Open menu

Variatie in de Keuken is een initiatief dat staat voor lekker vegetarisch koken met meer groente waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. In samenwerking met de Librije werd op 26 mei in Zwolle een workshop koken met groenten voor hobbykoks georganiseerd. Variatie in de Keuken hoopt zo meer consumenten te bereiken die willen leren om op sterrenniveau vegetarisch, duurzaam en met veel groente te koken. Vegatopia was er bij om te kokkerellen en te proeven!

 Op een grijze zondagmiddag reisden we naar Zwolle waar we hartelijk werden onthaald in het Atelier bij Librije’s Zusje. Na een welkomstdrankje en een bolletje geitenkaas geglaceerd met bietengelei als hapje kregen we een presentatie over de doelstelling van Variatie in de Keuken en waarom vegetarisch eten in het kader van meer duurzaamheid een goede en noodzakelijke stap is.

Librije's chef Jenneke, die de workshop begeleidde, gaf een korte introductie over de Librije en de recepten die voor de workshop op het programma stonden. Zo staat het sterrenrestaurant Librije bekend om zijn groentekeuken; het vegetarische 8-gangenmenu op de kaart loopt heel goed, en wordt niet alleen besteld door vegetariërs. Vervolgens kregen we in sneltreinvaart uitleg over, onder andere, het trekken van bouillon van knolselderij, het bereiden van quinoa, en waarom de groene Puy-linzen bij uitstek geschikt zijn voor salades. Ook gaf Jenneke een demonstratie hoe je met een grote gasbrander heel makkelijk paddenstoelen kunt aanbakken: spectaculair, maar daar moet je aanrecht ook maar tegen kunnen...

In het prachtige en heel ruime atelier werden we in groepen opgedeeld om per keukenblok een compleet vier-gangendiner te bereiden. Eenmaal aan de slag bleken de recepten behoorlijk uitdagend: wij maakten het toetje en niet alle ingrediënten waren ons bekend. Ook was het even zoeken hoe het inductiefornuis werkte en toen we dat eenmaal uitgevonden hadden, zetten we het weer per ongeluk weer uit. Leuk was ook dat we verschilende apparaten hebben mogen gebruiken die niet iedereen standaard in de keuken paraat heeft, zoals een droogoven, een stoomoven, en een alom geprezen Kitchen Aid, wat inderdaad een heerlijk apparaat bleek te zijn. Het was behoorlijk aanpoten om binnen de tijd de vijf verschillende onderdelen voor het dessert zo ver voor te bereiden dat het later alleen maar ‘geassembleerd’ hoefde te worden. Tijdens het koken konden we gelukkig alvast van heerlijk, vers afgebakken brood met roomboter snoepen, en tussendoor kregen we ook een glaasje koude soep van knolselderij. Uiteindelijk waren alle voorbereidingen afgerond en konden we eindelijk aan tafel. Zelfs alle onderdelen van ons dessert waren op tijd klaar en er was wonderwel niks mislukt.

Dit stond er uiteindelijk op het menu:


Salade van quinoa met geitenkaas, snijbonen en gepofte rijst


Pittige linzen met koriandercrème, gekonfijte ui, bundelzwammen en yoghurt


Spitskoolrolletjes met macadamia en ras el hanout


Rijstebrij, eiwitschotsen, kokoscrème, rozengel en lychee ijs

Na het koken werd gang voor gang het bord voor iedereen mooi opgemaakt. Helaas liep de workshop wat uit, waardoor we alleen het voorgerecht en het tussengerecht hebben kunnen proeven. In de trein terug naar huis proefden we nog van ons zelfgemaakte toetje, dat we in een bakje hadden meegekregen. Zoet en vooral het rozenwater overheerste: wel heel lekker en bijzonder! Uiteraard kreeg iedereen de recepten die tijdens de workshop werden gebruikt mee naar huis. Als inspiratie voor iedereen die niet aanwezig was, zullen we morgen één recept daarvan hier op Vegatopia publiceren.

De komende tijd staat er nog een aantal workshops door Variatie in de Keuken in samenwerking met de Librije gepland, klik hier voor een overzicht. Meer foto's van deze workshop staan op de Facebook-pagina van Variatie in de Keuken.

foto's: Ayako Nishibori / Variatie in de Keuken

the Kitchenary

horecarama