Open menu

hapjesmenu thbKerst is een familiefeest, iedereen komt gezellig samen. Toch is het niet altijd handig om uren lang aan de tafel te zitten, want dan kun je minder makkelijk met iedereen een praatje slaan. Ook de kinderen zitten liever bij elkaar in hoekje. Daarom bieden we dit jaar een hapjesmenu: veel verschillende hapjes die samen een feestelijke maaltijd vormen. Eerst serveren we vier kleinere hapjes in totale fusion stijl. Als een soort hoofdgerecht geven burrito's met pompoen, zwarte bonen en tofu. Afsluiten we doen we met een eerder klassieke cake. Het menu is overigens puur plantaardig.

Voor 4 personen

Sushirijstballen

Gevulde cocktailtomaten met advocado

Gevulde champignons uit de oven

***

Burrito's met pompoen, zwarte bonen en tofu

***

Cake met peer, pecannoten en cranberries

Sushirijstballen

Deze rijsballetjes zijn geïnspireerd op sushi, maar ze zijn veel gemakkelijker te maken. Kinderen kunnen zelfs meehelpen. We maken twee varianten: eentje met wortel en roze gember en eentje met komkommer en bieslook. We maken 8 ballen van elke variant. zo voorkom je dat niemand leeg uitgaat omdat een andere er net twee gegeten heeft.

Voor de rijst

200 g sushirijst
50 ml rijstazijn + 25 g suiker of 50 ml bereide (seasoned) sushiazijn
snuf zout

Voor de gember-wortelballen

1 kleine wortel
2 el fijngehakte roze sushigember (toko of ook gewoon in de supermarkt)
50 g witte sesamzaadjes

Voor de kommer-bieslookballen

½ komkommer
1 flinke el fijngehakte bieslook
50 g zwarte sesamzaadjes

  • Was de sushirijst 3 maal in water totdat het water helder blijft wanneer je het over de rijst giet. Zo verwijder je het overtollige zetmeel. Kook de rijst vervolgens volgens de instructies op de verpakking. Doorgaans breng je de rijst met 3 dl water en een snuf zout aan de kook. Laat op zacht vuur verder koken totdat het vocht opgenomen is. Dit duurt doorgaans 10-15 minuten.
  • Wanneer de rijst gaar is, meng je er de rijstazijn en de suiker onder, of de sushiazijn. Laat eerst afkoelen en bewaar daarna een paar uur in de koelkast. Dat mag ook een hele nacht zijn.
  • Rooster de witte sesamzaadjes in een pan met anti-baklaag op middelhoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Doe ze in een kommetje. Rooster daarna de zwarte sesamzaadjes op dezelfde manier. Omdat je bij de zwarte zaadjes niet goed ziet wanneer ze geroosterd zijn, rooster je eerst de witte, dan heb je al een idee van de tijd die je nodig hebt. Bijkomende tip: ruik en proef. Doe de geroosterde zwarte sesamzaadjes ook in een kommetje.
  • Schil en rasp de wortel grof. Schil de halve komkommer, verwijder de zaden en rasp hem grof. Knijp het vocht zo goed mogelijk uit de geraspte komkommer, al dan niet met behulp van een neteldoek.
  • Verdeel de sushirijst over 2 kommen of diepe borden. Door 1 deel meng je de geraspte wortel en de fijngehakte sushigember, door het andere de geraspte komkommer en de bieslook.
  • Maak nu van elk mengsel 8 balletjes van ongeveer 1 volle eetlepel rijst. Zorg dat je handen nat en schoon zijn. Druk de rijst eerst goed samen tussen je handpalmen en rol er dan een balletje van. Wanneer de rijst aan je handen begint te kleven, was je je handen opnieuw.
  • Rol tot slot de wortelballetjes door het geroosterde witte sesamzaad en de komkommerballetjes door het geroosterde zwarte sesamzaad. Nu zijn ze klaar!

Hapjesmenu sushiballen

Gevulde cocktailtomaten met avocado

Gevulde tomaten zijn een klassieker op de feesttafel. Wij vullen ze iets minder klassiek met een ietwat zure avocadopuree. We gebruiken cocktaitomaten (groter dan een kerstomaat,) want deze kun je goed vullen en die kun je ook goed zonder morsen opeten.

8 cocktailtomaten 
2 avocado's
1,5 el sushiazijn of rijstazijn
½ tl uienpoeder
½ tl knoflookpoeder
chilipoeder naar smaak
1 à 2 el fijngehakte bieslook
snuf zout

  • Was de cocktailtomaten, snij er het hoedje af en hol ze uit met een mesje. Een simpel schilmesje met een houten steel werkte voor mij het best. Vermijd een mesje met een te scherpe punt, want dan prik je er te snel doorheen. Laat de tomaten omgekeerd uitlekken.
  • Pureer het vruchtvlees van de avocado's met een staafmixer of met een vork. Voeg alle andere ingrediënten toe. Breng op smaak met zout.
  • Vul de tomaten met de avocadopuree. Dat kan met een lepel maar ook - en veel sneller - met een spuitzak of een slagroomspuit. Plaats de hoedjes op de tomaten en serveer.

Hapjesmenu tomaten

Gevulde champignons uit de oven

Als warm hapje van het kleine buffet geven we gevulde champignons. We vullen ze niet met roomkaas maar met een paprikamengsel. De stelen van de champignons verwerken we gewoon mee: minder afval en meer smaak.

