Open menu

ah vegetarische gourmetschotelGisteren heb ik weer wat geleerd: runderaroma kan en mag blijkbaar ook vegetarisch zijn. Wij kregen de melding dat de "AH Mi­ni ve­ge­ta­ri­sche gour­met­scho­tel" runderaroma bevat en dus niet vegetarisch is. Na dit op de sociale media te hebben gemeld, bleek het gelukkig vals alarm: de vegetarische gourmetschotel is wel degelijk vegetarisch. Je kunt het dus gerust in je gourmetpannetje leggen. Het blijft natuurlijk wel erg ongelukkig en verwarrend om 'runderaroma' op een vegetarisch product te schrijven. En waarom zou de Vegetarische Slager dan geen 'gerookte speckjes' zonder vlees mogen verkopen?

Allereerst: Albert Heijn heeft naar aanleiding van de melding beloofd dat ze dit op de verpakking zullen aanpassen, waarvoor dank. Onze actie was misschien wat overhaast, maar ons inziens wel terecht op de dag dat heel Nederland zich voorbereidt op het traditionele kerstgourmetten.

Eigenlijk is het voor de verandering wel geinig dat we eens een keer te maken hebben met een 'verborgen vegetarisch' product en niet met 'verborgen dier' in een ogenschijnlijk plantaardig product (zoals een paar jaar geleden de verrassende groente van Bonduelle). Maar het maakt de boel er niet overzichtelijker op. Zeker als je bedenkt dat de NVWA in oktober op hoge poten de Vegetarische Slager op de vingers meende te moeten tikken: als een product 'kip' in de naam heeft, moet er ook kip in zitten, anders is het misleiding.

Mag je als vleeseter verwachten dat runderaroma van rund wordt gemaakt? Of, andersom, mogen vegetariërs er vanuit gaan dat runderaroma vegetarisch is? Geen van beide dus, klaarblijkelijk. Zoals de Keuringsdienst van Waarde vorig jaar liet zien, kunnen aroma's natuurlijk, natuuridentiek of kunstmatig zijn. Natuuridentieke en kunstmatige aroma's zijn doorgaans (maar niet altijd) vegetarisch en vaak zelfs veganistisch, maar een natuurlijk aroma moet gemaakt zijn van de grondstof die de naam aan het aroma geeft: 'natuurlijk runderaroma' moet dus rund bevatten. Daarentegen hoeft kunstmatig aroma niet (maar mag wel) rund bevatten (en mag gek genoeg niet 'kunstmatig aroma' heten, maar alleen 'aroma'). Hoe verwarrend en mogelijk misleidend wil je het hebben?

Wat is belangrijker? Er zorg voor dragen dat iemand die vlees wil eten, vlees kan eten? Of er zorg voor te dragen dat iemand die geen vlees wil eten dat niet ongewild binnen krijgt? Nu is vlees toevallig geen allergeen, maar laten we 'vlees' eens vervangen door 'schaaldieren'. Wat is belangrijker: zorgen dat mensen die schaaldieren willen eten dat ook kunnen, of zorgen dat mensen die er levensbedreigende reacties van kunnen krijgen, dat niet ongewild binnen krijgen? Of dat ze producten dan maar geheel vermijden, omdat ze het ook niet meer weten.

Beste Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: vegetariërs en veganisten mogen dan wel niet meteen sterven van een piepklein stukje vlees of een drupje aroma gemaakt van runderbloed, toch vind ik dat we er recht op hebben te weten en te bepalen wat we eten, en vooral wat we niet willen eten. Het wordt hoog tijd dat er duidelijke richtlijnen komen hoe aroma's op verpakkingen moeten worden gespecificeerd. Dan mogen vleeseters er vanuit gaan dat daar waar in de ingrediëntendeclaratie 'rund' of 'kip' staat, dat daar ook rund of kip in zit. Let wel: we hebben het over de ingrediëntenlijstjes, niet over productnamen als kipstuckjes, waarbij in koeienletters 'Vegetarische Slager' op de verpakking staat geschreven, en 'kip' niet in het ingrediëntenlijstje opduikt, en zeker niet over zelfgemaakte vegan schnitzeltjes. En dan mogen wij er op onze beurt vanuit gaan, dat als er geen 'rund' of 'kip' in het ingrediëntenlijstje staat, dat dat ook niet het geval is. Dan hebben we duidelijkheid en is iedereen tevreden. Deal?

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama