rozetten) en bewaar ze bij de filopakketjes. Sluit de bak of de ovenschaal goed af en zet tot de volgende dag in de koelkast.

  • Schep één vijfde van wat over is gebleven van de linzenschotel over in een bakje, sluit af en zet koel weg.

  • Voor de saus kook je vijf deciliter rodebietensap in tot je één deciliter over houdt.
  • Voeg er twee eetlepels granaatappelsiroop aan toe.
  • Meng het aardappelmeel goed met het water en bind de saus hiermee iets. Hier lees je hoe je dat zonder klonteren doet. Als je het sap niet voldoende inkookt, zal je saus te dun worden. Dit kun je corrigeren door meer aardappelzetmeel te gebruiken. Neem dan 1 theelepel aardappelzetmeel per deciliter rodebietensap.
  • Laat afkoelen en zet tot de volgende dag in de koelkast.

  • Voor de gegratineerde geitenkaas: snijd 16 mooie dikke plakken uit de geitenkaasrolletjes. Doe ze op een klein schaaltje en bestrooi met de gehakte walnoten. Dek af en zet koel weg.

Op de avond zelf, een half uur voor opdiening hoofdgerecht:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de filodeegpakketjes met behulp van een taartschep uit de bak of schaal en leg ze voorzichtig met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de filodeegrozetten erbij.
  • Bak de filodeeg-pakketjes in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

  • Verwarm ondertussen de bieten-granaatappelsaus en klop er, van het vuur af, de 25 gram roomboter in blokjes doorheen.
  • Warm al roerend het restje linzenschotel op.
  • Haal na de baktijd de filopakketjes uit de oven en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Leg nu de geitenkaasplakken op de met bakpapier beklede bakplaat en plaats vijf minuten onder de grill.

Serveren:

  • Leg de filodeeg-pakketjes in het midden van vier mooie borden. Drapeer rondomheen kleine schepjes van de opgewarmde linzenschotel. Schik daar mooi wat saus omheen en plaats er de gegratineerde plakken geitenkaas tussen. Leg de filodeeg-rozetten op de pakketjes en snijd, wanneer je dat wenst, de pakketjes gedeeltelijk open. Het is maar net wat je mooier vindt.

 vriendenhedwig

Tulband met 'dronken' kersen

Deze cake is een feestelijke afsluiter die je een dag van tevoren al kunt maken. De tulband is helemaal vegan en ook heerlijk zonder alcohol. Bovendien is hij niet moeilijk te maken, een ideaal kerstdessert. Het recept is afkomstig van de blog Bakken zonder beesten van gastredacteur Jessi. In haar blog schrijft ze zeer uiteenlopende veganistische bakrecepten. De baksels zijn zowel zoet als hartig, maar altijd indrukwekkend.

325 g bloem
50 g cacao + 1 el extra
300 g suiker
½ tl bakpoeder & ½ tl baking soda (of 1 ½ tl bakpoeder)
snuf zout
250 ml koffie 
125 ml plantaardige olie (wij gebruikten olijfolie)
1 tl vanille-extract
rasp van 1 (biologische) sinaasappel
25 g pure chocoladestukjes
150 g ontpitte kersen (diepvries of vers)
50 ml kirsch/brandy/whisky/cognac/vieux (optioneel)
4 el poedersuiker (optioneel)

  • Snijd de kersen door en laat ze minimaal een uur wellen in de sterke drank naar keuze. (Voor een alcoholvrije tulband sla je deze stap uiteraard over.)
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de tulbandvorm in en bestuif met een halve eetlepel cacao.
  • Zeef alle droge ingrediënten in een kom en roer ze goed door.
  • Roer in een apart kommetje koffie, olie, vanille-extract en sinaasappelrasp goed door elkaar.
  • Giet de natte bij de droge ingrediënten en roer tot een mooi beslag ontstaat, maar niet langer dan nodig.
  • Dep de kersen droog en bestrooi ze met een halve eetlepel cacao voor je ze samen met de chocoladestukjes vlot door het beslag roert.
  • Doe het beslag in de tulbandvorm en verdeel het netjes over de vorm.
  • Bak de tulband 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot een caketester of satéprikker er schoon weer uitkomt.
  • Laat de tulband helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
  • Decoreer met wat sinaasappelrasp, kersen en eventueel glazuur. Dit maak je door vier el poedersuiker met enkele druppels water te mengen.
  • Serveer met je favoriete (vegan) ijs in het midden voor een spectaculair dessert!

vriendentulband


Meer blogs van vrienden van Vegatopia!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Amsterdam - Chez Nina
woensdag, 11 december 2024

 sfeervolle vegetarische brasserie  - €€€

Mortsel - Capu Café
zondag, 01 december 2024

 volledig vegetarisch Thais - €€

Rotterdam - Backyard
donderdag, 21 november 2024

 plantaardig, feel good - €€

Volg ons op

 

bluesky

the Kitchenary

horecarama