Open menu

luiehuisvrouwenDe Echte Luie Huisvrouw gaat natuurlijk uit eten met de kerst. Geen kookwalmen, geen afwas en geen stress over mislukte maaltijden.
De In Iets Mindere Mate Luie Huisvrouw (of Huisman, we willen niet discrimineren) koopt alles kant-en-klaar in bij de supermarkt of zelfs de traiteur (ligt eraan hoe actief de pinpas al is gebruikt tijdens het shoppen voor cadeautjes).
De Gewone Luie Huisvrouw kookt wel zelf, maar dan ruim van tevoren en ook niet al te moeilijk. Het mag er natuurlijk wel imposant uitzien met bijgerechtjes en een mooi gedekte tafel!

 

Tips

  • Alle recepten zijn voor 4 personen.
  • Proef tussendoor! Voeg meer zout, peper, specerijen, suiker of kruiden toe als je dat nodig vind. Vries het pas in, als de smaak volledig naar wens is. Daarna kun je er immers weinig meer aan veranderen.
  • Gebruik voor het invriezen goede kwaliteit diepvrieszakken en gebruik er liever zelfs 2 over elkaar. Alles wat je invriest moet eerst volledig afgekoeld zijn en verpakt worden met zo weinig mogelijk lucht eromheen, om vriesbrand te voorkomen.
  • Alles in een keer invriezen is voor de meeste vriezers iets teveel van het goede. Maak daarom de gerechten die je van tevoren wilt maken op verschillende dagen.
  • De smaak en textuur van bv. de broodjes en de taart blijven behouden als je ze zo vers mogelijk invriest. Dus niet een nachtje laten staan, maar als ze zijn afgekoeld onmiddellijk invriezen.

Het Luie Huisvrouwen Menu

 

Uien-bokbiersoep met oude-boerenkaasbroodjes
***
Aardappel-knoflookgratin met rozemarijn
Rode kool met kweeperen
Kaasschnitzel
***
Appeltaart van vier soorten appels met speculaasijs

 


Uien-bokbiersoep met oude-boerenkaasbroodjes

Uien-bokbiersoep
Deze uiensoep krijgt veel meer diepte door het gebruik van bokbier in plaats van de meer traditionele wijn.

800 g uien
5 el olijfolie
3 dl bokbier
1 el suiker
1 tl nootmuskaat
1,4 l bouillon, zelfgemaakt of van een blokje
versgemalen zwarte peper en zout, naar smaak

  • Schil de uien en snijd ze in dunne ringen
  • Verwarm de olijfolie in een grote pan met een dikke bodem en voeg de uien toe. Roer ze goed door de olie heen en laat ze op zacht vuur met een deksel op de pan in zo’n 20 minuten zacht worden. Kijk geregeld of de uien niet aanbranden en roer ze nog eens om
  • Voeg het bier beetje bij beetje toe. Laat het op hoog vuur iets inkoken. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen
  • Giet de warme bouillon en de suiker erbij, roer alles door en laat het zo’n 25 minuten tegen de kook aan sudderen, met de deksel op de pan
  • Voeg naar smaak peper en zout toe
  • Serveer het in mooie soepkommen met 1 of 2 broodjes per persoon erbij

Invriezen:
Laat de soep op een koele plek afkoelen, giet hem over in speciale diepvrieszakken of -bakken en vries hem in. Laat de soep de nacht voor het opdienen ontdooien in de koelkast. Vlak voor het serveren warm je het op in een pan.


Oude-boerenkaasbroodjes
450 g broodmix voor wit brood (1 pak)
250 ml handwarm water
120 g boter, op kamertemperatuur
50 g geraspte kaas, bijvoorbeeld oude boerenkaas of Old Amsterdam

  • Meng in een kom, met de hand of de mixer, de broodmix, het water en de boter tot een glad en soepel deeg dat niet kleeft. Doet het dat wel, voeg dan meer bloem toe. Is het te droog, voeg dan meer water toe
  • Maak er een grote bol van en laat deze in de kom, afgedekt met plasticfolie, 15 minuten rijzen bij de kachel.
  • Kneed het deeg weer, meng er de geraspte kaas door en verdeel het in 8 bolletjes. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier, leg er een theedoek overheen en laat ze 30 minuten rijzen bij de warme kachel.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 220C (elektrisch) of 200C (hetelucht)
  • Bak de broodjes af in 20-25 minuten
  • Serveer ze als ze iets afgekoeld zijn of laat ze volledig afkoelen op een rooster. Bewaar ze max. 2 dagen in een luchtdichte doos

Invriezen:
Als de broodjes volledig afgekoeld zijn, moet je ze meteen in diepvrieszakjes invriezen. Vlak voor het gebruik stop je ze 6-8 minuten in een voorverwarmde oven op 180C.

