We hoorden onze Belgische redacteuren er al over: seitan van Bertyn zou zalig zijn. En inderdaad: dit is bijzonder lekkere, authentieke seitan - en ook nog eens 100% biologisch.
Tijdens de Veggiefair in oktober proefden we de speltseitan van Bertyn voor het eerst, en vanwege de introductie in Nederland kregen we alle soorten opgestuurd. We kennen seitan vooral als grote stukken in een pot, maar die van Bertyn komen in mooi vormgegeven kartonnen pakjes met een beetje een zen-uitstraling. Bertyn biedt een aantal leuke smaakvariaties en vormen: 'steaks´, 'blocs' en kleine stukjes die ze bij Bertyn 'tops' noemen. Voor elk wat wils dus, zowel voor wie al vaker seitan eet, als voor wie het product nog niet zo goed kent.
Seitan maak je door gluten, uit bijvoorbeeld spelt of tarwe, te kneden. Seitan bevat volwaardige eiwitten, zelfs twee keer meer eiwitten dan tofu. Seitan is een veelzijdig product dat je kunt bakken, roerbakken, grillen of stoven. Bertyn seitan heeft een goede textuur en is absoluut niet gummi-achtig - iets dat je nog wel eens ziet bij andere seitanproducenten. Een flink aantal producten van Bertyn is niet van tarwe maar van spelt gemaakt - en niet zomaar spelt, maar Oberkülmer Rotkorn oerspelt. De seitan van tarwe wordt overigens ook van een oersoort gemaakt: Manitoba oertarwe. Een authentieke seitan dus, ambachtelijk gemaakt van oergranen, met traditioneel gefermenteerde sojasaus.
We proefden onder andere de Tamari Steak, die we bakten in wat olie, en waren enthousiast over de lichtzoute smaak van de tamari en het krokante korstje van de seitan. Lekker met gestoomde groenten en rijst. Ook probeerden we de Gula Jawa Chili Tops uit, kleine stukjes in een zoetpittige saus, die het goed doen in een roerbakgerecht of in een pitabroodje, of - zoals wij deden -, als tapasgerechtje. Maar er is ook een Pepper Steak, Satay Tops en meer.
De seitanproducten zijn alle eiwitrijk en bevatten weinig koolhydraten. Een aantal soorten bevat Gula Jawa ("Javaanse suiker"), andere zijn suikervrij. Je kunt de producten koken of bakken, maar wij kozen er steeds voor ze te bakken.
De smaak is toegankelijk, hoewel je je door bijvoorbeeld de naam 'steak' ook weer niet op het verkeerde been moet laten zetten: dit is geen biefstuk of een product dat probeert een biefstuk te zijn. Op de site van Bertyn vind je leuke receptideeën. De seitan is tamelijk machtig, en veel verpakkingen zijn redelijk groot. Dat is wel goed om je te realiseren, want de meeste verpakkingen kosten tussen de zes en negen euro. Dat is niet goedkoop, maar daar eet je dus met meer dan twee personen van. Ook kun je de seitan vier of vijf dagen in de koelkast bewaren, of je vriest een deel in. En er worden écht goede ingrediënten gebruikt door Bertyn.
Je zult de seitan in steeds meer biologische winkels zien, bijvoorbeeld nu al bij Biomarkt Amsterdam, De Gimsel Rotterdam en Biodrome Goes. Je kunt de seitan ook online bestellen. Wij zijn alvast enthousiast!
Dit is een door Bertyn gesponsord artikel, maar wij staan wel volledig achter de inhoud. Meer weten over adverteren op Vegatopia? Kijk dan hier.