Wat staat er deze week op het menu? Nederland en de rest van de wereld. We maken oerhollandse gerechten zoals kaassoep en Kamper steur met stamppot. Ook bereiden we een iconisch gerecht uit Servië, kaasburek, en eentje uit Brazilië, maïspudding. Fushion eten krijg ook een plaats in de vorm van schorseneren op Aziatische wijze en friet van zoete aardappel.
Maandag
De week beginnen we met Nederlandse kost. We maken een vullende kaassoep met pittige kaas. Daarbij eten we nog geroosterd boerenbrood en een salade van bladsla, geraspte wortel, bleekselderij, witte bonen en een mostervinaigrette.
Dinsdag
Schorseneren verdienen best wel wat meer aandacht. Jammer genoeg kennen de meesten te weinig recepten om de groente écht interessant te maken. Daarom maken we vandaag eens schorseneren op Aziatische wijze. Hierbij geven we nog mie en gebakken tofuplakken.
Woensdag
Er ligt nog een venkelknol in de koelkast. Deze heeft soms hetzelfde imagoprobleem als de schorseneer. We snijden de knol in flinterdunne plakjes met behulp van een mandoline of een goed mes. We mengen de venkel onder een sausje van yoghurt, peper, zout, gemalen komijn en een beetje chilipoeder. Deze venkelsalade laten we minstens een uurtje in de koelkast staan. We serveren de salade met een Valess kaasschnitzel, zilvervliesrijst en plakjes rode biet.
Donderdag
Kamper steur is één van de meest bekende Nederlandse gerechten die in oorspronkelijke vorm vegetarisch zijn. Volgens sommigen is dit een wintergerecht, maar half oktober hebben we hier ook al trek in. Vandaag bereiden we Kamper steur volgens het recept van Hedwig, samen met een klassieke preistamppot.
Vrijdag
Geen Nederlandse keuken vandaag, maar wel kaasburek, een zeer populair hartig gebak uit de Balkan. Hierbij serveren we de al even traditionele shopska salade. Deze salade lijkt wat op de Griekse salade.
Zaterdag
Op zaterdag mag het al iets feestelijker. We maken een moderne maaltijd, gebaseerd op traditionele recepten. We maken gekarameliseerd witlof, linzenburgers en zoete-aardappelfrieten uit de oven. Geen wasabi of avocado in huis voor de saus? Gebruik dan truffelmayonaise. Ook erg lekker.
Zondag
De Braziliaanse maïspudding die vandaag op het menu staat wordt doorgaans gegeten als dessert of als tussendoortje. Maar eigenlijk past hij ook prima bij een uitgebreid zondags ontbijt samen met verse broodjes en croissantjes. Voor een extra Braziliaanse toets vervang je het gebruikelijke sinaasappelsap door vers ananassap met munt.