Tips:
Al huilend de uien snijden? Dat hoeft niet als je tijdens het snijden door je mond ademt en niet door je neus.
Geen zin in broodjes bakken? Koop dan een stokbrood of ciabattabroodjes, snijd deze in dikke plakken, rasp de kaas er overheen en leg de broodjes als ware het dekseltjes op de soep. Gratineer dit onder de grill in 3-4 minuten en serveer het meteen (dus niet zo invriezen!). Gebruik wel soepkommen die geschikt zijn voor de oven!


 

Aardappel-knoflookgratin met rozemarijn

De aardappelplakjes worden gegaard in de slagroom, die door het verdampen indikt tot een saus. De knoflookplakjes verliezen in dit gerecht hun scherpte, maar behouden hun smaak en worden boterzacht.

Simpel, snel te maken en makkelijk in te vriezen. Door het invriezen gaat de room iets schiften, maar de smaak wordt er gelukkig niet minder om!

1 kg aardappels (mag ongeschild)
40 g boter
teentjes van 1 bol knoflook, ontveld
300 ml slagroom
1 tl peper
1 tl zout
2 tl gedroogde rozemarijn of 2 el verse rozemarijn
100 g gruyèrekaas, geraspt

Een ovenschaal van ongeveer 20 x 25 cm en 5 à 6 cm diep of éénpersoons ovenschaaltjes van bijvoorbeeld 12x12cm en 4 cm diep

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Was en schrob de aardappels goed schoon en snijd ze in dunne plakken van maximaal 0,5 cm dik.
  • Breng in een kom de slagroom op smaak met de peper, het zout en de rozemarijn. Roer er de knoflooktenen doorheen. Proef of de slagroom pittig en zout genoeg is. Zo niet, gebruik dan meer rozemarijn, zout en/of peper.
  • Meng de aardappelplakjes door het slagroommengsel zodat ze allemaal bedekt zijn met een laagje slagroom
  • Vet de ovenschaal in met boter en leg de aardappelplakjes er dakpansgewijs in. Stop de knoflooktenen er her en der tussen en giet het slagroommengsel er overheen.
  • Dek de ovenschotel af met een laagje geraspte gruyèrekaas en klontjes boter
  • Bak de gratin in zo’n 40-45 minuten af. Test met een mes of vork of de aardappels gaar zijn. Serveer meteen

Invriezen:
Laat de gratin volledig afkoelen, pak hem goed in met huishoud- of aluminiumfolie en vries hem in. Laat de ovenschotel de nacht voor het diner in de koelkast ontdooien. Rasp er eventueel nog wat Gruyère overheen, warm het op in de oven op 200 °C gedurende 20 minuten en serveer meteen

Variatie:
Gebruik in plaats van gruyère een blauwschimmelkaas en vervang de knoflook door dunne plakjes bleekselderij. Wie niet van kaas houdt, kan de kaaslaag weglaten en eventueel vervangen door heel fijn broodkruim.


 

Rode kool met kweeperen

Een klassieker uit de Nederlandse keuken, maar dit keer niet met appeltjes maar met kweepeer.

Rode kool smaakt rauw pittig, gekookt is de smaak heel zacht.Voor dit recept hebben we gekozen voor kweeperen in plaats van appels, dit geeft een meer hartige smaak en een stevigere bite. Kweeperen zijn niet rauw te eten en moeten vanaf het begin met de rode kool meekoken.
Smaken verschillen: de een wil dat zijn rode kool zoet is, de ander houdt van ietwat zurig of pittig. Pas het aan aan je eigen smaak (jij bent immers de kok) door meer suiker, azijn of peper toe te voegen.

