Open menu

Het Franse magazine Vegemag onthulde vorige week dat in veel groenteconserven van Bonduelle vlees 'verstopt' zit. Het natuurlijke aroma van de 'haricots verts' komt van vleesbouillon. De reactie van Bonduelle Frankrijk was op zijn zachtst gezegd niet erg handig. Maar hoe vegetarisch zijn groenteconserven in Nederland en België? Vegatopia ging op onderzoek uit.

Wij koken het liefst zonder pakjes en zakjes, en als het even kan met verse groente van het seizoen. En toch grijpen we ook regelmatig naar groenteconserven: bonen en erwten uit blik bijvoorbeeld heb je een stuk sneller op tafel dan de gedroogde varianten. Spinazie, doperwten of boerenkool uit de diepvries zijn ook prima alternatieven voor vers. Mooi dus dat producenten als Bonduelle en HAK een breed assortiment groenteconserven aanbieden.

En dan ineens bericht het Franse magazine Vegemag dat veel van die groenteconserven helemaal niet vegetarisch zijn. In een brief bevestigde Bonduelle Frankrijk dat in een heel rijtje producten "natuurlijk aroma" op basis van vlees zit. Die lekkere smaak van de haricots verts, de Griekse champignons, en de doperwten en worteltjes komt van vleesbouillon - in Frankrijk tenminste. Zelfs de Franse spinazie à la crême heeft blijkbaar een lekker vleessmaakje nodig. Maar blijkbaar wel zo'n subtiel smaakje dat vrijwel niemand het tot dusver heeft gemerkt.

In de brief benadrukt Bonduelle Frankrijk dat ze zich aan alle wettelijke voorschriften houden. Wel zullen ze "de mogelijkheden bekijken om voor de vegetarische consumenten op de website extra informatie over de herkomst van het natuurlijke aroma te geven". Niet erg tevredenstellend dus.

Wij trokken op onderzoek uit en vroegen Bonduelle Benelux hoe dit nu eigenlijk met de producten voor België en Nederland zit. Op de website staat namelijk bij een aantal producten, onder andere doperwten met worteltjes, de gevreesde term 'natuurlijk aroma'. Bonduelle Benelux antwoordde dat er in de Benelux slechts drie producten "zeer kleine hoeveelheden (tot max. 0,5%) van aroma's, bereid met kip, rundvlees, varkensvlees of lamsvlees bevatten":

Nederland:

  • Witte bonen in Tomatensaus 200 gr. (bouillon: gerookt varkensvlees)

België:

  • Witte bonen in Tomatensaus 800 gr., 400 gr. en  200 gr,. (bouillon: ger. varkensvlees)
  • Flageolets/Groene Kidneybonen 400 gr. (bouillon van gevogelte:kip) 

Bonduelle belooft dat er extra informatie aan de website zal worden toegevoegd en dat deze informatie op "zo kort mogelijke termijn op onze labels vermeld gaan [sic] worden. Dit om het keuzemoment in de winkel te vergemakkelijken."

Een prima antwoord waar je wat mee kunt. Toch zijn wij nog niet geheel overtuigd. De Belgische 'groene peulbonen' en de Nederlandse 'groene kidneybonen' hebben op de website identieke beschrijvingen ("Deze lichtgroene boontjes hebben een zacht romige smaak") en vrijwel identieke verpakkingen. De Belgische versie bevat, volgens de site (die op het moment van schrijven, 10 mei 2015, nog niet is aangepast), "natuurlijke aroma's, natuurlijke kruidenaroma", de Nederlandse versie niet. Daarmee is een vergissing wel erg snel gemaakt. En de declaraties mogen dan de regels van de wet volgen, maar transparantie is anders. Als je zelfs bij een ogenschijnlijk onschuldig product als 'witte bonen in tomatensaus' (met 'aroma's') moet opletten, is het einde zoek. De 'verrassende groente van vandaag' is ons dus iets te verrassend.

Update (11 mei 2015): vandaag zijn de productbeschrijvingen op de Nederlandse en Belgische websites aangepast. Bij de genoemde producten (links staan in de vorige alinea) wordt de 'vleselijke inhoud' nu nader gespecificeerd. Bij verschillende producten op de site van Bonduelle Frankrijk staat nu een algemene zin dat "er in het aroma ingrediënten van dierlijke afkomst" zitten.

Hoe zit het dan met die andere grote aanbieder van groenteconserven? HAK meldt dat "nagenoeg alle producten van HAK geschikt [zijn] voor vegetariërs en veganisten", met slechts twee uitzonderingen:

  • Roomspinazie. "Dit product is gemaakt met echte room en bevat dientengevolge lactose en melkeiwit. Dit staat als allergeen gedeclareerd op ons etiket en onze site. Dit product is zowel in Nederland als in België verkrijgbaar."
  • Bonenschotel Chili con carne. "In het aroma van dit product is rundvlees verwerkt. Dit product is niet verkrijgbaar op de Belgische markt."

Dat er room zit in roomspinazie en dat chili con carne 'con carne' is, dat kunnen we zelf ook bedenken, maar toch netjes dat ze deze uitzonderingen noemen. Bovendien worden de dierlijke ingrediënten op de website netjes expliciet gemeld.

Onze voorzichtige conclusie: u moet de groente van HAK hebben!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama