Nederland zwaait deze week af als voorzitter van de Europese Unie. Aanleiding om een zevendaagse culinaire toer door Europa te maken. In de meeste lidstaten is het vlees wat de klok slaat in de traditionele spijzen als goulash, cassoulet en moussaka. Wij toveren die typische gerechten in een handomdraai om in smakelijke vega-varianten.
Maandag
Zoete broodjes bakken is misschien geen slechte start van deze week. In Zweden kunnen ze dat goed, ontdekte Jessi. Zij noteerde daar het recept voor kaneelbroodjes. Voor het avondeten gaan we naar de vaak genoemde bakermat van de democratie: Griekenland. In plaats van gehakt in de moussaka gebruiken we linzen en Quorn.
Dinsdag
In visland Portugal is het toch echt wel zoeken naar een origineler vegetarisch gerecht dan tomatensalade en groentesoep. De typisch Portugese bacalhau vervangen kan natuurlijk ook. Met aardappels, olijven en paprika krijg je een ovenschotel die lijkt op deze visschotel. De Scandinavische zoetigheid smaakt naar meer, dus we bakken ook Finse runeberggebakjes.
Woensdag
De Litouwse bietensoep met dille heeft niet alleen een spetterende paarse kleur, maar is ook van zichzelf al vegetarisch. Uit het historische hart van de EU bakken we aansluitend Frans-Duitse Flammkuchen. In plaats van met de traditionele spekjes, garneren we die met witlof en peer.
Donderdag
De laatste dag van het Nederlandse EU-voorzitterschap. Nog Hollandser dan aardappelen-vlees-groenten is waarschijnlijk onze stamppot – die alleen compleet lijkt te zijn met worst en/of spek. Een vega-rookworst kan dat vervangen, maar Jannika vindt champignons in de zuurkool beter. Of serveer hutspot (met wortelen én pastinaak) met geitenkaas en noten.
Vrijdag
Slowakije is nu EU-voorzitter. Van alle groenten is zuurkool in Slowakije het meest populair. In de soep, met gnocchi en vooral ook met vlees. De Slowaakse keuken kent invloeden uit de buurlanden Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije. Een populair Hongaars gerecht is goulash. Jennifer bedacht de vega-versie. En omdat het ook vrijdag snackdag is, maken we Deense frikandellen.
Zaterdag
Veel van de nationale gerechten in Europa zijn typische wintergerechten: stevige kost voor koude dagen. Dat weerhoudt ons er niet van de Franse cassoulet te maken, met witte bonen, aardappel, wortel en paprika. Toch liever iets zomers? Maak dan de Spaanse minitortilla’s met lauwwarme spinaziesalade.
Zondag
We eindigen de week in het hart van Europa, met Brussels lof en krieken. Uit het Belgische kerstmenu van afgelopen jaar halen we twee recepten waarvoor de ingrediënten ook in de zomer goed verkrijgbaar zijn: witlofsoep met Belgisch bier en warme kersen met vanillesaus. Maak bij de soep het supersnelle bierbrood met geitenkaas en een groene salade. En om het Europese feestje compleet te maken, bakken we Pieks Eurosterrenkoekjes met maanzaad.