De Koninklijke Horeca Nederland speelt oma agent. Als je je bordje niet netjes leeg eet, dan krijg je een boete van wel tien eurocent. Een kind in Sierra Leone kan daarvan zijn buikje rond eten. Prima initiatief of zinloze actie?
Vrijwel elke babyboomer en generatie-X'er zal zich dit tafereel levendig kunnen herinneren. Jij, jaartje of tien misschien, zit aan een bord met sufgekookte spruitjes, die je echt niet van plan bent op te eten. Voordat er met straffen wordt gedreigd, wordt er eerst een moreel appèl op je gedaan: 'Denk aan de arme kindjes in Afrika, die zouden zielsdankbaar zijn voor zo'n maaltijd.' Kom op zeg, als zo veel kindjes blij zouden zijn met die sufgekookte spruitjes, waarom moet ik ze dan door mijn strot duwen?
Tegenwoordig is het niet je moeder of je oma die jou probeert over te halen je bord leeg te eten. Nee, het is de Koninklijke Horeca Nederland die politieagent speelt: als jij in een restaurant je bordje niet netjes leeg eet, dan krijg je een boete van wel tien eurocentjes. Die tien eurocentjes worden overgevlogen naar Sierra Leone - een kind kan daarvan een hele dag eten.
Op het eerste gezicht een sympathieke actie. Met deze (vrijwillige) ludieke 'boete' lever je een 'maatschappelijke bijdrage'. Maar ergens riekt deze actie naar de sufgekookte spruitjes die je voor geen geld ter wereld door je keel wilt proppen. Als ik niet zelf mijn bord op mag scheppen, mag ik dan op zijn minst bepalen wat ik eet en wat ik laat staan? En als je toch zonodig oma agent wilt spelen, hef dan meteen een 'boete' die zoden aan de dijk zet.
Overigens geeft de Koninklijke Horeca Nederland zelf geen cent aan het initiatief: "We bestaan dit jaar 125 jaar en komen zelf met een actie voor het goede doel. We halen later dit jaar geld op voor zwervers in Nederland." Alsof restaurants zelf geen eten bij de vleet wegsmijten. Als men daar een boete op zou heffen, zou een compleet ontwikkelingsland zich dagelijks een indigestie kunnen eten.
Weet je wat? Als ik mijn bordje niet leeg kan eten, mag de Koninklijke Horeca Nederland rustig de resten voeren aan de lokale Swiebertjes. En de door oma getraumatiseerde babyboomer heeft nu eindelijk de gelegenheid de hem aangepraatte schuld af te lossen - een aflaat kost slechts tien cent. De arme kindjes in Afrika zullen er hoogstwaarschijnlijk geen korrel rijst rijker van worden, maar ons geweten is tenminste gesust. Prima initiatief, jongens!