500 g champignons
1 rode paprika
1 teen knoflook
1/3 tl komijnpoeder
½ tl paprikapoeder
chilipoeder naar smaak
2-3 el havermout of broodkruim
paneermeel of panko
zout
olie om te bakken

  • Maak de champignons schoon. Verwijder de stelen van de champignons volledig, want de holte gaan we opvullen. Snij de stelen in stukken.
  • Maak de paprika schoon en snij hem in blokjes. Bak de paprikablokjes vervolgens samen met de champignonstelen en een fijngehakt teentje knoflook in een anti-aanbakpan met wat olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de komijn, de paprikapoeder en de chilipoeder toe. Bak alles totdat de groenten zacht zijn.
  • Pureer de groentemix samen met de havermout in een blender of met de staafmixer. De puree moet stevig maar ook nog smeuïg zijn. Kruid af met zout en eventueel nog wat extra chilipoeder.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vul de champignons met het mengsel en bestrooi ze met het paneermeel.
  • Bak de champignons vervolgens  zo'n 25 minuten in een voorverwamde oven op 180 graden.

Hapjesmenu champignons

Burrito's met pompoen, zwarte bonen en tofu

Deze burrito's dienen als hoofdgerecht. De vulling is kruidig en gemakkelijk te maken. De pompoen en het tofu-bonenmengsel kun je ruim op voorhand maken. Wanneer je de burrito's bakt, warmt de vulling ook mee op.

Voor de pompoenlaag

700-800 g pompoenblokjes
2 tenen knoflook
1 tl korianderpoeder
½ tl gemalen fenegriek
1 el sesamolie
zout
olie om te bakken
water

Voor het tofu-bonenmengsel

1 middelgrote ui
2 tenen knoflook 
250-300 g stevige tofu (1 blok)
1 tl komijnpoeder 
400 g gekookte zwarte bonen uit blik (uitlekgewicht)
ongeveer 1 dl vocht van het blik zwarte bonen (of kookvocht indien je ze zelf kookt)
4 curryketchup (b.v. Hela, o.a. bij Lidl)
1 el srirachasaus of meer naar smaak
zout
olie om te bakken

Voor de burrito's

8 tortillawraps van 25 cm doorsnede 

  • Doe de pompoenblokjes in een pan met wat olie. Hak de knoflooktenen fijn, voeg ze toe samen met de fenegriek en de koriander en laat even meebakken. Voeg een beetje water toe, laat  de pompoenblokjes zachtjes gaar koken met het deksel op de pan. Roer regelmatig en voeg eventueel nog wat water toe. Het water moet wel verdampt zijn wanneer de pompoen gaar is.
  • De gare pompoen wordt bijna een puree, maar dat is de bedoeling. Wel mogen er gerust nog wat stukjes inzitten. Haal de pan van het vuur, meng de sesamolie onder de pompoen en kruid af met zout.
  • Tegelijkerijd met de pompoen maken we het tofu-bonenmengsel. Snij de ui in halve ringen, hak de knoflook fijn. Bak de uien glazig in een pan met wat olie. Voeg de knoflook toe.
  • Snij de tofu in niet al te grote blokjes en pers deze zachtjes uit tussen twee lagen keukenpapier. Voeg ze bij de uien en bakken een paar minuten mee. Voeg het komijnpoeder, de bonen, de curryketchup, de sriracha en het bonenvocht toe. Laat zo'n 5 minuten zachtjes inkoken. Je hoort een dikke saus te krijgen die geheel bindt. Kruid af met zout en eventueel nog wat meer srirachasaus.
  • Nu maken we de burrito's. Neem een flinke eetlepel pompoenblokjes, verspreid deze relatief onderaan in het midden op een tortilla. Leg hier bovenop wat van het tofu-bonenmengsel. Klap de buitenkanten van de tortilla naar binnen en rol hem op.
  • Bak de burrito's in de contactgrill of op zacht vuur in een droge anti-aanbakpan.

Hapjesmenu burrito

Cake met peer, pecannoten en cranberries

Het menu is eigentijds en een mengeling van allerlei stijlen. Het dessert daarentegen maken we een stuk klassieker om toch nog volledig in de kerstsfeer te zitten. maar ook dit recept is eenvoudig te maken en natuurlijk ook eenvoudig op te eten.

250 g bloem
200 g suiker
2 tl baking soda (natriumbicarbonaat), niet te verwarren met bakpoeder
snuf zout
1 tl kaneel
½ tl kardemom
2 dl sojamelk
1 el ciderazijn (citroensap kan ook)
90 ml neutrale olie + extra om in te vetten
100 g pecannoten + extra voor de afwerking
70 g gedroogde cranberries
1 kleine peer (ik gebruikte doyenné)

Extra: bakpapier, springvorm van 22 cm (de springvorm van 24 cm gaf een taaie rand omdat de cake iets te plat was)

  • Verwarm de oven voor op 170 graden,
  • Meng bloem, suiker, baking soda, zout, kaneel en kardemom in een beslagkom. Voeg daarna de sojamelk, de ciderazijn en de olie toe. Meng het geheel met een houten lepel tot een homogeen deeg. Gewoon mengen is voldoende, gebruik niet een mixer, want dan klop je het beslag te hard op.
  • Hak de pecannoten grof en meng ze samen met de cranberries door het beslag.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de bovenste randen in met olie. 
  • Verdeel het cakebeslag gelijkmatig over de vorm. 
  • Schil het peertje en verwijder het klokhuis en de steelaanzet. Snij ze in plakjes en steek deze rechtop in het beslag. Werk verder af met een paar pecannoten.
  • Bak de cake 50 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. De cake is gaar wanneer je er met een houten prikker in prikt en deze er schoon uitkomt. Laat de cake vervolgens minstens een uur afkoelen (en opstijven) in de vorm. Dit is belangrijk bij plantaardige cake. Anders valt hij uit elkaar.

Hapjesmenu cake

 

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama