Open menu

Supermarktbobo's zijn schijtluizen die niks aandurven. Daarom wil het in Nederland maar niet lukken met biologische producten. Zegt een Wageningse hoogleraar milieubeleid.

Nou ja, hij gebruikt niet helemaal dezelfde termen, maar daar komt het wel op neer.

Elk jaar stuurt de biologische sector trouw een jubelpersbericht uit dat de verkoop van biologische producten weer met x procent gegroeid is en dat nemen krantjes dan braaf over. Zonder zich verder in de cijfers te verdiepen of er eens een kritische blik op te werpen. Want wat stelt een groei van x procent eigenlijk voor? Nou, weinig dus: 'biologisch' heeft in Nederland maar een marktaandeel van een schamele 2 procent.

Wij zijn geen krenten!
Komt doordat Nederlanders zulke krenten zijn, was altijd een populaire verklaring. Waarbij ter illustratie dan de lange rijen bij de Kiloknaller-slager werden aangevoerd. Maar daar klopt dus geen mallemoer van, zo begrijpen we van de Wageningse hoogleraar milieubeleid Gert Spaargaren. Hij is ervan overtuigd dat anderhalf miljoen consumenten bereid zijn vaker verantwoord geteelde producten te kopen. "Er is een enorme beweging van consumenten die zich zorgen maakt over voeding, maar er wordt in Nederland niets creatiefs mee gedaan," verkondigt hij in de kolommen van de GPD-dagbladen.

En daar heeft de goede man wel een punt, want wat doen we hier om de consument te overtuigen om biologische producten te proberen? Ze een weekje in de bonusaanbieding gooien. Er de toverspreuk 'biologisch eigenlijk heel logisch' boven hangen.

Meer lef nodig
Pas als de supermarkten er serieus instappen, een fatsoenlijk aanbod bieden en daarover helder communiceren, onstaan er volgens Spaargaren mogelijkheden voor biologisch. "Wholefoods in de Verenigde Staten hangt bij hun verse vis bijvoorbeeld een kaart met de vangplaats en de milieudruk. Sainsbury’s in Engeland communiceert dat ze hun CO2-uitstoot reduceren. Bij de Migros in Zwitserland kan je je tube tandpasta bijvullen. Maar in Nederland zie ik het niet terug."

Supermarkten moeten gewoon een beetje meer lef aan de dag leggen is Spaargarens boodschap, want kansen om biologisch aan de man te brengen zijn er volop. Hij kan ze zo opsommen: de gezondheidstrend, de zorgen over voedselveiligheid, de roep om meer aandacht voor dierenwelzijn, de populariteit van het begrip fair trade. Als supers daarop creatief inspringen kan het aandeel van verantwoorde producten volgens hem makkelijk groeien naar 25%.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

the Kitchenary

horecarama