1 kleine rode kool
70 ml balsamicoazijn
3 el suiker
8 laurierblaadjes
1 tl kaneel
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl cayennepeper
een flinke snuf zout
2 grote kweeperen, geschild, ontdaan van het klokhuis en in stukjes gesneden
water
boter

  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool fijn.
  • Warm de balsamicoazijn op in een pan en voeg de suiker, laurierbladen, kaneel, kruidnagel en cayennepeper toe. Roer dit goed door elkaar en laat de suiker oplossen.
  • Voeg de rode kool en de kweeperen toe, meng alles en giet dan het water erbij zodat de rode kool net onder staat. Laat dit op een laag vuur in een uur gaarstoven. Let op dat de pan niet droogkookt. Test tussendoor of het kookvocht goed op smaak is en voeg zo nodig meer van de smaakmakers toe.
  • Als alles gaar is, giet je het overtollig kookvocht af en roer je een klont boter door de rode kool. Serveer meteen.

Invriezen
Giet het kookvocht niet af en laat de rode kool volledig afkoelen. Vries hem in in diepvrieszakken of -dozen. Laat het de nacht voor het diner ontdooien in de koelkast en warm het vlak voor het serveren op in het kookvocht. Giet het kookvocht dan af, roer er de boter doorheen en serveer meteen

Variatie
Geen kweeperen kunnen vinden bij de biowinkel of op de markt? Gebruik dan gewoon appels. Schil ze, ontdoe ze van hun klokhuis en snijd ze in stukjes.Voeg ze 10 minuten voor het einde toe; als ze te lang meegaren, koken ze kapot.


 

Kaasschnitzel

Deze kaasschnitzel is simpel en lekker. Niet van tevoren klaar te maken, maar de ingrediënten kun je nog voor de ergste kerstdrukte kopen en het maken zelf kost je misschien een kwartiertje.
De kaas kun je de dag voor het diner op de juiste dikte snijden (wikkel hem goed in folie, om uitdrogen tegen te gaan) en de crackers kun je alvast fijnmalen en op smaak brengen (bewaar dit luchtdicht en droog). Voor de kleintjes is het leuk om de kaasplak in een kerstboomvorm te snijden (en dat vinden volwassenen vast ook leuk).

4 platte stukken jonge kaas van ongeveer 1,5 cm dik en zo’n 12 x 6 cm
8 el bloem (in een ruime, platte schaal)
1 ei, geklopt (in een ruime, platte schaal)
6 crackers (ongeveer 80 g), zoals bv. Wasa volkoren knackebrod, fijngemalen (in een ruime, platte schaal)
flinke snuf (versgemalen) peper
1 tl tijm, fijngehakt
olijfolie

  • Meng de peper en de tijm door de fijngemalen crackers.
  • Dep de plakken kaas eerst aan alle kanten in de bloem, haal ze vervolgens door het ei en bedek ze dan met de crackerpaneermeel. Hoe beter de plakken bedekt zijn, hoe minder de kaas gaat lekken tijdens het bakken
  • Verwarm in een koekenpan een flinke laag olijfolie en bak de kaasplakken per 2 of per 4 aan beide kanten in enkele minuten gaar. Voorkom dat ze te zacht worden en gaan lekken; ze zijn dan of al klaar of je moet het vuur zachter zetten. Serveer meteen

Variatie
Meng stukjes fijngehakte noot of wat peperkorrels door de crackerpaneermeel


 

Appeltaart van vier soorten appels met speculaasijs

De appeltaart is één van de makkelijkst te maken taarten en is zelfgemaakt veel lekkerder dan gekocht! Persoonlijk hoeft voor mij door het appelmengsel geen suiker, ik houd ervan als dat een beetje friszuur blijft als tegenhanger voor de zoete zanddeegkorst. Zoetekauwen kunnen er wat (vanillesuiker) aan toevoegen.
Waarom vier soorten appels? De verschillende rassen geven meerdere smaken en texturen aan de taart. De ene appel is zuurder, droger en blijft ook na het bakken steviger, de andere wordt zoet en zacht.
Ik ben een deeg-eter en kom bij de meeste recepten uiteindelijk deeg tekort. Daarom vermeerder ik de receptuur vaak met zo’n 20-30%, net wat het makkelijkste is. Houd je wel deeg over, maak er dan zandtaartkoekjes van!

