Open menu

ontbijt doordeweeks eelco thbZeker door de week hebben mensen vaak hun eigen, vaststaande ontbijtroutines - dat bleek ook uit de artikelen over de ontbijtgewoontes van mijn mederedacteuren. Ik ontbijt door de week steevast met zelfgebakken brood met hartig beleg, maar in het weekend neem ik graag de tijd voor een goede brunch.

In een grijs verleden heb ik een poosje ontbeten met muesli, fruit en yoghurt - dat zou erg gezond zijn. Na een schaal muesli was ik inderdaad verzadigd, maar ik ontbijt toch het liefst hartig, en met brood.

Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond, wil ik niets anders meer dan lekker stevig brood. Op zaterdagavond wordt dan ook een voordeeg van zuurdesemstarter gemaakt - en als we dat vergeten, maken we een gistbrood met lekker veel zaden en pitten.

Het is verleidelijk en makkelijk om je brood met kaas te beleggen. Om wat plantaardiger te eten en meer af te wisselen, heb ik tegenwoordig eigenlijk altijd zelfgemaakte hummus, (rucola)pesto en gemarineerde tofureepjes in de koelkast. Ook Hüttenkäse (in goed Nederlands noemen we dat cottage cheese) met wat chiliolie komt regelmatig op brood. En groente dus: met name radijs, kerstomaat, komkommer, paprika en rucola. Ik vind dat lekker, het geeft het ontbijt kleur en je hebt meteen je eerste portie groente binnen.

Een ontbijt is niet compleet zonder voldoende vocht, het is net alsof mijn lichaam daarom vraagt. Er staat dus steevast een pot thee, een karaf water en regelmatig een glas karnemelk op tafel.

In het weekend nemen we, als het even kan, ruim tijd voor een uitgebreide brunch. Dan gaat er hartig gevuld Turks brood, verse broodjes en een croissant de oven in, vaak ook met wat gemarineerde tempehreepjes. Af en toe komt er ook een gekookt eitje op tafel, en soms krijg ik het op mijn heupen en maak ik een Midden-Oosterse brunch, met onder andere shakshuka. Een hartige pannenkoek, liefst gevuld met spinazie, vind ik ook niet te versmaden.

Vaak wordt het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Wat mij betreft wedijvert het ontbijt inderdaad met de warme avondmaaltijd, al ziet die avondmaaltijd er door de week veel gevarieerder uit dan mijn ontbijt.

ontbijt doordeweeks eelco


Meer ontbijtgewoontes!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama