Open menu

kerst2023 thbDe thema's voor de kerstmenu's van dit jaar waren snel bedacht. Sven wilde aan de slag met een origineel Grieks menu, met lekker veel mezze. Eelco opperde een Barbie-menu, naar aanleiding van de feel-good zomerfilmhit. Even leek het een goed idee om in plaats van Barbie zelf de ultieme Barbie-kleur - roze natuurlijk - als thema te nemen, maar al snel waren we weer terug bij het oorspronkelijke thema.

Het jaar 2023 werd en wordt gekenmerkt door grote zorgen en onzekerheden over het klimaat, de politiek en verschillende brandhaarden. Waarschijnlijk mede daarom - en vanwege de onverwacht regenachtige weken tijdens de zomervakantie - sloten veel mensen zich in de bioscoop even af van de wereld met het onwaarschijnlijke duo Oppenheimer en Barbie.

Bij het bedenken van de kerstmenu's speelde escapisme duidelijk ook een rol. We hadden behoefte aan uitgebreide menu's met veel troostrijke gerechten. Als je het Barbie-menu of het Griekse kerstmenu compleet gaat maken, dan moet je wel wat tijd inplannen - maar de individuele gerechten zijn helemaal niet zo ingewikkeld of tijdrovend.

Het plantaardige Barbie-menu heeft uiteraard geen gebrek aan gimmicks. De kleur roze speelt nadrukkelijk een rol, en ook culinaire popcorn mag niet ontbreken. Het menu is een samenwerking van Emma, Helen en Jol - op afstand, maar met veel overleg. De pastinaakcappuccino is een mooie opmaat voor het roze kerstboeket met popcorn. Het hoofdgerecht, groene en roze Barbie-ravioli met biet en doperwt wordt begeleid door een heuse hasselback-pompoen. Het menu wordt afgerond met verfijnde sinaasappel petit fours met abrikozensaus.

Barbie voorgerecht poppen

Het Griekse kerstmenu is gemaakt door Sven, die duidelijk geïnspireerd was. Het menu begint met vier mezze om te delen: auberginesalade, courgettekoekjes, tzatziki en hummus. Het hoofdgerecht is een stevige uientaart met feta met erbij een frisse groene salade. We sluiten in stijl af met een Griekse walnotencake. Met bekende, geliefde elementen is dit menu allesbehalve wat je standaard in een Grieks restaurant tegenkomt, en daarom welhaast Griekser dan Grieks.

Grieks Hoofdgerecht

We bevelen je natuurlijk van harte aan om een van beide menu's compleet te maken, voor een complete Griekse ervaring of juist een Barbie-beleving. Maar niets staat je in de weg om slechts één gang of één gerecht te kiezen, gecombineerd met andere gerechten naar keuze - wellicht uit ons uitgebreide kerstarchief. We houden je ook niet tegen als je bijvoorbeeld de hasselback-pompoen op een 'gewone' zaterdag of zelfs een doordeweekse dag wilt serveren.

Met deze kerstmenu's openen we het feestseizoen. We wensen jullie veel gezelligheid, ontspanning, relativering en culinair genot toe.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama