Een culinair nieuwtje op een workshop voor informatici in het Duitse Würzburg. Het team CookIIS van de vakgroep Intelligente Informationssysteme van de Universität Hildesheim presenteerde zijn intelligente receptenzoekmachine. De zoekmachine herkent automatisch ingrediënten die niet geschikt zijn voor vegetariërs en suggereert alternatieven. Maar daar blijft het niet bij: type een paar ingrediënten of een bepaalde keuken in en het systeem levert je een compleet driegangenmenu.
Even op het Web naar een lekker recept zoeken, dat is voor velen de gewoonste zaak van de wereld. Toch is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg, zeker voor vegetariërs. Sommige ‘vegetarische’ recepten blijken kippenbouillon of spek te bevatten en dat recept voor die lekkere taart krijg je niet te zien, omdat het gelatine bevat - hoewel je die gelatine best door bijvoorbeeld agar agar kan vervangen. Dat moet slimmer kunnen.
Computer Cooking Contest
Dat vonden ook de organisatoren van de European Conference on Case-Based Reasoning. Ze schreven een wedstrijd uit, de 1st Computer Cooking Contest. Kandidaten moesten een programma schrijven dat herkent wanneer je in een recept ingrediënten kunt vervangen door een geschikt alternatief en wanneer je een niet-gewenst ingrediënt (bijvoorbeeld knoflook) kunt weglaten. Bovendien moest een driegangenmenu worden samengesteld dat aan de volgende randvoorwaarden voldoet: “Ik wil een Chinees menu koken. Ik heb champignons, ketjap, tofu en gember. Dessert het liefst met fruit.” Bekende koks beoordeelden de kwaliteit van de zoekresultaten.
Slimme regels en sambal bij
Het eigenlijke doel van de wedstrijd is om het vakgebied kunstmatige intelligentie voor een groter publiek inzichtelijk te maken, en dan vooral de techniek case-based reasoning. Simpel gezegd is case-based reasoning een manier om nieuwe problemen op te lossen op basis van oplossingen voor eerdere problemen, die worden veralgemeniseerd en in regels vastgelegd. Als bijvoorbeeld vaak genoeg gelatine door agar agar wordt vervangen, wordt dit als standaardsuggestie opgenomen voor vegetariërs. Een andere regel zou kunnen zijn dat je dure ingrediënten, waarvan je maar heel weinig hoeft te gebruiken, gewoon weg kunt laten.
Het team uit Hildesheim gooide hoge ogen bij de Menu Challenge. Ze maakten en gebruikten een zogenaamde ontologie, waarin bijvoorbeeld staat dat de Indiase keuken een Aziatische keuken is, dat pasta een Italiaans gerecht is en dat soep meestal een voorgerecht is. Door slim deze feiten te combineren, wisten ze een Chinees menu te creëren dat erg in de smaak viel bij de jury. De winnaar van de wedstrijd was het team “What’s in the fridge” uit Dublin.
Zelf uitproberen
En het mooie is: de CookIIS zoekmachine kun je nu zelf uitproberen. De (Engelstalige) receptendatabase bevat op dit moment slechts 888 recepten, maar voor de 2nd Computer Cooking Contest wordt waarschijnlijk een ‘echte’ receptensite als uitgangspunt genomen. De Hildesheimers hebben opmerkelijk veel aandacht besteed aan het vegetariërvriendelijk maken van recepten. Reacties en suggesties kun je op het Forum kwijt. Uiteraard spelen we de beste tips door aan het CookIIS team.