400 g zelfrijzend bakmeel
275 g boter, op kamertemperatuur
170 g suiker
1 flink ei
snuf zout
75 g rozijnen
1,5 kg appels van verschillende soorten, zoals golden delicious, granny smith, goudrenet en jonagold
75 g walnoten, in stukjes gehakt
1 el kaneel
5 el rum
optioneel: 10-50 g suiker, al naar gelang je smaak
2 el paneermeel

Springvorm met doorsnede van 24 cm
Elektrische oven: 180 °C / heteluchtoven: 165 °C

Het deeg

  • Meng in een kom met een mixer met deeghaken of met je handen het meel, de boter, de suiker, het ei en de snuf zout goed door elkaar, totdat het een mooie, gladde bal deeg is die niet aan de kom of aan je handen blijft plakken (is dat wel het geval, voeg dan wat meer meel toe).
  • Dek de kom af met wat folie en laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast. Ondertussen kun je de appelvulling maken.


De appelvulling

  • Wel de rozijnen ongeveer een kwartier in een bakje heet water. Giet het water af en knijp de rozijnen iets uit, zodat ze niet waterig zijn.
  • Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuizen en snijd ze in plakjes of blokjes.
  • Meng in een kom de appelstukjes, rozijnen, walnoten, kaneel, rum en, als je dat wilt, suiker.
  • Vet een springvorm van 24 cm doorsnede in met boter of gebruik bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht 169 °C).
  • Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem en de zijkanten (tot bovenaan) van de springvorm met ongeveer 2/3 van het deeg. Probeer het deeg gelijkmatig te verdelen, de dikte van de laag moet ongeveer 5 mm zijn.
  • Bestrooi de bodem met de paneermeel, dit neemt het vocht op en zorgt ervoor dat de bodem niet zompig wordt.
  • Vul de vorm gelijkmatig met het appelmengsel en druk het zachtjes aan.
  • Maak van het overgebleven deeg reepjes die je kruislings over je appeltaart legt. Druk deze vast op het deeg van de randen en duw het deeg langs de zijkant iets naar binnen, zodat de taart nog een randje bovenop krijgt
  • De taart kan nu gedurende 50-60 minuten gebakken worden. Test tegen het eind van de baktijd of de taart al klaar is, door zachtjes op de korst te kloppen. Klinkt deze hol, voelt het stevig aan en heeft de taart een mooi kleurtje, dan is hij klaar.
  • Haal de taart uit de oven en laat hem in de springvorm afkoelen. Daarna kun je de taart aansnijden.
  • Serveer de taart met een bol speculaasijs (zie hieronder).

Invriezen
De taart moet volledig afgekoeld zijn. Snijd de taart in individuele stukken en vries de punten apart in. Zo kun je precies het benodigde aantal punten uit de vriezer pakken.
Laat de punten ontdooien in de koelkast en warm ze in de oven, op 180 °C, op in zo’n 8-10 minuten. Niet in de magnetron, dan wordt het deeg zacht!

Tips

  • Zowel het deeg als de appelvulling kun je de dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
  • Wel de rozijnen in de rum in plaats van in water.
  • Je kan de walnoten vervangen door hazelnoten of andere noten en de rozijnen door krenten.


Speculaasijs

Helaas is zelfgemaakt ijs uit bijvoorbeeld de ijsmachine niet meer zo lekker nadat je het hebt ingevroren. Daarom kies je hier voor je favoriete bak vanille- of slagroomijs en breng je het zelf op smaak met speculaas- of koekkruiden.

1 bak slagroom- of vanille-ijs van goede, romige kwaliteit
3-6 tl speculaaskruiden

  • Laat het ijs net zacht genoeg worden zodat je de speculaaskruiden er doorheen kan roeren. Is de bak te klein voor het mengen, dan zit er niets anders op dan er een kommetje ijs uit te halen en dat op te eten.
  • Voeg meer of minder van de kruiden toe naar smaak.
  • Zet het ijs weer in de diepvries.
  • Haal het ijs een kwartier voor het serveren uit de vriezer (hoe meer vet in het ijs, hoe minder lang het nodig heeft om zacht te worden, let hier op!)
  • Maak met 2 lepels of een ijsboltang 4 of 8 bolletjes ijs en serveer deze bij de taart.
Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Rotterdam - Backyard
donderdag, 21 november 2024

 plantaardig, feel good - €€

Den Haag - Moose
donderdag, 07 november 2024

modern Europees - €€

Den Haag - Veggies On Fire
vrijdag, 25 oktober 2024

 puur plantaardig en ambachtelijk - €€

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama